Băsescu: „Antonescu, Ponta, Zgonea să demisioneze. Există posibilitatea suspendării votului României în UE”

Băsescu: Antonescu, Ponta, Zgonea să demisioneze. Există posibilitatea suspendării votului României în UE
Publicat: 13/12/2013, 17:16
Actualizat: 11/07/2019, 17:38

Președintele Traian Băsescu le-a cerut astăzi demisia premierului Victor Ponta și președinților celor două Camere, Valeriu Zgonea și Crin Antonescu, anticipând însă din start răspunsul negativ. „Domnii Antonescu, Ponta, Zgonea să demisoneze. Cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă urgent un pas înapoi”, a spus Băsescu, într-un interviu pentru B1 TV, arătând că „aceasta este soluția rapidă” pentru ca România să nu fie, încă cel puțin o lună, până la rediscutarea Codului Penal în Parlament, „ca un stat fără busolă sau care să își pirardă busola”.

„L-am plimbat ca pe sfintele moaște pe plagiator prin toate cancelariile”

Antonescu și Ponta sunt acuzați de Băsescu de o „lovitură asupra Justiției” care ar fi fost făcută premeditat. „Și-au imaginat că acuma după ce l-am plimbat ca pe sfintele moaște pe plagiator prin toate cancelariile, acuma vor spune îl cunoaștem. În nicio cancelarie n-a fost crezut. Iar acum este înzecită neîncrederea în Victor Ponta față de momentul când a dat lovitura din 2012. (…) Poa” să-și cumpere 10 avioane care să nu stea nicio clipă. Va fi primit cu flori prin Africa, dar în Europa, SUA, Canada va avea trei problem. Plagiatrul, lovitura de stat din 2012 și lovitura la justiție”, consideră șeful statului, arătând inclusiv spre MAE care l-a „izolat”, trimițând toate cererile de vizite externe în numele premierului.

Potrivit lui Băsescu „aranjamentul” pe ambele legi între Antonescu și Ponta „s-a făcut luni”. „Amândoi au știut foarte bine. Astăzi vă pot confirma că s-au înțeles amândoi. Ieri nu știam. Când au văzut că e groasă au început să facă pași înapoi pe principiul scapă cine poate”, crede el.

Președintele susține că, în actuala situație, în care modificările la Codul Penal care au trezit reacțiile celor mai importante ambasade ale țărilor UE și a SUA ar urma să fie discutate de Curtea Constituțională abia pe 15 ianuarie și de Legislativ ulterior, România va fi atent monitorizată de toate cancelariile. În scenariul în care Parlamentul ar rămâne la actuala formă a legii care protejează demnitarii, primarii și președinții CJ de anchetele ANI și ale DNA, Băsescu estimează că există posibilitatea suspendării votului României în Consiliul European”

„Cine în UE poate accepta o astfel de țară? Dacă uin avocat transferă șpaga de la un client la un judecător nu e anchetat că n-are contract de muncă. E mai grav decât ce a făcut Orban în Ungaria. Eu vă asigur că dacă nu corectăm repede vor fi consecințe formidabile, inclusiv posibilitatea suspendării votului”, a spus Băsescu, invocând ca argument ieșirea din criteriile politice de la Copenhaga, obligatorii pentru orice stat membru UE.

De ce îl sună Băsescu pe Zgonea

Chiar dacă l-a numit „șmenar” și i-a cerut demisia, Băsecu a anunțat totuți că îl va suna astăzi pe Zgonea pentru a vedea dacă trimiterea legilor la reexaminare s-ar putea face înaintea controlului de constituționalitate. „Îl sun când ajung la birou. Să trimită la mine cele două legi, să le trimit înapoi și luni să le modifice. Să rămână fără obiect acțiunea la CCR. Vor trebui văzute procedurile . Și eu cred că nu se poate, dar drumul mai scurt era să vină la mine, să o trimit înapoi și într-o zi să abroge toate prostiile”, a spus președintele, în condițiile în care Constituția prevede clar succesiunea etapelor prin care trece o lege: adoptare, contro de constituționalitate, promulgare.

În perspectiva rediscutării legii, Băsescu a încercat însă să câștige parlamentarii. „90% din parlamentari habar nu au avut ce au făcut. Au fost doar câțiva initiate care au știut ce se votează”, i-a scuzat el public.

Un semnal a fost dat și către Curtae Constituțională. „A fost foarte bine (că au reacționat ambasadele, n.red.), dar România nu e o țară fără anticorpi. Încăp avem o CCR care după părerea mea nu va face compromisuri fundamentale”, a anticipat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Închisoare pe viață, 10 ani fără permis. Legea care i-a speriat pe șoferii români
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum se simte acum Florin Piersic. Marele actor rămâne internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie