VIDEO | 1.000 de membri AUR strigă „demisia, Rafila”, în fața ministerului Sănătății. Alexandru Rafila spune că vaccinarea NU devine obligatorie

Publicat: 17/08/2023, 12:19
Actualizat: 17/08/2023, 12:55

AUR a organizat un protest, joi dimineața, în fața Ministerului Sănătății împotriva ministrului Alkexandru Rafila, care a anunțat Strategia Națională de Vaccinare. În comunicatul de presă, AUR susține că strategia nu este altceva decât un „plan metodic pentru a impune, pe șest, obligativitatea vaccinării”. Tot miercuri, la ora 15:00, este programată la sediul Ministerului Sănătății o dezbatere publică pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare.

AUR solicită ministrului Alexandru Rafila să retragă Hotărârea de Guvern pentru Strategia Națională de Vaccinare concepută, afirmă AUR, în laboratoarele OMS.

Protestatarii contestă obligativitatea vaccinării, despre care afirmă că nu exista nici măcar în timpul pandemiei.

Obligativitatea nu va crește încrederea în sistemul de sănătate și nici în buna intenție a guvernanților, se arată în comunicatul AUR.

Conform cifrelor prezentate de AUR, 1.000 de protestatari au fost în fața Ministerului Sănătății, cerând demisia ministrului Alexandru Rafila. Au spus că stau acolo până când ministrul va retrage actul normativ.

AUR refuză dictatura, vaccinarea nu este obligatorie. Unul dintre cei patru piloni, pe care îi are AUR, este libertatea, a spus președintele AUR, George Simion, în mijlocul protestatarilor.

Printre protestatari au fost și candidații AUR la europarlamentare Gheorghe Piperea și Mugur Mihăescu.

Rafila: Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie

Despre protestul AUR, anunțat de miercuri, Alexandru Rafila a spus că este „absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false”.

Replica a venit de la candidatul AUR pentru europarlamentare, Gheorghe Piperea, care a spus, în fața Ministerului Sănătății, că „vaccinarea nu trebuie să devină niciodată obligatorie, în România. Nu trebuie să ne ducem după fenta domnului Rafila, care ne face iresponsabili pe toți.”

Alexandru Rafila a organizat, joi, o dezbatere publică pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare, la sediul Ministerului.

Despre vaccinare, Ministrul Sănătății a comunicat, miercuri, pe facebook, că nu va deveni obligatorie și că actul normativ elaborat de minister asigură acces echitabil pentru oricine.

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!, a scris Alexandru Rafila, pe facebook.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani va intra pe circuitul de analiză interministerială și va fi trimis Guvernului, pentru a-l adopta, în curând.
Ministrul Rafila afirmă că actul normativ prevede pregătirea specialiștilor „pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării”. Deci, vaccinarea va fi explicată și încurajată, nu impusă.
Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție, a precizat Rafila.

Ce prevede Strategia Națională de Vaccinare

Conform notei de fundamentare a HG, Strategia are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.

Prezenta Strategie definește următoarele obiective generale și specifice privind vaccinarea până în anul 2030:

Obiectiv General nr.1: Asigurarea unui cadru de politici și reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premiză esențială pentru asigurarea dreptului la sănătate

Obiectiv specific 1.1. Îmbunătățirea cadrului legislativ pentru asigurarea și respectarea dreptului la vaccinare

Obiectiv specific 1.2. Creșterea gradului de conștientizare și a angajamentului decidenților pentru vaccinare, ca premiză a dezvoltării durabile

Obiectiv Specific nr.1.3:  Susținerea activității Comitetului Național de Vaccinologie

Obiectiv General nr.2: Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul vieții

Obiectiv specific 2.1. Asigurarea unei guvernări eficiente a Programului Național de Vaccinare

Obiectiv specific 2.2. Creșterea gradului de cunoaștere și de încredere în sfera vaccinării anti-HPV

Obiectiv specific 2.3. Asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare.

Obiectiv specific 2.4. Asigurarea continuității programului de vaccinare în timpul situațiilor de urgență prin detectarea precoce și răspunsul rapid în cazul focarelor/epidemiilor cauzate de boli prevenibile prin vaccinare.

Obiectiv General nr.3: Asigurarea continuității în aprovizionarea cu vaccinuri și utilizarea eficientă a acestora în cadrul Programului Național de Vaccinare

Obiectiv specific 3.1. Dezvoltarea unui program integrat pentru aprovizionarea cu vaccinuri, gestionarea necesarului de spații de depozitare și a mijloacelor de transport care să asigure respectarea lanțului frigorific și monitorizarea constantă a sistemului de distribuție și administrare a vacinurilor.

Obiectiv General nr.4: Îmbunătățirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranței vaccinurilor

Obiectiv specific 4.1. Eficientizarea acțiunilor privind siguranța vaccinurilor pentru a se alinia la cele mai bune practici internaționale, inclusiv politici, monitorizare, supraveghere și receptivitate.

Obiectiv General nr.5: Consolidarea monitorizării și evaluării Programului Național de  Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) precum și a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 5.1: Dezvoltarea platformei RENV, ca instrument pentru fundamentarea politicilor de sănătate care includ vaccinarea

Obiectiv specific 5.2: Creșterea utilizării datelor privind acoperirea vaccinală pentru îmbunătățirea implementării PNV

Obiectiv General nr.6: Asigurarea de resurse umane suficiente numeric și specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile

Obiectiv specific 6.1:  Definirea de instrumente legislative și procedurale pentru intrarea de profesioniști în sistem, dezvoltarea profesională continuă și oferirea unui mediu stimulativ de lucru

Obiectiv General nr.7: Creșterea capacității de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.1:  Consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.2: Testări de laborator pentru boli prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.3: Analiza statusului imunitar în populația generală sau în subgrupuri populaționale

Obiectiv General nr.8: Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării,  prin parteneriat social sustenabil

Obiectiv specific 8.1: Realizarea unui parteneriat social sustenabil pentru vaccinare (poate include autorități, decidenți, profesioniști din sistemul medical, organizații ale societății civile, entități economice, mass-media, organizații/profesioniști favorabili vaccinării).

Obiectiv specific 8.2: Asigurarea accesului facil la informații științifice privind riscurile, beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru profesioniști și pentru populație

Obiectiv specific 8.3: Implementarea de campanii naționale și locale de educație pentru sănătate privind vaccinarea și bolile prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 8.4: Implementarea de strategii de comunicare pentru vaccinare destinate comunităților sau grupurilor vulnerabile

Obiectiv specific 8.5: Creșterea nivelului de încredere în sistemul de evaluare și monitorizare a siguranței vaccinurilor din România.

Obiectiv General nr.9: Asigurarea și menținerea unei contribuții importante a României în regiunea Europeană

Obiectiv specific 9.1:  Implementarea activă a Programului extins al OMS privind imunizarea și la alte inițiative de imunizare relevante la nivel regional și global

Obiectiv specific 9.2:  Creșterea vizibilității Comitetului Național de Vaccinare la nivel internațional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic