Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari români. Proiectul de lege pregătit de Guvern

Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari români. Proiectul de lege pregătit de Guvern
Pensie / Sursa foto: Inquam
Publicat: 19/01/2023, 10:19
Actualizat: 19/01/2023, 10:24

Românii care au pensii mari ar putea primi bani în plus, după o propunere făcută de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Conform SGG, statul a reţinut timp de un an contribuţia la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Acum, o notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului propune Executivului să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii.

Este vorba despre o decizie a Guvernului prin care s-a stabilit obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 4.000 de lei lunar.

Doar că actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu, iar mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022.

SGG susţine că se impune adoptarea unei OUG care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări de sănătate (pentru pensiile de peste 4000 de lei, CCR a spus că e neconstituţional să fie obligaţi oamenii să plătească contribuţia de sănătate), scrie Antena 3.

SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare.

SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase