ANALIZĂ CNN | Donald Trump. Între sala de judecată și campania republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024

ANALIZĂ CNN | Donald Trump. Între sala de judecată și campania republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024
FOTO: PROFIMEDIA
Publicat: 03/01/2024, 10:22
Actualizat: 03/01/2024, 19:12

Juxtapunerea sălii de judecată și traseul lui Donald Trump în campania republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024 va da tonul unei curse fără precedent la Casa Albă, umbrită de cele patru procese penale care se profilează pentru fostul președinte SUA, titrează o analiză făcută de CNN.

Când vor fi exprimate primele voturi în cursa primară republicană, SUA se va lansa într-un test politic prin care își va măsura din nou unitatea, democrația și instituțiile juridice.

Trump nu lasă loc de îndoială că va folosi un eventual al doilea mandat pentru a-și pedepsi inamicii politici și ar încerca probabil să folosească puterile președinției pentru a se sustrage de răspunderea penală pentru încercarea de insurecție la alegerile din 2020, notează CNN.

Presa de peste Ocean subliniază că ar putea să-l vadă pe Donald Trump, favoritul republicanilor, să candideze din poziția de „infractor condamnat” la alegerile din noiembrie, asta în funcție de momentul proceselor sale și dacă va câștiga nominalizarea.

Cel mai probabil scenariu luat în calcul de republicani la alegerile din noiembrie este o revanșă strânsă. Conform ultimelor sondaje, acestea arată că majoritatea alegătorilor nu doresc ca Donald Trump să revină în fotoliul de la Casa Albă și nici nu își doresc o confruntare directă între fostul președinte și actualul, Joe Biden.

Trump se confruntă cu 91 de capete de acuzare

Donald Trump pare hotărât să facă o declarație inconfundabilă prin care anunță câștigarea statului Iowa, asta după ce nu a reușit să o facă în 2016, totul ca un prim pas într-o revenire politică extraordinară, susține CNN.

Deși au trecut doar trei ani de când a părăsit Washingtonul după ce a refuzat să accepte rezultatul alegerilor din 2020 și a provocat un protest violent în care manifestanții au atacat Capitoliul în ceea ce s-a numit drept „un asalt  asupra democrației”, acum, Trump – care se confruntă cu 91 de acuzații penale – este bine poziționat pentru a deveni al doilea fost președinte care revine în Biroul Oval.

Fostul președinte a postat pe 2 ianuarie un mesaj pe rețeaua sa de socializare prin care acuză fraudarea alegerilor din 2020 în ceea ce se numesc „swing state”, adică statele care nu votează tradițional cu unul dintre candidații republicani sau democrați.

Mesajul este plin de falsuri despre alegerile din 2020 și acuzații nefondate, iar de Anul Nou, Trump l-a acuzat pe președintele Joe Biden că ar fi comis acte criminale.

Rivalii lui Trump din Partidul Republican (GOP)

Primul rival din interiorul Partidului Republican este guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Acesta și-a bazat campania republicană pe o victorie în Iowa, victorie puțin probabilă având în vedere actualele sondaje de opinie, adaugă CNN.

De asemenea, fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, face eforturi pentru o victorie în New Hampshire. Totuși, niciunul dintre candidați nu a fost dispus să valorifice problemele legale ale fostului președinte de teama de a nu-i distanța pe alegătorii tradiționali republicani care s-au coagulat de partea lui Trump cu fiecare rechizitoriu și fotografie apărută în mass-media.

În timp ce alegătorii vor decide în cele din urmă rezultatul campaniei, luptele rivalilor săi sugerează că Trump are o putere reală asupra partidului. Dar, în ciuda puterii sale, el rămâne o variantă cu risc ridicat pentru republicani, deoarece demagogia a înstrăinat în trecut alegătorii critici ai statelor oscilante (swing state).

Argumentul democraților: Trump, un pericol pentru valorile SUA

Dar cu retorica sa care amintește de dictatorii anilor 1930, Trump poate cădea în capcana democraților, care pot juca direct argumentul principal al lui Joe Biden, precum că un eventual câștig al lui Trump ar distruge democrația și libertățile politice din SUA.

În timp ce Trump se confruntă cu acuzații penale grave, Biden trebuie să abordeze divergențele de politică internă și externă  din Congres, asta în următoarele două săptămâni. După aceea, Biden poate să-și definească anul 2024 – și speranțele pentru un al doilea mandat, notează CNN.

Biden pune de ceva timp presiune pe Congresul SUA să adopte un pachet de ajutor militar de mai multe miliarde de dolari pentru eforturile de război ale Ucrainei și Israelului, pe care republicanii din Congres le țin blocate.

Ciocnirea, care implică și un alt termen de finanțare parțial pe 2 februarie, reprezintă o provocare aproape imposibilă pentru un Congres care pur și simplu nu poate guverna.

Trump are de suferit de pe urma unei decizii din Colorado, care îi interzice fostului președinte să candideze în acest stat pentru alegerile din 2024. Trump are termen până joi  să facă recurs la decizia Curții Supreme din Colorado. (detalii AICI)

De asemenea, Maine este al doilea stat care decide că Trump nu va apărea pe buletinele de vot în alegerile primare republicane pentru alegerile prezidenţiale din 2024. (detalii AICI)

Donald Trump a cerut unei instanţe din Maine să anuleze decizia secretarului de stat de a-l elimina de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 2024. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Anul 2023, în zodia RĂZBOAIELOR care au resetat lumea. Ce urmează în 2024? Analist: „Alegerile din SUA vor avea o importanță capitală”

Joe Biden și Donald Trump, mesaje diferite de Crăciun pe rețelele de socializare / D. Trump: „Să putrezească în iad”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete