Acuzațiile de plagiat în cazul ministrului Tobă, comentate de șeful Guvernului: „Nu pot să spun că mă simt confortabil”

Redactor:
Gabriel Pecheanu
Acuzațiile de plagiat în cazul ministrului Tobă, comentate de șeful Guvernului: „Nu pot să spun că mă simt confortabil”
Acuzațiile de plagiat în cazul ministrului Tobă, comentate de șeful Guvernului: "Nu pot să spun că mă simt confortabil"

”Nu pot să spun că mă simt confortabil. Am vorbit și cu dl. ministru Tobă. Pe de altă parte, nu cred că e cazul să iau decizii eu, unilateral, atât timp cât niște acuzații nu sunt dovedite”, a spus Cioloș într-o emisiune la ProTv, întrebat despre faptul că ”stă la aceeași masă” cu un ministru acuzat de plagiat.

El a mai afirmat că integritatea rămâne unul dintre principiile sale.

”Sigur, unii spun de ce nu s-a făcut această analiză în mod formal mai devreme. Pentru că dispozitivul de analiză a plagiatelor a fost el înșuși contestat și ni s-a cerut să-l modificăm și să-l facem mult mai clar”, a adăugat Cioloș.

Premierul a mai precizat că nu i se pare normală existența unui dispozitiv special de verificare a demnitarilor.

”Nu mi se pare normal și nici dlui ministru Curaj nu i s-a părut normal să avem două dispozitive separate. Existau neclarități vis-a-vis de rolul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, rolul Consiliului de etică, rolul ministrului, rolul universităților. Ei, am vrut să clarificăm toate aceste lucruri, dl. ministru a vrut să vină cu un dispozitiv mai aprofundat prin care să deplasăm responsabilitatea spre universități. I-am cerut să avem un dispozitiv intermediar, pentru că nu toate universitățile dovedesc suficientă credibilitate în momentul de față pentru a-și face propria analiză”, a mai spus premierul.

El a fost întrebat și despre faptul că ministrul Educației s-a angajat să clarifice problema plagiatelor până în luna ianuarie. ”Au fost discuții pe modificările de legislație sau nu. În primă fază ministerul Educației a venit cu propuneri mai aprofundate, care riscau să complice mai mult lucrurile. Eu am vrut să avem niște răspunsuri în cursul acestui mandat și să nu încep un proces pe care să nu-l finalizez”, a explicat șeful Executivului.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliția Română în ultimii trei ani până la numirea în Cabinetul Cioloș, se află pe lista cu demnitari suspectați că și-au plagiat tezele de doctorat, existând suspiciuni că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi fost copiate din diverse lucrări.

Consiliul Național de Etică (CNE), care urma să decidă dacă teza lui Petre Tobă a fost sau nu plagiată, a fost revocat de ministrul Educației, Adrian Curaj, la începutul lunii decembrie 2015.

„Eu resping cu tărie toate aceste acuzații. Eu am respectat legea și toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat (…) Au fost spuse multe neadevăruri și, chiar aș putea spune, multe calomnii”, a declarat ministrul Petre Tobă.

Inchide