Șoc pe scena politică din Franța: Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută în Adunarea Națională (proiecții)

Șoc pe scena politică din Franța:  Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută în Adunarea Națională (proiecții)
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/06/2022, 00:47
Actualizat: 20/06/2022, 08:13

​Coaliția lui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională a Franței, ceea ce ar urma să îngreuneze adoptarea reformelor anunțate de președintele centrist pentru următorii săi cinci ani de mandat – arată proiecțiile anunțate duminică seară, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative, transmite AFP.

Estimările institutului de sondaje Ipsos-Sopra Steria arată că alianța de centru-dreapta a lui Macron, „Împreună!”, este pe cale să obțină 234 de locuri (ceva mai multe față de primele estimări), coaliția stângii, NUPES, 141 de mandate (cu opt mai puține față de primele estimări), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen va avea 90 de deputați (cu unul în plus față de primele estimări), în timp ce conservatorilor  – „Les Républicains” și aliații lor – le vor reveni 75 de locuri (cu trei mai puține față de primele estimări). Aceasta ar fi noua configurație a camerei inferioare a Parlamentului, arată France 24.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Francezii votează, duminică, în al doilea tur al alegerilor legislative franceze din 2022. Potrivit ultimelor sondaje, coaliţia prezidenţială Ensemble! ar putea ieşi pe primul loc la aceste alegeri, în faţa celor de la Nupes, condusă de Jean-Luc Mélenchon.

La două luni după realegerea sa împotriva extremei drepte, Emmanuel Macron, un lider liberal de centru, speră să obţină o nouă majoritate absolută în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, unde sunt 577 de deputaţi.

48 de milioane de alegători care sunt chemaţi la vot duminică de la ora 08.00 dimineaţa

Pentru a ţine cont de diferenţa orară, unii alegători de peste mări au început totuşi să voteze sâmbătă. Mai întâi în St-Pierre-et-Miquelon, un arhipelag de lângă coasta Canadei, la 12:00 (la Paris), apoi în Guyana, în America de Sud şi de Nord şi în insulele franceze din Caraibe, Martinica, Guadelupa, Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, notează News.ro.

În primul tur, majoritatea actuală a adunat aproximativ 26% din voturi, cu puţin în faţa alianţei de stânga NUPES a tribunului Jean-Luc Mélenchon. Acesta a reuşit în pariul său de a reuni socialişti, ecologişti, comunişti şi propria sa mişcare a stângii radicale, La France Insoumise, conform Digi24.

În ultima linie dreaptă, Emmanuel Macron, care a mers joi pentru prima dată la Kiev, a dramatizat miza, spunând că războiul din Ucraina a afectat viaţa de zi cu zi a francezilor şi insistând asupra „necesităţii unei Franţe cu adevărat Uniunii Europene care să poată vorbi cu o voce clară şi distinctă”.

În acelaşi timp, el a lansat sperietoarea „extremelor” care, dacă s-ar impune, ar semăna „dezordine” în Franţa, acuzându-le pe acestea şi că vor să iasă din Europa.

Scrutinul de duminică pune capăt unui lung ciclu electoral lung în Franţa care va confirma o vastă recompunere politică a ţării în jurul a trei blocuri în detrimentul partidelor tradiţionale, începută odată cu alegerea lui Emmanuel Macron în 2017.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult