1 ianuarie 2024

1 ianuarie 2024
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 01/01/2024, 15:28

Nici dacă mi-aș fi scris singură calendarul, la începuturi de viață care îmi sunt străine, nu aș avut atâta inspirație cât să-mi programez rubrica acestor gânduri și în prima zi de Crăciun, când a fost și clipa în care îmi sărbătoresc nașterea, și în prima zi din Anul Nou. E bun calendarul cu mine anul acesta și mă închin, sperând să fie și zilele care vin la fel de bune.

Se spune că, de Anul Nou, nu e bine să faci nimic din ce nu-ți face bine, din ce nu-ți place, pentru că riști să faci acel lucru tot anul, într-o stranie repetiție pe care numai destinul (sau Dumnezeu?) ar putea să o comande. Probabil că eu, în virtutea acestor superstiții, voi fi obligată să-mi caut gândul în fiecare zi a noului calendar, să îl conjug potrivit cu vremurile pe care ne prefacem că le trăim și să îl transcriu, cuminte, negru pe alb, spre un eter în care totdeauna mă așteaptă cineva.

Suntem în 2024, copiii noștri cresc și întreabă tot mai multe despre viață, despre ce va urma, despre câți ani mai avem de petrecut împreună – noi tot mai bătrâni, ei tot mai maturi. Dramele nu se opresc, nu feresc pe nimeni, investigațiile continuă spre aflarea adevărurilor care s-ar putea să doară. Ne facem planul pentru cele trei sute și ceva de zile pe care cifrele ni aștern în fața ochilor. Să fim mai buni, desigur, că doar e prima zi și simțim că putem face orice, să îi înțelegem pe ceilalți, că doar ni se pare simplu să fim empatici și să nu mai judecăm orice gest făcut de careva care ar putea să ni se adreseze, sub centură.

Așadar, să ne mai și lăsăm călcați în picioare, dacă e cazul, măcar la prima abatere, doar să ridicăm repede fruntea de pe podea și să privim în sus, spre cerul din care voci, priviri și nori ne veghează. Unii dintre noi aleg și scopuri rapide și mult mai simple, câteva kilograme pierdute, câteva riduri oprite din creștere și niște haine mai de ocazie în dulap.

Alții se roagă, plângând, să nu mai piardă pe nimeni în noul an în care ne-au introdus artificii și cupe de șampanie. Să fie liniște, să ne ferim de monotonie, să nu mai semănăm atâta între noi, ca să putem să ne recunoaștem repede în mulțime, în caz de urgență.

E an nou, se spune că de anul nou se despart drumurile și se încheagă intersecțiile vieții. Învățăm să credem în toate, în prima zi din acest an, pe fusul orar care ne ține în loc inima, trimitem un semn de bine celorlalți, tuturor, inclusiv acelora care nu au timp niciodată să ne răspundă la cuvintele de alint și de șansă. E anul nou, dar noi am rămas aceiași.

Puțin mai obosiți, după o noapte în care animalele de companie s-au ascuns pe sub mese, de frica petardelor și de groaza bubuiturilor, puțin mai limpezi în încruntarea de fiecare zi, cu calendarele deschise pe birou, liberi să scriem orice în dreptul fiecărei noi zile.

La mulți ani, oameni buni! La mulți ani, oameni răbdători! La mulți ani, gând al meu! Să scriem, să scriem, să credem, să credem. Și să alegem mereu, fără teamă, fără rețineri, fără semne de întrebare, să fim cine suntem!


Citește și:

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Dar cu târgurile ce aveţi?

Ultima şansă

Altă iarnă, aceleași probleme

N-avem cu cine!

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto