Ambasada SUA: Independența justiției, liberă de orice influență, vitală într-o democrație

Ambasada SUA: Independența justiției, liberă de orice influență, vitală într-o democrație
Publicat: 10/10/2014, 20:50
Actualizat: 27/03/2019, 18:39

Misiunea diplomatică a făcut aceste precizări după ce premierul Victor Ponta a transmis reprezentanților diplomatici ai SUA, Comisiei Europene și ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care le solicită să analizeze declarațiile de joi ale președintelui Traian Băsescu.

„Ambasada a luat la cunoștință de comunicatul de presă al CSM din 7 octombrie «privind anumite declarații referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești» și comunicatul din 9 octombrie «privind poziția Consiliului Superior al Magistraturii față de declarațiile publice din zona politicului referitoare la activitatea procurorilor și a judecătorilor». Comentariile oficialilor despre cazuri aflate în desfășurare sunt nepotrivite și pot crea aparența, intenționată sau nu, a interferenței. Independența justiției, liberă de orice influență a unui actor din afară, este vitală într-o democrație”, a precizat Biroul de Presă al Ambasadei SUA, la solicitarea MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a transmis vineri reprezentanților diplomatici ai SUA, Comisiei Europene și ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care le solicită să analizeze declarațiile de joi ale președintelui Traian Băsescu la adresa independenței justiției, arătând că atacul acestuia a fost grav.

Premierul le cere acestora să transmită un mesaj de susținere a independenței CSM și justiției în general, conform informațiilor obținute de MEDIAFAX. Informația a fost confirmată ulterior de Guvern.

„În atenția reprezentanților diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum și ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene:

Vă adresez această scrisoare din dorința de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al Președintelui Traian Băsescu la adresa independentei Justiției, dar si cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declarațiile oficiale făcute ieri de șeful statului.

În mod absolut surprinzător, ieri, Traian Băsescu a susținut o conferință de presă în care a formulat amenințări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare și a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraților meniți, prin lege, să vegheze la buna funcționare a Justiției.

Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiției din ultima vreme și care pune sub semnul întrebării independența acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informațiile difuzate public de către Președinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).

Printre afirmațiile de ieri ale Președintelui, vă supun atenției următoarele:

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să facă și mai prost decât politicienii. Am înțeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiția pentru că aș fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!

Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică și să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituția.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit și este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică.”

Va solicit, ținând cont de toate aceste lucruri, să analizați aceste declarații și să transmiteți un mesaj public de susținere a independenței CSM și a Justiției în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituția menită de Constituție să asigure buna funcționare a Justiției, iar astfel de atacuri iară precedent periclitează cu siguranța independența și eficiența sa”, afirmă Ponta în scrisoare.

Președintele Traian Băsescu l-a acuzat, joi, pe judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că „minte”, șeful statului precizând că își menține integral declarația pe care a făcut-o atunci când a dat avizul de începere a urmării penale față de cinci foști miniștri.

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat că în conferința mea de presă am afectat justiția că am dat acte din dosar. Îmi pare rău, domnul magistrat minte. Îmi mențin integral declarația pe care am făcut-o când am anunțat cererea de urmărire penală pentru cinci foști miniștri”, a declarat Băsescu.

Premierul Ponta a declarat atunci că declarația de joi a președintelui Traian Băsescu legată de un judecător reprezintă „cel mai grav” act la adresa justiției din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani.

„Dacă vorbim de împiedicarea independenței justiției, cred că este cel mai grav act pe care l-am văzut vreodată din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani”, a spus Ponta.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), într-un comunicat din 7 octombrie, menționa: „Având în vedere solicitările unor reprezentanți ai mass media cu privire la poziția Consiliului Superior al Magistraturii față de declarațiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoștința publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuție în ședința Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecției Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenței procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran și independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluție legală care să permită sancționarea prsoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, dar și continuarea normală a activității și plata salariilor către angajați.

Ponta a făcut referire și la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.

„Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a spus premierul.

De asemenea, în 9 octombrie, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Gheorghe Muscalu, a declarat că instituția face un apel la oamenii politici aflați în campanie electorală să fie „chibzuiți” cu privire la temele privind justiția și să nu atace magistrații „fără o bază reală”.

„Am decis în plen să transmitem un mesaj foarte clar politicienilor și persoanelor publice să fie rezervate total în ceea ce privesc temele pe justiție, în ceea ce privește atacarea soluțiilor sau discutarea soluțiilor, atacarea judecătorilor și procurorilor fără o bază reală”, a spus Muscalu, joi, după ședința de plen a CSM de joi.

În același context, vicepreședintele Consiliului a subliniat că membrii CSM au încercat, în ultima perioadă, să transmită un mesaj clar politicienilor aflați în campanie electorală. „În ultima perioadă, am încercat să transmitem un mesaj foarte clar în spațiul public, vizând actualul context al campaniei electorale și ceea ce a fost anterior, de pregătire a campaniei electorale, în sensul ca oamenii politici, persoanele publice care fac declarații care ajung în spațiul public în diferite modalități să fie rezervați în a folosi justiția sau teme concrete din justiție în campania electorală”, a declarat Muscalu.

Vicepreședintele CSM a mai spus că astfel de discuții apărute în spațiul public pot afecta independența procurorilor și a judecătorilor. „În ultimele zile, din diverse zone, în spațiul public au apărut comentarii, au apărut discuții, care puteau, într-un fel sau altul, să creeze suspiciunea că independența procurorilor și judecătorilor, imparțialitatea acestora sau reputația lor profesională ar putea fi afectată”, a conchis procurorul Muscalu.

Potrivit unui comunicat din 9 octombrie remis MEDIAFAX, plenul Consiliului Superior al Magistraturii face apel la responsabilitate și echilibru din partea întregii clase politice, a persoanelor publice și a vectorilor de opinie, de a se abține de la declarații și atacuri nefondate la adresa justiției, de natură a-i afecta imaginea și a eroda încrederea publicului, construită cu greu în timp, prin eforturile judecătorilor și procurorilor care își îndeplinesc atribuțiile prevăzute de lege în mod profesionist.

Plenul Consiliului solicită, inclusiv instituțiilor mass media, să adopte o atitudine obiectivă și echidistantă, astfel încât să nu inducă impresia că demersurile organelor judiciare pot fi influențate de factorul politic.

„Reamintim că, potrivit dispozițiilor Constituției României, judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, iar activitatea procurorilor se desfășoară cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, magistrații nefiind subordonați nici puterii legislative, nici puterii executive”, se mai arată în comunicat.

Referitor la afirmațiile ce vizează derularea unor anchete penale și a modului de soluționare a unor dosare penale, CSM precizează că Plenul a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări, pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmații lezează independența justiției, independența judecătorilor și a procurorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu și principiul separației puterilor în stat.

„Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenția asupra riscului ca prin competiția politică internă marcată de derapaje de la principiul supremației legii să fie subminate progresele din perspectiva îndeplinirii condiționalităților Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu grave consecințe în planul recunoașterii depline a României ca stat membru al Uniunii Europene”, conform sursei citate.

CSM a decis joi să sesizeze Inspecția Judiciară atât în cazul declarațiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât și în cazul afirmațiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft și ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu.

Inspecția Judiciară urmează să analizeze afirmațiile și să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenței justiției, care va fi prezentat plenului CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...