Aleșii se grăbesc să rediscute taxa de solidaritate, ce vizează OMV Petrom, înainte de data limită. Daniel Zamfir: ”În Coaliție se va stabili forma”

Aleșii se grăbesc să rediscute taxa de solidaritate, ce vizează OMV Petrom, înainte de data limită. Daniel Zamfir: ”În Coaliție se va stabili forma”
Publicat: 26/04/2023, 17:19

Cererea de reexaminare a legii privind calculul taxei de solidaritate, ce vizează gigantul OMV Petrom, care a fost trimisă Legislativului de către președintele Klaus Iohannis, este discutată pe repede-înainte de către aleși, pentru a se putea încadra în termenul limită destul de strâns la care companiile din sectoarele țiței, cărbune și rafinare ar trebui să achite sume substanțiale pentru „profiturile excesive” în contul statului.

Senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii şi servicii, a spus, pentru Gândul, că cererea de reexaminare formulată de șeful statului are termen pentru depunea raportului, comun cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, în 9 mai.

Cererea a ajuns la Senat – sub numele L839/2022 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie – pe 18 aprilie, după ce fusese trimisă Parlamentului de șeful statului, în 13 aprilie.

La acea dată, Președinția făcuse publice motivele, destul de vagi, invocate de Klaus Iohannis pentru revizuirea controversatului proiect de lege. Conform fișei din Parlament, proiectul a ajuns la Senat – prima cameră sesizată, care anterior adoptase tacit proiectul – și are termen de acordare a avizelor în comisii în 5 mai și pentru raport în 9 mai, iar apoi merge în Camera Deputaților, for decizional, înainte de a fi din nou trimis la promulgare.

„Urgentăm adoptarea legii în Senat”

Senatorul Daniel Zamfir a spus, pentru Gândul, că în prezent se lucrează pe proiect în Guvern și în Coaliției, pentru a se pune de acord asupra modului în care vor fi preluate observațiile președintelui.

„Marți va intra la comisiile reunite, economică și de energie, iar până atunci, în Coaliție se va stabili forma sau amendamentele pe care Coaliția le va susține”, a precizat senatorul Daniel Zamfir.

Președintele Comisiei economice a Senatului consideră că se poate finaliza procesul legislativ, inclusiv promulgare și intrare în vigoare, până la termenul din 25 iunie la care companiile vizate trebuie să vireze statului sumele cuvenite, în măsura în care se încadrează în situațiile reglementate de legea în vigoare. Data de 25 iunie este termenul stabilit prin OUG 186/2022, în vigoare în prezent, pentru declararea și plata contribuției de solidaritate.

Da, este timp. Tocmai din acest considerent, noi urgentăm adoptarea legii în Senat: marți dimineață va fi în comisiile reunite, marți după-masă intră și la votul în Senat, ca să ajungă urgent la Camera Deputaților, să poată fi votată acolo, tocmai ca să nu avem niciun fel de problemă cu termenul pe care l-ați invocat”, a spus Daniel Zamfir, pentru Gândul.

Ce a sesizat președintele

Președintele le-a cerut parlamentarilor să se mai gândească o dată înainte de a retrimite la promulgare legea prin care au stabilit, în esență, cum se calculează taxa de solidaritate, care vizează, conform specialiștilor, tocmai gigantul OMV Petrom, ai cărui oficiali au spus că, din estimările proprii, nu se încadrează în prevederile impuse prin regulamentul european preluat în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 / 2022. În plus, aceștia opinau că unele amendamentele introduse încalcă principiile constituționale.

Mai concret, șeful statului a trimis pe 13 aprilie 2023, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

„Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor. Menționăm că potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, referitor la conținutul și fundamentarea soluțiilor legislative: «Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă (…)»”, a transmis Klaus Iohannis.

Camera Deputaților adoptase, pe 29 martie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență care a transpus în legislația națională regulamentul european prin care s-a instituit contribuția de solidaritate pentru societățile care au activitate privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, introducând prevederi referitoare la determinarea ponderii în cifra de afaceri a acestor activităţi. Parlamentarii au dat aviz pozitiv proiectul cu amendamente care schimbă modul de calcul al taxei de solidaritate, pe care oficialii OMV Petrom declaraseră, în februarie, că nu o datorează.

Amendamente adăugate în lege vizează chiar gigantul OMV Petrom, așa cum „a tradus” amendamentul din legea adoptată avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș, contactat de Gândul. Specialistul afirmă că, prin acest amendament, Parlamentul încalcă legea fundamentală, implicit regulile statului de drept.

Miza ar fi suma de aproximativ un miliard de euro care ar ajunge la bugetul de stat dacă legea intră în vigoare.

OMV Petrom: „Planurile viitoare de investiții depind de un regim fiscal previzibil”

Contactați de Gândul, oficialii OMV Petrom au transmis atunci un punct de vedere privind demersurile din Parlament. Ei spuneau că proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial.

„Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil. Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde de lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, au transmis oficialii OMV Petrom, contactați de Gândul, în 29 martie.

OMV Petrom este deținută în proporție de 51,1% de compania-mamă din Austria, 20,6 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,7%) și fizice (3,3%), conform datelor oficiale la 31 decembrie 2022.

Creșterea prețurilor din domeniul energiei din 2022 i-a adus celei mai importante companii integrate de petrol și gaze din România un profit net-record de 10,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2,1 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât cel obținut în anul precedent, de 2,86 miliarde de lei, conform rezultatelor anunțate în 2 februarie.

„Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, anunța compania.

Cumulat, segmentele Explorare și Producție plus Rafinare și Marketing, cele care sunt vizate de contribuția de solidaritate, ar însuma sub pragul de 75% din totalul vânzărilor consolidate. Conform datelor consolidate neauditate, vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde de lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale (și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022).

Prin urmare, în ceea ce privește taxa de solidaritate, compania a repetat ceea ce spusese în urmă cu trei săptămâni, că nu se încadrează în plafonul stabilit de regulamentul european preluat în legislația națională. Totuși, compania aprecia acum aproape două luni că pot apărea noi modificări în regimul fiscal aplicabil.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Mai poate statul să impună OMV Petrom taxa de solidaritate, după profitul-record anunțat? Bogdan Chirițoiu: ”Compania beneficiază de un profit foarte mare, fără legătură cu performanța”

Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care instituie taxa de solidaritate pentru Petrom. Argumentele șefului statului

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom