VIDEO | 1.000 de membri AUR strigă „demisia, Rafila”, în fața ministerului Sănătății. Alexandru Rafila spune că vaccinarea NU devine obligatorie

Publicat: 17/08/2023, 12:19
Actualizat: 17/08/2023, 12:55

AUR a organizat un protest, joi dimineața, în fața Ministerului Sănătății împotriva ministrului Alkexandru Rafila, care a anunțat Strategia Națională de Vaccinare. În comunicatul de presă, AUR susține că strategia nu este altceva decât un „plan metodic pentru a impune, pe șest, obligativitatea vaccinării”. Tot miercuri, la ora 15:00, este programată la sediul Ministerului Sănătății o dezbatere publică pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare.

AUR solicită ministrului Alexandru Rafila să retragă Hotărârea de Guvern pentru Strategia Națională de Vaccinare concepută, afirmă AUR, în laboratoarele OMS.

Protestatarii contestă obligativitatea vaccinării, despre care afirmă că nu exista nici măcar în timpul pandemiei.

Obligativitatea nu va crește încrederea în sistemul de sănătate și nici în buna intenție a guvernanților, se arată în comunicatul AUR.

Conform cifrelor prezentate de AUR, 1.000 de protestatari au fost în fața Ministerului Sănătății, cerând demisia ministrului Alexandru Rafila. Au spus că stau acolo până când ministrul va retrage actul normativ.

AUR refuză dictatura, vaccinarea nu este obligatorie. Unul dintre cei patru piloni, pe care îi are AUR, este libertatea, a spus președintele AUR, George Simion, în mijlocul protestatarilor.

Printre protestatari au fost și candidații AUR la europarlamentare Gheorghe Piperea și Mugur Mihăescu.

Rafila: Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie

Despre protestul AUR, anunțat de miercuri, Alexandru Rafila a spus că este „absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false”.

Replica a venit de la candidatul AUR pentru europarlamentare, Gheorghe Piperea, care a spus, în fața Ministerului Sănătății, că „vaccinarea nu trebuie să devină niciodată obligatorie, în România. Nu trebuie să ne ducem după fenta domnului Rafila, care ne face iresponsabili pe toți.”

Alexandru Rafila a organizat, joi, o dezbatere publică pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare, la sediul Ministerului.

Despre vaccinare, Ministrul Sănătății a comunicat, miercuri, pe facebook, că nu va deveni obligatorie și că actul normativ elaborat de minister asigură acces echitabil pentru oricine.

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!, a scris Alexandru Rafila, pe facebook.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani va intra pe circuitul de analiză interministerială și va fi trimis Guvernului, pentru a-l adopta, în curând.
Ministrul Rafila afirmă că actul normativ prevede pregătirea specialiștilor „pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării”. Deci, vaccinarea va fi explicată și încurajată, nu impusă.
Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție, a precizat Rafila.

Ce prevede Strategia Națională de Vaccinare

Conform notei de fundamentare a HG, Strategia are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.

Prezenta Strategie definește următoarele obiective generale și specifice privind vaccinarea până în anul 2030:

Obiectiv General nr.1: Asigurarea unui cadru de politici și reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premiză esențială pentru asigurarea dreptului la sănătate

Obiectiv specific 1.1. Îmbunătățirea cadrului legislativ pentru asigurarea și respectarea dreptului la vaccinare

Obiectiv specific 1.2. Creșterea gradului de conștientizare și a angajamentului decidenților pentru vaccinare, ca premiză a dezvoltării durabile

Obiectiv Specific nr.1.3:  Susținerea activității Comitetului Național de Vaccinologie

Obiectiv General nr.2: Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul vieții

Obiectiv specific 2.1. Asigurarea unei guvernări eficiente a Programului Național de Vaccinare

Obiectiv specific 2.2. Creșterea gradului de cunoaștere și de încredere în sfera vaccinării anti-HPV

Obiectiv specific 2.3. Asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare.

Obiectiv specific 2.4. Asigurarea continuității programului de vaccinare în timpul situațiilor de urgență prin detectarea precoce și răspunsul rapid în cazul focarelor/epidemiilor cauzate de boli prevenibile prin vaccinare.

Obiectiv General nr.3: Asigurarea continuității în aprovizionarea cu vaccinuri și utilizarea eficientă a acestora în cadrul Programului Național de Vaccinare

Obiectiv specific 3.1. Dezvoltarea unui program integrat pentru aprovizionarea cu vaccinuri, gestionarea necesarului de spații de depozitare și a mijloacelor de transport care să asigure respectarea lanțului frigorific și monitorizarea constantă a sistemului de distribuție și administrare a vacinurilor.

Obiectiv General nr.4: Îmbunătățirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranței vaccinurilor

Obiectiv specific 4.1. Eficientizarea acțiunilor privind siguranța vaccinurilor pentru a se alinia la cele mai bune practici internaționale, inclusiv politici, monitorizare, supraveghere și receptivitate.

Obiectiv General nr.5: Consolidarea monitorizării și evaluării Programului Național de  Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) precum și a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 5.1: Dezvoltarea platformei RENV, ca instrument pentru fundamentarea politicilor de sănătate care includ vaccinarea

Obiectiv specific 5.2: Creșterea utilizării datelor privind acoperirea vaccinală pentru îmbunătățirea implementării PNV

Obiectiv General nr.6: Asigurarea de resurse umane suficiente numeric și specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile

Obiectiv specific 6.1:  Definirea de instrumente legislative și procedurale pentru intrarea de profesioniști în sistem, dezvoltarea profesională continuă și oferirea unui mediu stimulativ de lucru

Obiectiv General nr.7: Creșterea capacității de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.1:  Consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.2: Testări de laborator pentru boli prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 7.3: Analiza statusului imunitar în populația generală sau în subgrupuri populaționale

Obiectiv General nr.8: Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării,  prin parteneriat social sustenabil

Obiectiv specific 8.1: Realizarea unui parteneriat social sustenabil pentru vaccinare (poate include autorități, decidenți, profesioniști din sistemul medical, organizații ale societății civile, entități economice, mass-media, organizații/profesioniști favorabili vaccinării).

Obiectiv specific 8.2: Asigurarea accesului facil la informații științifice privind riscurile, beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru profesioniști și pentru populație

Obiectiv specific 8.3: Implementarea de campanii naționale și locale de educație pentru sănătate privind vaccinarea și bolile prevenibile prin vaccinare

Obiectiv specific 8.4: Implementarea de strategii de comunicare pentru vaccinare destinate comunităților sau grupurilor vulnerabile

Obiectiv specific 8.5: Creșterea nivelului de încredere în sistemul de evaluare și monitorizare a siguranței vaccinurilor din România.

Obiectiv General nr.9: Asigurarea și menținerea unei contribuții importante a României în regiunea Europeană

Obiectiv specific 9.1:  Implementarea activă a Programului extins al OMS privind imunizarea și la alte inițiative de imunizare relevante la nivel regional și global

Obiectiv specific 9.2:  Creșterea vizibilității Comitetului Național de Vaccinare la nivel internațional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...