Aurul de pe locul patru

Aurul de pe locul patru
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 26/07/2023, 12:43

Am auzit, în știrile de zilele trecute, că marea speranță a natației românești s-a risipit când David Popovici, înotător român, a ratat finala la 200 m – la Campionatul Mondial – și a ieșit doar pe locul al patrulea. Cel care, cu ceva timp în urmă – nu mult –, reușea să spargă toate recordurile și să câștige medalii de aur după medalii de aur, aducând țării noastre, pe lângă imn intonat și steag sus, respectul întregii planete, cum de multă vreme nu se mai întâmplase. Aceeași țară care, fără să depună prea multe eforturi, s-a trezit, la un moment dat, cu Simona Halep campioană la Wimbledon, la Roland Garros și la alte turnee finale de mare prestigiu.

În sporturile în care efortul individual și investiția personală nu sunt de ajuns, România nu e, nici pe departe, campioană mondială. Acolo unde e nevoie de echilibru, de conducători de departamente inteligenți, de bani din bugetul ministerelor de specialitate, e liniște.

În iulie, e vacanță. Nu și pentru David Popovici, tânărul de care se temea toată lumea natației și pe care, se vede acum, în momentul unui eșec, noi, români de-ai lui, nu știm să-l respectăm.

Dar cum să piardă? De ce? A condus trei sferturi din cursă! Ce s-a întâmplat? Era primul! Cum a îndrăznit să ne dezamăgească, să se lase depășit de trei adversari și să nu aducă ”acasă” nici aurul, nici argintul, vai, nici măcar bronzul? Doamne, ferește!

Finala probei de 100 metri, la ora la care scriu aceste rânduri, nu s-a petrecut încă. Poate că David Popovici, tot datorită ambiției și muncii sale, va câștiga aurul, cum ne dorim cu toții, când urmărim câte o competiție din comode canapele. Poate că valul de comentarii nedrepte, negative, la adresa lui, după o zi mai puțin bună a carierei, va influența, iar campionul de altădată nu va mai reuși să se concentreze și să își umilească adversarii, lăsându-i în urmă. Oricum ar fi, noi, compatrioții lui, nu mai merităm nicio medalie.

Cât le-a convenit așa-zișilor fani, rețelele de socializare, totdeauna scenă pentru lași, erau pline de mesaje care arătau cât de mândri suntem că ne-a făcut Dumnezeu români, ca pe David Popovici. Azi suntem judecătorii săi, azi ne cerem înapoi toate cuvintele frumoase și toate postările siropoase.

Asta nu e o lume normală, asta nu e o țară care să te lase să crești. Nu putem respira, la 45 de grade și la sute de grade de obrăznicie! Dar vrem medalii de aur, pe munca altora, să ni le atârnăm la gât și să facem poze cu filtre stupide.

Nu știm să pierdem, nu știm să învățăm, nu avem răbdare cu nimic, cu nimeni, ni se datorează mereu ceva, ne aflăm într-o permanentă goană după recuperarea unor datorii inventate, dar ne pocnește o insuportabilă durere de cap dacă avem ceva mai greu de făcut decât să dăm din gură.

Lăsați sportivii, campionii în pace! Lăsați-l pe David Popovici să își trăiască visul! El nu pentru o haită de pe facebook face performanță. El nu vrea ca astfel de oameni să fie mândri de el. El este campion mondial, european, român! Și nu datorează nimic nimănui. Medalia mondială din 2023 poate să nu mai vină. Istoria s-a scris deja!


Citește și:

Omul după boală…

Nevinovatul Mircea Beuran

Copiii de 10 de azi

Viaţa de după viaţă din casa Amáliei Rodrigues

Iar picăm Bacalaureatul?

Guvern nou, oameni vechi

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto