Băsescu despre retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes: Trebuie să aștept decizia instanței

Băsescu despre retragerea Ordinului Steaua României lui Tokes: Trebuie să aștept decizia instanței
Publicat: 09/02/2014, 18:38
Actualizat: 09/02/2016, 21:42

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cluj, că nu poate decide retragerea Ordinului „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru că trebuie să mai aștepte o decizie a instanței, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, duminică, la plecarea din Primăria Cluj-Napoca, unde a avut o întrevedere cu Emil Boc, când va lua decizia retragerii Ordinului „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, Traian Băsescu a spus că procesul-verbal este atacat în instanță.

„Deocamdată e atacat procesul-verbal în instanță, trebuie să aștept decizia instanței”, a spus Băsescu.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluție, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate lui Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului.

Ulterior, președintele Traian Băsescu declara că așteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincției acordate lui Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, așa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că dorește să vadă motivarea și că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în 9 ani de mandat”, spunea Băsescu.

În 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler și ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara.

În 6 ianuarie, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara că a atacat în instanță, la Curtea de Apel București, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” de retragere a distincției care i-a fost acordată acestuia în 2009. El spunea că acțiunea deschisă în numele lui Tokes a fost expediată prin poștă în 3 ianuarie, fiind adresată Curții de Apel București, secția de contencios administrativ.

În acțiune, al cărei text a fost făcut public de către avocat, Tokes cerea instanței să dispună „anularea hotărârii adoptate în ședința din 20 noiembrie 2013 (comunicată la 30 decembrie 2013), ca lovită de nulitate absolută și nefondată” și judecarea cauzei și în lipsa lui.

„Am atacat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegală și nefondată. Nelegală, pentru că s-a luat cu încălcarea dreptului constituțional la apărare și a dispozițiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adică a fost luată de un Consiliu din care au făcut parte două doamne cavaler, Firea și Andronescu, care nu s-au purtat însă deloc cavalerește, pentru că ele au și semnat sesizarea. Nefondată, pentru că hotărârea e redactată în stilul broșurist al activiștilor de partid, are o lungime ieșită din comun și conține o serie de acuzații foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revanșard» și alte perle”, spunea Kincses.

El adăuga că hotărârea luată de Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a ținut cont de faptul că expresia folosită de Tokes, de „putere garantă”, care este „o instituție juridică” creată de Italia și Austria, „a dus la crearea unei autonomii foarte reușite în Tirolul de Sud”.

Europarlamentarul Corina Crețu a făcut, în 24 ianuarie, un apel la președintele Traian Băsescu să nu mai prelungească decizia legată de retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes Laszlo, în condițiile în care Consiliul de Onoare al ordinului a publicat motivarea deciziei de retragere în 9 ianuarie.

Corina Crețu declara într-o conferință de presă că șeful statului trebuie să ia o decizie în ceea ce îl privește pe Tokes Laszlo, în condițiile în care a trecut peste o jumătate de an de la declarația acestuia privind „un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei”.

„Fac apel la președintele României să ia o decizie și să nu mai prelungească decizia legată de Tokes, în condițiile în care Consiliul de Onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului în 9 ianuarie. Traian Băsescu are misiunea de a decide dacă îi retrage sau nu decorația lui Tokes, nu înțeleg de ce evită să ia decizia, a trecut mai bine de o jumătate de an de la declarația lui Tokes în care cerea Ungariei un nprotectorat pentru Transilvania. Nu putem accepta acest lucru”, a spus Crețu.

Aceasta afirma că ea a fost cea care a inițiat retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes, pentru că a considerat că nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distincții ale statului român „să dezvolte propuneri care atacă sistematic fundația statului român”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu