VIDEO | Barna, despre posibila demisie a lui Cioloș din fruntea USR: Propunerile așa cum sunt făcute sunt de neacceptat. Niciun partid european nu funcționează așa

Publicat: 03/02/2022, 22:39
Actualizat: 03/02/2022, 23:07

Dan Barna a declarat joi, la Digi24, că a fost surprins de decizia abruptă a lui Dacian Cioloș care afirma că își va depune demisia din fruntea USR PLUS dacă nu îi vor fi aprobate o serie de solicitări. Barna susține că propunerile președintelui partidului sunt de neacceptat și invită pe acesta la negocieri.

„A fost o surpriză în ședința de partid. Președintele partidului a ținut un discurs în legătură cu mai multe puncte de cum ar trebuie făcute modificări în cadrul structurii și funcționării partidului. Elementul surprinzător a fost că „dacă nu votați acest program -eu îmi voi depune mandatul”, ceea ce a fost o surpriză pentru colegi.. na e președintele partidului proaspăt ales. Noi ne așteptam să discutăm despre programul și strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziție consistent pe care o reprezentăm”, a declarat Dan Barna.

Întrebat dacă luni este ziua decisivă în care Dacian Cioloș își va depune mandatul dacă nu se vor vota modificările cerute de el, Dan Barna a răspuns: „Luni avem ședința de partid și ne-a comunicat că tot atunci așteaptă și decizia pentru aceste cerințe.

El a precizat că este de neacceptat ca un partid politic să fie condus de experți din afara partidului, iar membrii să fie simplii „spectatori”.

„Toate declarațiile legate de poziționările politice au fost susținute de Biroul Național. Cred că undeva la 98% din deciziile președintelui de partid au fost susținute. Poziționarea foarte radicală din acest moment a fost foarte surprinzătoare și sper ca acest lucru să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal.

Propunerile așa cum sunt făcute sunt de neacceptat. Ideea că propunerile Guvern din umbră sunt făcute de experți din afara partidului, alegerile la fel. Propunerea spune că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experți care să ne arate cum să conducem și membrii de partid doar să asiste la acești experți care să decidă ei care sunt acțiunile noastre ca partid. E ca o școală de vara politică. Genul ăsta de abordare nu l-am văzut la niciun partid european”, a declarat Dan Barna.

Dan Barna a afirmat că ar fi mai bine ca Dacian Cioloș să rămână în funcția de președinte al USR și toate lucrurile să fie discutate și negociate în cadrul partidului.

Ruptură în USR. Dacian Cioloș amenință că demisionează din fruntea partidului

În ședința de joi seara, Dacian Cioloș a propus Biroului Național un program pentru perioada 2022-2024 care prevede o serie de reforme interne printre care schimbarea statutului, schimbarea secretarului general și numirea acestuia prin concurs, diminuarea puterii Biroului Național prin externalizarea deciziilor și oprirea excluderilor pe motiv de „delict de opinie”.

„Voi cere votul colegilor din BN pe acest program în ședința de luni. Este un plan cu acțiuni de strategie externă, dar și cu măsuri de coerență internă, toate cu propuneri și termene clare de implementare”, le-a transmis Cioloș, liderilor USR.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că programul lui Cioloș a fost trimis conducerii la ora la care trebuia să înceapă ședința, iar în ședință Cioloș a spus că va demisiona dacă programul său nu va fi acceptat.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult