Avocatul lui Tokes: Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a fost constituit legal

Avocatul lui Tokes: Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României nu a fost constituit legal
Publicat: 23/09/2013, 16:08

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Tokes Laszlo, susține că nu a fost constituit în mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României”, motiv pentru care a scris un „proiect de întâmpinare” pe care îl va prezenta în fața acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul Kincses Elod a declarat, luni, într-o conferință de presă, că îl va reprezenta pe Tokes Laszlo în fața Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, care nu s-a constituit în mod legal, deoarece Adunarea Generală nu a fost statutară.

Potrivit lui Kincses, Adunarea Generală care a desemnat Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a fost statutară, deoarece din 630 de decorați s-au prezentat 112, respectiv 17,7 la sută, în timp ce la prima convocare era nevoie de majoritatea de 50 la sută plus unu.

De asemenea, susține Kincses, autorul propunerii de retragere a distincției, Corina Crețu, a făcut parte din comisia de numărare a voturilor.

Un alt motiv pentru care Adunarea Generală nu a fost statutară îl constituie faptul că din Consiliul de Onoare fac parte exclusiv politicieni de stânga, membri ai PSD, „care deja s-au antepronunțat în legătură cu această problemă” și care „firește că trebuie să susțină propunerea de retragere formulată inițial de către președintele acestui partid”.

În plus, a afirmat Kincses, Adunarea Generală a fost prezidată de consilierul prezidențial Gheorghe Anghelescu, care nu este posesor al Ordinului „Steaua României”, astfel că, potrivit avocatului, nu a avut nicio calitate să conducă ședința.

„Am invocat aceste motive de nelegalitate care vor fi aduse la cunoștința Consiliului. Am redactat un proiect de întâmpinare pe care îl voi prezenta înainte de ședința Consiliului”, a spus avocatul.

Potrivit acestuia, „întregul scandal” a pornit de la „o greșeală de traducere” legată de afirmațiile lui Tokes Laszlo la Tușnad, care nu ar fi făcut referire la „protectorat”, respectiv „o noțiune colonialistă”, ci la „un statut de putere protectoare”.

În plus, Kincses a prezentat și o listă de 11 persoane decorate de Administrația Prezidențială, condamnate penal, cărora nu le-au fost retrase distincțiile.

„Potrivit legislației, în momentul în care o persoană care a primit o decorație de la președintele României este condamnată definitiv, această distincție este retrasă”, a spus avocatul, precizând că acest gest a fost făcut doar în cazul lui Corneliu Vadim Tudor și al lui Cătălin Voicu.

Pe lista prezentată de către avocat figurează, printre alții, fostul premier Adrian Năstase, fostul lider PDL Gorj Ionel Manțog și fostul primar din Baia Mare Cristian Anghel.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susținut că în data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Componența Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” rezultată din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Șerban Brădișteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea și Ecaterina Andronescu. Președintele Consiliului este decanul de vârstă, academicianul Ionel Haiduc.

Prima ședință a Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” va avea loc în 26 septembrie, de ora 16.00, la Academia Română, în cadrul acesteia urmând să se discute subiectul retragerii Ordinului Național „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului