Băsescu: „Dacă vrem să ajutăm democrația din Ucraina, trebuie să acționăm la fel ca Federația Rusă”

Băsescu: „Dacă vrem să ajutăm democrația din Ucraina, trebuie să acționăm la fel ca Federația Rusă
Publicat: 29/08/2014, 16:47

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la reuniunea diplomației că statele democratice trebuie să să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală.

„Statele democratice trebuie să depășească momentul declarațiilor de bune intenții (…) Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căști și arme neletale le-au fost trimise. E timpul, dacă vrem să ajutăm democrația din Ucraina, dacă vrem să dăm o șansă poporului ucrainean, trebuie să acționăm la fel ca și Federația Rusă”, a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii români.

Șeful statului a mai precizat că trebuie puse la dispoziția armatei ucrainene „orice mijloace” necesare pentru a o ajuta „în această luptă care poate deveni inegală”.

„Dacă statele UE, NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare pentru a face față Rusiei, șansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii și există riscul unui măcel la adresa Ucrainei”, a mai spus președintele.

Băsescu a adăugat că, în acest moment, interesul României este o prezență mai mare a forțelor navale NATO în Marea Neagră. „Opțiunea noastră nu este pentru mari baze militare, avem mari baze militare, dar o prezență navală este extrem de importantă”, a spus el.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

– ‘Legat de Ucraina, analizele noastre au probat că nu era vorba de o invazie în stil clasic, cu toate categoriile de arme și efective impresionante. Ne aducem aminte din 1968, când Rusia face o invazie, o face, nu se încurcă. Chiar dacă termenul de invazie folosit de președintele Poroșenko nu a fost cel mai corect, așa cum precizam în declarația de ieri seară, este extrem de clară escaladarea majoră a acțiunilor Federației Ruse în sprijinul separatiștilor. Această escaladare nu a început ieri-alaltăieri, ci acum o săptămână.

– Riscul major este răsturnarea raportului de forțe în favoarea separatiștilor, adică a Federației Ruse, pentru că ea alimentează acest conflict în estul Ucrainei. Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate și, o spun fără nicio reținere, dacă statele UE, NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare pentru a face față Rusiei, șansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii și există riscul unui măcel la adresa Ucrainei.

– Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căști și arme neletale le-au fost trimise. Trebuie să acționăm ca Federația Rusă, adică să punem la dispoziția ucrainenilor toate mijloacele pentru ca lupta să nu devină ilegală. De asemenea, trebuie reevaluat nivelul de sancțiuni împotriva Rusiei. Aceasta este poziția mea, Ucrainei trebuie să îi fie puse la dispoziție toate mijloacele. De asemenea, trebuie impuse noi sancțiuni militare și energetice la adresa Rusiei.

– În momentul de față, interesul României este o prezență mai mare a forțelor navale NATO în Marea Neagră. În Marea Neagră, vor veni elemente majore de riscuri de securitate din zona diferenței mari de capacități navale între Rusia și România sau Bulgaria. Vreau să se înțeleagă foarte clar că România nu este un promotor al anulării tratatului CFE, este important ca el să se mențină. Opțiunea noastră nu este pentru mari baze militare, avem mari baze militare, dar o prezență navală este extrem de importantă

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×