Am găsit banii pentru primul kilometru de drum expres. Cât costă vacanța electorală a parlamentarilor

Redactor:
Sorina Ionașc
Am găsit banii pentru primul kilometru de drum expres. Cât costă vacanța electorală a parlamentarilor
Cât costă vacanța parlamentarilor

Peste 3 milioane de euro, atât costă vacanța parlamentarilor luată cu ocazia campaniei pentru alegerile prezidențiale, dacă luăm în calcul banii pe care cei 573 de parlamentari îi primesc în continuare, deși nu se vor prezenta la lucrări. Cu cele peste 14 milioane de lei, dați pe șase săptămâni de „activitate în circumscripțiile electorale”, așa cum și-au autotintitulat concediul, s-ar putea plăti, de exemplu, aproape 9.500 de doctori sau de profesori. Sau, dacă luăm în calcul recentul Master Plan General de Transport, prezentat de Ioan Rus, aproape un kilometru de drum expres, pe ruta București-Alexandria-Craiova.

Până acum, doar senatorii și-au anunțat oficial vacanța de aproape șapte săptămâni, timp în care aleșii vor merge în teritoriu pentru a face campanie electorală. Într-o lună și jumătate, cei 170 de senatori ar primi, din bugetul Senatului, peste 4 milioane de lei, adică aproximativ un milion de euro.

Numai un senator încasează, în fiecare lună, o indemnizație de 4.909 lei. La acești bani se adaugă și sumele forfetare care, potrivit statutului deputaților și senatorilor, reprezintă cel puțin o indemnizație și jumătate, adică minimum 7.500 de lei.

În plus, cei care nu au domiciliul în București, adică 127 de senatori, primesc și 4.000 de lei pentru cazare, indiferent dacă activitatea lor se desfășoară în Parlament sau în colegii.

Pentru transport, cei care nu au mașină de la Parlament, primesc 1.000 de lei, iar celorlalți li se decontează 7.5 litri de combustibil la 100 de kilometri parcurși. În total, minimum 17.309 lei primește un senator într-o lună sau 13.309 de lei, dacă are o locuință în București.

La nivelul întregului for superior, cei 170 de senatori ne costă 4.157.552 de lei în șase săptămâni.

Aceleași plăți se fac și în cazul deputaților. Numai că, în Camera Deputaților sunt 403 aleși, deci sumele se triplează. 312 deputați primesc și banii de cazare, adică un total de 5.400.408 lei. Dacă îi adăugăm și pe ceilalți 91 de deputați, care nu beneficiază de cei 4.000 de lei pentru cazare, pentru care se plătește 1.211.119 lei, se ajunge la un total de 6.611.527 lei.

În total, o lună și jumătate de vacanță parlamentară este plătită cu 14.073.085 lei, adica aproximativ 3,2 milioane de euro, la un curs valutar de 4,41.

Prin comparație, salariul mediu lunar, potrivit statisticilor din luna iulie, este de 1.719 lei, la nivel național. Persoanele angajate în sistemul de învățământ sau din sănătate, adică profesorii și doctorii, câștigă un salariu mediu net de sub 1.500 de lei. Astfel, cu cele peste 14 milioane de lei, ar putea fi plătiți aproape 9.500 de cadre didactice sau de medici.

De altfel, la o scurtă analiză a Master Planului General de Transport, prezentat miercuri de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, cu 3.2 milioane de euro se poate construi aproape un kilometru de drum expres. Pentru ruta București-Alexandria-Craiova, de exemplu, 195 de kilometri de drum expres ar costa 952 de milioane de euro. Adică, un kilometru construit pe această rută ar costa aproximativ 4,8 milioane de euro.

×
Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide