Liniște la Viscri

Liniște la Viscri
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 08/05/2023, 09:51
Actualizat: 08/05/2023, 11:41

După evenimentul sfârșitului de săptămână, încoronarea Regelui Charles – urmărită de toți cei care au avut măcar cinci minute pentru a aprinde sâmbătă televizorul, lumea pare a nu se fi schimbat deloc. Nici ceasurile nu merg mai încet, nici prețurile nu s-au dus înapoi, viețile rămân atârnate de un fir de ață, iar cei duși au rămas duși.

Doar noi, români cu credință în norocul din ultimul ceas, parcă, parcă mai avem speranțe că noua regalitate a Marii Britanii ar putea schimba cu ceva și mersul lucrurilor în România. O Românie care de mult timp (de prea mult timp, spun statisticile) nu mai e condusă, nu mai e auzită, nu mai e iubită. A-ți iubi țara? Sentiment patetic, dacă nu cumva mincinos, vorbe în vânt, pierdere de timp. „Patriotismul e pentru bătrâni.”

Cum ar putea schimbarea din Marea Britanie să ne afecteze sau să ne atingă pe noi? E simplu, ar spune niște analiști proaspeți sau niște oameni simpli, care leagă lucrurile între ele oricum nimeresc, căutând mereu un rezultat pozitiv. Nu are (de-acum Regele) Charles are câteva proprietăți în țara noastră? Nu s-a arătat chiar interesat, de-a lungul anilor, de felul în care se dezvoltă (sau se conservă) identitatea României, vizitând, nu doar o dată, satele în care și-a cumpărat locuințele – Breb, în incredibilul Maramureș, Viscri, între polivalentul Brașov și mereu fascinanta Sighișoară?

Atunci trebuie să existe și oameni care acum, într-o primăvară de an surd, să fie dispuși să creadă că sensibilitatea lui Charles al III-lea pentru pământul tricolor va aduce aerul regal mai pe-aproape. Cu tot cu avantaje. Numai cu avantaje.

Dar uităm, vai, câte uităm! Dar nu știm, vai, câte nu știm!

Nu Regele Marii Britanii trebuie să spele imaginea României, pătată de atât de multe fapte de neînțeles, murdărită de atât de multe ilegalități, vânzări pe față și achiziții inventate! Nu Regele Marii Britanii trebuie să construiască niște amărâte de autostrăzi, care să lege marile orașe ale țării, care să îi ajute pe străini să tranziteze România (și să și cheltuie, vizitând-o)! Nu Regele Marii Britanii trebuie să atragă fonduri europene cu proiecte valabile, prin care țara noastră să scoată capul din noroi și din întuneric! Nu Regele Marii Britanii trebuie să știe să ne aleagă președinții, primul-ministru, secretarii de stat, senatorii, deputații și administratorii de județe!

Nu Regele Marii Britanii trebuie să găsească formula pentru ca sistemul medical din România să nu mai semene cu condamnările la moarte din filmele proaste, iar sistemul educațional să lase oamenii să fie liberi și deștepți, încetând să mai producă analfabeți care, poftim ghinion!, apoi ajung în funcții de conducere și distrug, prin simple semnături, ce s-a construit în ani de analiză și de cumpătare!

S-a schimbat Regele la Londra, dar România a rămas aceeași. Țara nimănui, cu președinți care fac escală, din când în când, pe la București, ca să-și așeze cravata mai bine, cu primari care, până și în mijlocul capitalei, fac experimente și lasă, dacă experimentul iese prost, gunoaiele pe stradă, cu profesori care, dacă nu sunt bătuți de elevi, bat fără milă elevii, cu medici obligați să primească – sau să ceară – câte un cadou de la pacienți, alegând propria bună-stare și uitând de sărăcia de la porțile spitalului.

S-a schimbat Regele în Marea Britanie, dar la Viscri e liniște. Regele nu-i al nostru, n-are timp să ne prindă. Cădem, cădem… Și-n prăpastie nu mai coboară nimeni.


Citește și: 

De ce mor oamenii tineri?

Inimi care pot fi frânte

”Învierea nu e pentru noi”

Paște pe datorie

Pomelnicul din WhatsApp

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron