Băsescu amenință cu deconspirarea unui candidat la prezidențiale care „a aparținut de alte instituții”: „O să-l dezbrac public”

Redactor:
Anca Simina
Băsescu amenință cu deconspirarea unui candidat la prezidențiale care „a aparținut de alte instituții”: „O să-l dezbrac public”
Președintele Traian Băsescu susține că printre "candidații anunțați" la prezidențialele din noiembrie s-ar afla un politician care "a aparținut de alte instituții" fără a menționa acest detaliu în CV-ul oficial.

Aflat, oficial, în afara campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, președintele Traian Băsescu își anunță deschis intenția de a se implica în bătălia finală pentru desemnarea succesorului său prin clarificarea unor aspecte de CV pe care unii dintre candidați le-ar „tăinui”.

Invitat la un interviu la B1, Băsescu a lansat astăzi un avertisment adresat „unui candidat anunțat”: deconspirarea legăturii sale cu un serviciu de informații. Nu l-a nominalizat însă: „Când ai aparținut de alte instituții și nu-ți treci în CV și vrei să devii președintele României, asta nu e normal”, a spus președintele.

Băsescu a evitat însă, pentru moment, indiciile care să conducă la identificarea acestuia. „Sunt unii candidați la președinție care tăinuiesc, ascund multe în CV-urile lor. O să-i dezbrac public”, a avertizat președintele, lapidar.

În contextul discuției despre potențialii candidați la președinție, acesta a criticat și anunțul directorului SIE, Teodor Meleșcanu, cum că este dispus să analizeze o eventuală propunere de a candida, la rândul său. „Nu poți pleca din fruntea unui serviciu de informații și să îți faci transferul direct ca președinte”, a replicat  Băsescu.

Aceeași reținere a arătat-o de altfel și în ceeea ce îl privește pe directorul SRI, vehiculat în scenariile de succesiune a lui Victor Ponta la șefia Guvernului. „Oamenii aceștia, fie că vorbim de Teodor Meleșcanu, fie că vorbim de George Maior, trebuie să înțeleagă că nu poți pleca din fruntea unui serviciu de informații și să își faci transferul direct ca președinte, la Cotroceni, sau ca prim-ministru”, a adăugat Băsescu.

Considerațiile președintelui despre o perioadă sabatică după conducerea unui serviciu de informații vin la doi ani după ce el însuși l-a învestit cu mandatul de formare a Guvernului pe Mihai Răzvan Ungureanu, la vremea respectivă director al SIE. Azi, șeful statului înscrie însă nominalizarea lui MRU, trecut între timp la PDL, în lista erorilor: „A fost o situație excepțională. Ca dovadă, a fost o mare eroare desemnarea lui Ungureanu. (..) Îți trebuie o pauză. Eroarea pe care am făcut-o cu Răzvan Ungureanu s-a văzut: a avut rezultatele căderii guvernului foarte rapid”, s-a repliat Băsescu.

 

Inchide