Averea lui Romeo Stavarache: o casă, patru terenuri și acționariatul la o firmă

Averea lui Romeo Stavarache: o casă, patru terenuri și acționariatul la o firmă
Publicat: 26/06/2014, 13:25
Actualizat: 29/07/2014, 16:56

Romeo Stavarache deține patru terenuri intravilane, dobândite în 1999, 2000, 2005 și 2008, pe care le-a cumpărat împreună cu soția sa, Ana-Maria Stavarache.

Trei dintre terenuri sunt în Bacău și au suprafețele de 108, 318 și 518,8 metri pătrați, iar cel de-al patrulea, aflat în satul Șulța, comuna Agăș, are 4.087 metri pătrați.

De asemenea, Stavarache deține și o casă de locuit de 252 metri pătrați, tot în Bacău, cumpărată în 1999.

Stavarache nu are mașină, nu are active financiare, nu are plasamente și nici bunuri mobile a căror valoare să depășească 3.000 de euro fiecare.

De asemenea, edilul a menționat că nu are datorii.

El a mai scris în declarația de avere că a obținut venituri din salariu, de la Primăria Bacău, de 48.000 lei anual.

Pe lângă aceste venituri, Stavarache este acționar al firmei SC Prod Cresus SA, având un venit anul din dividente de 2.785 lei.

Primarul încasează, totodată, o indemnizație de 35.941 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor al Consiliului Uniunii Europene.

Soția sa, Ana-Maria Stavarache, a obținut, în calitate de adminstrator la SC Prod Cresus SA Bacău, suma de 17.000 lei anual.

În declarația de interese din 14 martie 2014, Stavarache a menționat calitatea de acționar la firma SC Prod Cresus SA, unde deține 5.500 de acțiuni cu o valoare de 55.000 de lei.

Presa centrală și locală a relatat, în decursul timpului, despre o serie de scandaluri de corupție legate direct sau indirect de numele lui Stavarache, considerat un „baron local” care i-a succedat celebrului Dumitru Sechelariu (PSD) la Primăria municipiului Bacău.

Presa a vorbit chiar de „clanul Stavarache”, în condițiile în care apropiați ai edilului au intrat, rând pe rând, în atenția procurorilor DNA.

Astfel, cumnatul și cumătrul lui Stavarache, considerați „pioni” ai edilului, au făcut și ei obiectul acuzațiilor DNA, pentru fapte ce țin de corupție, fals, abuz în serviciu, șantaj și fraude.

Presa a relatat și faptul că Marius Stănilă, cumnatul lui Stavarache, a fost închis pentru un an și patru luni, pentru șantaj și abuz în funcție, în timp ce cumătrul său, Constantin Apostol, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, a primit o condamnare de doi ani cu suspendare, pentru fals și uz de fals.

Unul dintre scandalurile de corupție care a ținut titulurile presei locale și în care este vizat numele Stavarache este cel legat de CET Bacău, pentru modernizarea căreia au fost cheltuiți bani din fonduri europene, societatea fiind, potrivit presei, „căpușată”. În acest caz, procurorii DNA au deschis un dosar în care acuză faptul că societatea a achiziționat bunuri și servicii fără respectarea prevederilor legale, acuzațiile privindu-l și pe Stavarache, potrivit relatărilor presei.

Un alt scandal local ce a ținut prima pagină a presei din Bacău și în care a fost implicat și numele lui Stavarache privește un teren de circa două hectare și jumătate care a trecut din proprietatea MAI în cea a Primăriei Bacău, acesta ajungând ulterior, prin interpuși, în proprietatea unor persoane cu conexiuni la vârful administrației locale.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut joi, este suspectat de procurorii DNA că a primit mită peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, în acest dosar fiind reținuți și vărul acestuia, Liviu Cenușă, și fostul fotbalist Liviu Goian, patron al unui post local de televiziune.

Într-un alt dosar, Stavarache a fost trimis în judecată, în aprilie, tot de procurorii anticorupție, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuințe către un subaltern. Alături de el au fost deferiți justiției Gheorghe Muntianu, la data faptelor șef al Serviciului administrare fond locativ și îndrumare asociații de proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, și Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcției patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, în prezent șef serviciu la Serviciul Patrimoniu.

Procurorii susțin că primarul Bacăului a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru o locuință, ca urmare a solicitării formulate de Muntianu în cadrul audiențelor, deși cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaș și îndeplinirea obligațiilor rezultate din această calitate.

Edilul a respins acuzațiile, susținând că fapta de care este acuzat „nu a existat niciodată” și că „este o eroare a procurorilor”.

Romeo Stavarache este edil al municipiului Bacău din 2004.

El conduce și organizația județeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale