Corneliu Dobrițoiu, despre achiziția de F-16: În două luni luăm o hotărâre în CSAT privind avioanele multirol.

Corneliu Dobrițoiu, despre achiziția de F-16: În două luni luăm o hotărâre în CSAT privind avioanele multirol.
Publicat: 08/08/2012, 14:37
Actualizat: 15/09/2012, 19:40

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat, miercuri, că procesul de achiziție a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc și o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziție.

Dobrițoiu a declarat, miercuri, la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, la o demonstrație aviatică militară româno-americană, că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generația a V-a, transmite corespondentul Mediafax.

„Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunț că am accelerat procesul de achiziție a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziția aparatelor multirol trebuie să fie achiziția aparatelor de generația a V-a în următorii 20-25 de ani și să traversăm tranziția în cel mai economic mod cu putință. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid și nu va dura opt ani, ci va dura două luni și vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generația a V-a și tranziția să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziții astfel încât să nu pierdem bani prin achiziționarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generația a V-a”, a spus Dobrițoiu.

Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opțiune, Dobrițoiu a precizat că la acesta făcea referire.

„Desprea asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât și F-35 folosesc aproape aceeași infrastructură de aerodrom, aceleași pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei țări sărace. Vom avea și o dezbatere în cadrul CSAT vizavi de acest subiect și aș vrea să prelungesc subiectul până la decizia CSAT”, a spus ministrul Apărării.

El a afirmat că prezența în cadrul exercițiului militar de la Câmpia Turzii a unor piloți americani și a aparatelor F-16 reprezintă „o oportunitate pe care noi o luăm puternic în considerare privind achiziția avionului pentru perioada de tranziție”.

„Vă asigur de angajamentul politic ferm pentru a nu transforma forțele aeriene române într-o companie de transport. Vă voi ține la curent cu toate dezvoltările privind asumarea unei decizii legate de achiziția avionului multirol. Nu pot să nu observ cu tristețe că România a ratat șansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susținerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veți fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani”, a spus Corneliu Dobrițoiu, adresându-se militarilor și oficialilor americani prezenți și ambasadorului SUA la București, Mark Gittenstein.

Corneliu Dobrițoiu a participat, miercuri, alături de ambasadorul SUA la București, Mark Gittenstein, la o demonstrație din cadrul exercițiului bilateral româno-american „Dacian Viper 2012”, care se desfășoară la Flotila 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

La acest exercițiu participă aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu șase aeronave MiG-21 Lancer, patru elicoptere IAR 330 Puma aparținând Flotilelor 71 și 86 Aeriene, precum și 150 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA din statul Alabama, cu opt aeronave F-16 și o aeronavă KC-135.

Reprezentanții Flotilei 71 Aeriană au precizat că exercițiul „Dacian Viper 2012” are ca principal obiectiv antrenamentul comun al piloților, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian și ofițerilor de stat major în condiții reale, pentru planificarea și executarea unor misiuni de zbor în formații mixte, dar și cu echipaje mixte româno-americane.

Exercițiul se desfășoară în perioada 6-16 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului