Avertismentul lui Băsescu: Nu mai este mult și vor „reuși” activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona

Avertismentul lui Băsescu: Nu mai este mult și vor „reuși activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona
Publicat: 24/04/2019, 10:44

„Un război cu trei tabere care are ca victime România, românii și justiția. De mai bine de doi ani, subiectul care domină dezbaterea publică în România este justiția. Alianța PSD – ALDE atacă zilnic justiția sub sloganul «justiție până la capăt». Este un slogan la adăpostul căruia Dragnea și Tăriceanu duc un adevărat război pentru a pune sub control politic justiția. Cei doi lideri ai puterii au în vedere și salvarea selectivă a propriei clientele de partid. Extrem de prețioase în această bătălie sunt protocoalele SRI cu justiția și exemplele credibile și tot mai multe de erori și abuzuri ale unor procurori și judecători, apărute în spațiul public”, a scris Traian Băsescu, miercuri, pe Facebook.

Acesta a adăugat că de cealaltă parte se situează liderii PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna, care se opun ferm oricăror modificări în domeniul justiției.

„De cealaltă parte, utilizând ca declanșator celebra ordonanță 13/2017, partidele de opoziție, conduse de Orban și Barna, plus strada, nu contenesc în a se opune vehement oricărei modificări a legilor justiției, dar și a codurilor penale. Pentru ei, justiția este perfectă și nimic nu trebuie schimbat, chiar dacă sunt zeci de decizii ale CCR care obligă la modificarea unor articole din CP și CPP și două directive ale UE cu privire la prezumția de nevinovăție, respectiv confiscarea extinsă, care trebuiau introduse în coduri încă de anul trecut”, a explicat Băsescu.

De asemenea, fostul președinte acuză reprezentanți ai sistemului judiciar că s-au implicat în „câmpul de bătălie”.

„La rându-i, justiția, prin diverși procurori, judecători și asociații ale magistraților, având ca lideri pe Augustin Lazăr, dar și membri ai CSM, a intrat și ea pe câmpul de bătălie, uneori din dorința de a-și acoperi propriile păcate, alteori pentru a-și crește sau pentru a-și prezerva puterea și influența în relația cu politicul. Din păcate, de prea puține ori, magistrații s-au implicat constructiv și fără aroganță în a sprijini necesarele corecții vizând legile justiției sau modificarea codurilor penale”.

Băsescu spune că dacă exista înțelepciune și onestitate, cele trei puteri, prin reprezentanții lor, se așezau la discuții.

„Ca o dovadă că țara a fost «bine servită» de cele trei tabere beligerante, concluziile conflictului sunt următoarele: 1. Se menține MCV-ul pentru România. 2. România nu intră în Spațiul Schengen. 3. Românii au tot mai puțină încredere în justiție. Iar dacă cele trei tabere vor să obțină «succes deplin», soluția este să continue a-și trâmbița dezinformările în exterior și la ambasade. Nu mai este mult și vor «reuși» activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona. Ăsta da succes. Am înfrânt!”, a mai scris fostul președinte, acum candidat la europarlamentare.