1.200 de primari – 80% de la USL – sunt INCOMPATIBILI. Aleșii locali protestează la Guvern pe 20 august. Mazăre: „În locul lui Ponta, l-aș fi schimbat pe Cazanciuc” AUDIO

1.200 de primari - 80% de la USL - sunt INCOMPATIBILI. Aleșii locali protestează la Guvern pe 20 august. Mazăre: „În locul lui Ponta, l-aș fi schimbat pe Cazanciuc AUDIO
Publicat: 11/08/2013, 15:51
Actualizat: 18/05/2015, 21:32

Aproximativ 1.200 de primari se află în situație de incompatibilitate, din cauza prezenței în conducerea societăților comerciale aflate în subordinea lor, a anunțat pentru gândul Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din țară. Gâju, primar în comuna Cumpăna din județul Constanța, se află și ea în situație de incompatibilitate din cauza prezenței în SC RAJA Constanța.

Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibilii sunt de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenței în societățile de Apă și Canal. Gâju a dezvăluit pentru gândul că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiției pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situația incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiției o nouă formă a actului normativ.

Reprezentanții Asociației Comunelor din România vor veni la Guvern pe 20 august să protesteze pentru modificarea legii. În primă fază, sub forma unei delegații care să prezinte premierului și ministrului Justiției un Protest semnat de 2.800 de primari. Gâju a precizat pentru gândul că se poate ajunge și la proteste în stradă, dacă Guvernul nu va ține cont de problemele aleșilor locali. Premierul Ponta a recunoscut că există o problemă majoră cu aleșii locali declarați incompabitili de ANI și că se poate ajunge la alegeri parțiale în jumătate dintre localitățile țării. Primul-ministru a subliniat că va încerca să găsească o soluție.

ANI a anunțat că până în prezent a găsit incompatibili apromativ 100 de primari și președinți de Consilii Județene, dar verificările sunt în curs de desfășurare.

Radu Mazăre: Niște căcăcioși ăia de la Justiție

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat pentru gândul că legea este proastă și că cei de la Ministerului Justiției au fost „niște căcăcioși” pentru că au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea legii 161/2003.

„Pe mine m-a verificat ANI dacă am casă în Brazilia. Nu mi-au spus până acum dacă au găsit ceva, pentru că răspunsul este negativ. E proastă legea 161/2003. Niște căcăcioși ăia de la Ministerul Justiției, le este frică. Nu știu cine a vizat, dar sunt niște căcăcioși, în sensul de fricoși. Lucrurile trebuie să fie de bun simț în general în viață lucrurile trebuie să fie de bun simț. Dacă un primar reprezintă Consiliul Local conform legii în fața terților atunci e normal și firesc ca acel primar să reprezinte comunitate și în cadrul societății de Apă, Canal. Nu le poate reprezentat un șofer”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre.

În calitate de președinte al PSD Constanța, Mazăre a spus că va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD.

„Eu nu sunt prim-ministru, dar trebuie să tranșăm problema la partid, în Comitetul Executiv. O să propun modificarea legii. Dacă eram prim-ministru luam o decizie. Dacă eram premier și îmi dădea ministerul Justiției în cazul acesta aviz negativ îl schimbam pe cel care dădea avizul. Ce e așa complicat?”, a spus pentru gândul Mazăre.

Fragmente din înregistrarea cu primarul Radu Mazăre pot fi ascultate la finalul articolului

Dragnea a revenit cu un nou act normativ la Ministerul Justiției

Aleșii locali vor să modifice articolul 87, litera f din legea 161/2003 pentru a li se permite accesul în AGA ale societăților comerciale aflate în subordinea instituțiilor pe care le conduc. Totodată, prin modificarea legii ei vor să scape de procesele cu ANI, care a constatat starea de incompatibilitate a aleșilor prezenți în aceste AGA.

În județul Constanța 37 de primari și președintele Consiliului Județean Nicușor Constantinescu sunt incompatibili din cauza prezenței în RAJA Constanța. Pe locul doi la nivel național, se situează județul Brașov, al cărui președinte de Consiliu Județean, a fost declarat incompatibil de ANI.

„Considerăm că nu suntem în incompatibilitate. Vicepremierul Dragnea a avut intervenție și a înaintatea Ministerului Justiției modificarea legislativă că aici nu este vorba de incompatibilitate. Nu facem altceva în conformitate cu legile europene, noi aleșii locali să urmărim cum este gestionat patrimoniul comunei care a fost dat în exploatare RAJA Constanța. Prim-vicepremierul Dragnea a înțeles despre ce este vorba și de aceea a revenit cu documentația de modificare a legii spre Ministerul Justiției. Deși am primit aviz negativ s-a revenit încă o dată cu documentația pentru Ministerul Justiției”, a spus pentru gândul Marian Gâju.

