Nevinovatul Mircea Beuran

Nevinovatul Mircea Beuran
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 11/07/2023, 10:00
Actualizat: 11/07/2023, 10:01

Scriam, acum câţiva ani, când abia începea nebunia dosarului medicului Mircea Beuran, un articol intitulat „Inculpatul Mircea Beuran”. Oamenii reacționau, atunci, alegând să citească dincolo de cuvinte, să găsească, în revolta mea de atunci, întrebările care făceau să sângereze, la alt nivel, întreaga noastră țară. Și să le caute o vindecare.

Zilele trecute, răsfoind știrile și încercând să găsesc, de această dată, răspunsuri la rănile mai vechi, am aflat că, după o perioadă grea, de acuzații și umilințe, Mircea Beuran, salvator a atâtor vieți și dirijor al atâtor alți salvatori, a fost, în sfârșit scos de sub orice fel de acuzație, fiind achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de luare de mită.

Când au încercat să găsească noroi ca să-l îngroape cât mai adânc pe Beuran, ce au găsit anchetatorii? Mii de vieți salvate de mâinile acestui chirurg care a ales totdeauna calea nu cea mai scurtă, ci cea mai sigură, către vindecare. Copii și nepoți plângând de recunoștință, pentru vreun tratament miraculos, care a reușit să aducă în viețile aproape distruse un strop de lumină. Studenți bucuroși și deștepți care, la lăsarea întunericului, se închină și pentru profesorul lor și pentru tot ce i-a învățat, în ani și ani de rezidențiat și de practică medicală.

Dar de ce i-au făcut asta lui Mircea Beuran?, mă întreba cineva. Cu ce le-a greșit? Habar n-am, am răspuns. Poate cu curajul lui de a spune adevărul, chiar și atunci când acesta supără, poate cu încăpățânarea lui de a rămâne vertical, deși atât de multe căi te împing către deviere de traseu, poate cu seriozitatea cu care și-a tratat, de când îl știm, puținii șefii și mulții subalternii, poate cu dragostea cu care își ia de umeri pacienții, în timp ce le explică orice e nevoie să știe despre drumul lor cel mai sigur spre un leac, poate cu energia extraordinară cu care, în fiecare dimineață, se întorcea la Spitalul de Urgență din București, pentru a pune la cale aparent ceva normal – dar de fapt, ceva extraordinar: medicina.

M-am bucurat de achitarea lui Mircea Beuran și mi-ar fi plăcut ca justiția să numească această sentință mai poetic: nevinovăție.

M-am bucurat de glasul său bun și înțelegător, cu care a intervenit în emisiuni de televiziune, pentru a spune că nu urăște pe niciun judecător și că nu e supărat pe nimeni pentru cele prin care a trecut. Nici măcar pentru orele de arest umilitor cu care a fost „premiat” după o viață în slujba sănătății. M-am bucurat, ca mulți alții, de calea cea dreaptă pe care o alege, din când în când, legea țării noastre, o țară pe care nicio lege nu o mai apără, de fapt.

Felicitări, domnule Mircea Beuran! Îmi doresc să nu vă mai întâlnesc niciodată, cu disperare de aparținător, pe coridoarele de la Spitalul Floreasca, unde stați de dimineață până seara ca să rezolvați cazuri.

Îmi doresc să nu vă mai citesc numele în știri colorate, despre cătușe și dosare penale. Să ne vedem doar acolo, unde, din întâmplare, ne-am intersectat acum câțiva ani, când încă nu era liniște în viața dumneavoastră și unde, din recunoștință și încredere, am avut voie să ne îmbrățișăm.

Acolo, aproape de Grădina Icoanei. Acolo, unde miroase a tei și a dreptate.


Citește și:

Iar picăm Bacalaureatul?

Alarmă la 30 de minute

Încredere

Guvern nou, oameni vechi

Aterizare la Brașov

Dreptul să nu spunem nimic

Sfârșitul care nu se mai sfârșește

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto