ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Cine face EXIT-POLL-uri și când se anunță primele REZULTATE oficiale

Redactor:
Silviu Bănilă
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Cine face EXIT-POLL-uri și când se anunță primele REZULTATE oficiale
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. REZULTATE și EXIT POLL-URI. IRES, BCS, CSOP sunt cele trei case de sondare a opiniei publice acreditate până acum de BEC să realizeze exit-poll-uri la ieșirea de la urne.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. REZULTATE și EXIT POLL-URI. IRES, BCS, CSOP sunt cele trei case de sondare a opiniei publice acreditate până acum de BEC să realizeze exit-poll-uri la ieșirea de la urne. gândul vă va prezenta duminică în timp real toate rezultatele și exit-poll-urile imediat ce secțiile de votare se vor fi închis. De asemenea, gândul vă propune un exercițiu în premieră: ziua votului online, ca avans la votul de duminică. Primele rezultate oficiale parțiale vor fi comunicate de BEC pe parcursul zilei de luni, în funcție de centralizarea voturilor din țară și din străinătate.

Operatorii de sondaj vor putea să lucreze, în baza acreditării, în zona de protecție de 500 de metri a secțiilor de votare, fără a avea acces în unitățile respective.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. REZULTATE și EXIT POLL-URI. BCS este o fundație fondată de sociologul Bruno Ștefan și în vara acestui an a realizat un sondaj în care Klaus Iohannis ar fi câștigat turul II al alegerilor prezidențiale. BCS a fost acreditat și la alegerile europarlamentare de la începutul anului.

CSOP este o firmă la care figurează ca acționari companiile BBSS (înregistrată în Bulgaria) și TNS (înregistrată în Olanda). În 2013, CSOP avea cea mai mare cotă pe piața sondajelor, de 31%, cu afaceri de 6,6 milioane lei în 2013.

Totodată, joia trecută, Biroul Electoral Central a adoptat în ședința o decizie de acreditare a IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) pentru realizarea unui sondaj de opine la ieșirea de la urne la alegerile prezidențiale. Instituția este condusă de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD, fost senator. Orice entitate poate face asemenea sondaje, cu precizarea că în zona de protecție stabilită de BEC – 500 de metri în jurul secțiilor de vot – pot acționa doar operatorii entităților acreditate.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. REZULTATE și EXIT POLL-URI. Mai multe despre oamenii din spatele sondajelor de opinie, citiți aici:

 

 

Inchide