Primărița a spus că este supărată pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cel care a dat aviz negativ pentru modificarea legii care reglementează regimul incompatibilităților.

„Sunt supărată pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cine nu ar fi supărat. Pentru faptul că nu a fost aprofundată speța. Considerăm că Ministerul Justiției nu s-a aplecat asupra speței în sine, a văzut că e societate comercială, a spus incompabil”, a afirmat Gâju, declarat la rândul ei incompatibilă de ANI pentru prezența în SC RAJA Constanța, operator regional de apă.

Edilul din Cumpăna susține că alesul local reprezintă interesele unității administrativ teritoriale și nu pe ale sale.

„Sunt servicii de utilitate publică, eu nu mă duc să fac serviciu la Gâju acasă, eu nu mă duc la tata la mormânt să fac serviciu de Apă și Canal, ci le fac pentru locuitorii comunei. Este un non-sens de ce nu vrea lumea să priceapă că ne lăsăm într-un haos politic, administrativ, în loc să atragem fonduri europene. Trebuie să ne gândim cum să ne apărăm, care este avocatul cel mai bun, de unde să luăm banii să plătim avocații. Este un non-sens că un prim-ministru care este aceeași culoare politică cu partidul pe care îl reprezint eu, dar asta nu înseamnă că dumnealor nu vor analiza realitatea. Mie nu mi se face un favor că se modifică legea, ci intrăm în normalitate”, a adăugat Gâju.

Potrivit acesteia, aleșii locali speră ca prin modificarea legii să se renunțe și la actualele procese de incompatibilitate cu ANI.

„Sunt convinsă că în această speță în momentul când legea va prevede că aceasta se referă și pentru persoanele care se află pe rolul instanței de judecată, să opereze această modificare legislativă și în speța noastră. Politicul își va da seama că dacă nu susține această modificare legislativă va rămâne fără susținători. Atâta vă spun, eu cu sufletul. La nivelul țării când vorbești de peste 1000 de primari, dintre care 80% sunt USL nu cred eu că este așa ușor să se spună calc peste cadavrele a o mie de oameni și nu îmi pasă de modificarea legislativă pe care o cer aceștia”, a subliniat primarul social-democrat.

Chiar dacă aleșii locali nu vor să protesteze în fața Guvernului, nu exclud o astfel de variantă dacă rugămințile lor nu sunt ascultate.

„Nu vom sta cu mâinile în sân”

„Nu vom sta cu mâinile în sân să fiți convinși de asta. Nu sunt de principiu pentru a demonstra, însă când vom vedea că nu iau în seama chemările noastre, rugămintea și strigătul nostru de a întâlni prin reprezentanți și de a găsi o soluție atunci bineînțeles vom fi obligați să plecăm din localităților noastre. Nu cred că este atât de plăcut să mergem primarii cu eșarfa după noi și să spunem ascultați-ne suntem reprezentanții dvs, vedeți ce se întâmplă, ducem țara în haos, constituim alegeri locale într-o mie de localități ale României, avem bani de cheltuit pentru așa?”, a spus Gâju.

Șoferi și femei de serviciu în AGA de la RAJA Constanța

Ea a dezvăluit că în prezent în RAJA Constanța au fost numiți șoferi și secretare din primării de frica Agenției Naționale de Integritate.

„E bine să delegăm cum am făcut-o acum, în bătaie de joc la RAJA Constanța femeia de serviciu, căruțașul? E o situație reală, credeți că glumesc? Este șoferul, credeți că mai are cineva curajul să se ducă?”, a declarat Gâju.

Ea trage un semnal de alarmă că situația de la Constanța poate avea și repercusiuni economice grave, deoarece prin această societate s-au atras 320 milioane de euro, fonduri europene.

„Dacă noi primarii de la Raja Constanța suntem declarați incompatibili, 320 milioane de euro, pe care RAJA le-a accesat trebuie restituite UE, pentru că au fost ilegale hotărârile AGA RAJA Constanța. Sunt lucruri din 2007, de ce stabilește în 2013 că suntem incompatibili? Oameni buni, unde trăim, ce dorim pentru România?”, a spus social-democrata.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...