Antonescu: Absența de la mesajul lui Băsescu nu ține de „muncă sau nemuncă”, e „gest politic”

Antonescu: Absența de la mesajul lui Băsescu nu ține de muncă sau nemuncă, e gest politic
Publicat: 12/03/2013, 22:07
Actualizat: 29/09/2018, 13:13

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, că absența sa de la discursul președintelui Traian Băsescu din Parlament nu ține de „muncă sau nemuncă”, ci de un mesaj politic pe care și-l asumă în raport cu șeful statului, pe care îl consideră „ilegitim”.

Antonescu a prezentat într-o conferință de presă motivele legate de absența sa la mesajul lui Traian Băsescu din Parlament, susținând că nu este vorba de a fi prezent sau absent de la muncă.

„Nu voi fi prezent pentru că, din punctul meu de vedere, din vara anului trecut, de la referendumul despre care atât am vorbit, Traian Băsescu nu mai este un președinte legitim al României. Este un președinte legal, în condițiile pe care le-am acceptat cu toții, (…) dar nu este un președinte legitim. Un președinte sau un om care a sfidat voința exprimată în cel mai democratic mod de aproape 7,5 milioane dintre concetățenii săi nu mai poate fi un președinte legitim”, a susținut Antonescu.

El a precizat că tot ceea ce ține de el din punct de vedere „constituțional și legal” și este obligat va face în raport cu președintele Traian Băsescu.

„Nu e vorba așadar de faptul că aș avea o altă treabă, sau mi-aș găsi un pretext, sau că aș fi ocupat, sau așa cum văd că înțeleg unii «nu aș dori să vin la muncă», citez, oricât ar fi de jenant, ci este vorba de faptul că e un moment politic și un gest politic al cărui înțeles mi-l asum pe deplin”, a mai susținut președintele Senatului.

Totodată, Antonescu a comentat faptul că Traian Băsescu dorește să se adreseze parlamentarilor pe tema politicii externe, menționând că nu dorește să mai asculte „lecții ipocrite de politică externă”.

„Cred că, din păcate, din nefericire pentru această țară, domnul Traian Băsescu, după ce că este ilegitim, este și descalificat în ceea ce înseamnă obligațiile sale legate de politica externă față de această țară. Episodul Schengen ne-a arătat un președinte care, în loc să facă toate eforturile pentru a maximiza șansele țării sale, sau dacă nu se putea – pentru că nu se putea – să încerce să prezinte și să apere o imagine cât mai favorabilă a României în acest context, nu a făcut decât să transforme subiectul într-unul de polemică politică internă, n-a făcut decât să caute vinovați imaginari pentru un eșec aproape dorit și nu a făcut, din păcate, decât să mai ofere eventual mici pretexte pentru cei care căutau un motiv aparent pentru amânarea aderării României la Schengen”, a mai declarat președintele Senatului.

Antonescu a fost întrebat cum se face că a luat decizia de a lipsi de la discursul președintelui din Parlament, însă a participat alături de acesta la întâlniri atât oficiale, cât și neoficiale. „În situația învestirii Guvernului la Cotroceni, era un guvern legal și pe deplin legitim și învestirea Guvernului se face din punct de vedere oficial de către președintele României, de către cel care deține legal această calitate și am fost prezent în calitate de președinte al Senatului”, a replicat Antonescu.

În ceea ce privește întâlnirea cu Traian Băsescu din biroul său de la Senat, liderul PNL a susținut că șeful statului a făcut o solicitare de discuții „în calitatea sa legală de președinte al țării” pe subiecte de interes național.

„Despre întâlnirea cu «pactul», aceea a fost o întâlnire neoficială, dar în care, având în vedere tot situația legală a președintelui și nicidecum prezumând sau recunoscând condiția sa de legitimitate, am acceptat să particip împreună cu premierul, care era premier în execițiu și care urma să fie desemnat”, a mai afirmat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a susținut că respectă decizia lui Victor Ponta de a participa la ședința celor două Camere. „Nu este vreun motiv de gâlceavă sau vreun semn de divergență, fiecare luăm deciziile pe baza unor criterii și pe baza unor semnificații pe care le dăm gesturilor noastre. Din punct de vedere legal, din punct de vedere constituțional – spre deosebire de învestirea Guvernului – nu este obligatorie nici prezența mea, nici prezența premierului”, a declarat președintele Senatului.

Președintele Traian Băsescu urmează să se adreseze Camerelor reunite ale Parlamentului, marți, de ora 15.00, pe probleme de politică europeană.

„Domnul președinte al României, Traian Băsescu, a transmis joi, 7 martie, o scrisoare adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, prin care solicită, în temeiul Art.88 și Art.65 din Constituție să se adreseze, în data de 12 martie, plenului reunit cu privire la probleme actuale de politică europeană”, declara, joi, pentru MEDIAFAX, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a anunțat, luni, că parlamentarii PNL nu vor lua parte la ședința în care președintele Traian Băsescu își va prezenta mesajul în plenul celor două Camere ale Parlamentului, precizând că în USL grupurile parlamentare au dreptul la independență.

„În nume personal fiecare a declarat că nu dorește să participe la mesajul pe care domnul președinte Băsescu îl transmite mâine Parlamentului. (…) Este decizia exclusiv, sută la sută, a grupului parlamentar”, a susținut Hașotti, precizând că nu a existat o indicație din partea lui Crin Antonescu.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu va fi prezent la mesajul pe care președintele Traian Băsescu îl va adresa marți Parlamentului, considerând că Băsescu e un președinte ilegitim, motiv pentru care nu i se pare de cuviință să-l întâmpine și să-l asculte, ca parlamentar.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că va participa la ședința de plen reunit în care președintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, el arătând că, dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci cineva trebuie să și muncească.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Un fost campion național s-a stins din viață în accidentul de la Corbu. Apropiații sunt...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×