• Publicat:
Politică

Anunțul făcut de USR despre viitoarele alegeri prezidențiale: Nu căutăm o alternativă, dar avem o discuție deschisă

Anunțul făcut de USR despre viitoarele alegeri prezidențiale: Nu căutăm o alternativă, dar avem o discuție deschisă
Detalii pe Gândul.

În ceea ce privește propunerea de a avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale, Barna a precizat că a prezentat această temă încă de când a preluat conducerea USR.

„Am spus că USR este un partid care vrea să conteze în politica din România, nu este un partid conjunctural și vom încerca să avem candidați proprii la toate rundele electorale pe care le avem în față. Decizia va fi luată în forurile de conducere ale partidului. USR va avea un candidat la alegerile prezidențiale, acest lucru este clar. Cum, cine va fi acesta, este o decizie pe care o vom lua în cadrul partidului. În momentul de față, nu avem niciun fel de persoană predefinită din acest punct de vedere, discuția e una deschisă”, a susținut Barna.

Acesta a declarat că USR nu caută o alternativă la Klaus Iohannis.

„Nu căutăm o alternativă la Klaus Iohannis, doar vă spun care este poziția partidului în acest moment, aceea de a avea un candidat pe care îl vom susține în primul tur”, a explicat Barna.

Întrebat dacă o astfel de decizie ar avea succes, în condițiile în care voturile sunt deja fragmentate pe dreapta politică, liderul USR a răspuns că este greu să facă speculații în acest moment.

„Campania prezidențială este încă foarte departe. În momentul de față, noi discutăm despre faptul că principalul consilier al premierului este un om condamnat penal, că președintele Camerei este o persoană condamnată penal. Vorbim despre un atac fără precedent al infractorilor la statul de drept și tema aceasta a perspectivelor electorale nu e tocmai actuală în acest moment. În acest moment trebuie să apărăm instituțiile care mențin statul funcțional și care sunt recunoscute pe plan european pentru activitatea lor”, a adăugat liderul USR.

În privința relației cu PNL, Barna a spus că partidul său colaborează și conlucrează cu liberalii în cadrul Parlamentului. „Dincolo de asta, ar fi dezbaterea despre viitorul prezidențial ar fi o dezbatere actuală, dacă n-ar trebui să ne luptăm să apărăm DNA-ul în acest zile”, a declarat Dan Barna.

Întrebat dacă USR nu susține un al doilea mandat al șefului statului, liderul USR a răspuns că nu a susținut asta.

Despre colaborarea cu Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș, Barna a precizat că, dacă aceasta va deveni un partid, relația va fi mai strânsă.

Întrebat dacă Cioloș ar putea fi candidatul USR la prezidențiale, Barna a răspuns: „Cum am mai spus, orice persoană cu notorietate și credibilitate în societate ar putea să fie candidatul la prezidențiale al USR”.

Inchide