Băsescu explică de ce nu l-a grațiat pe Gigi Becali: Schimbul de terenuri în cazul Becali, o mizerie; Un om adus în portbagaj, de neimaginat

Băsescu explică de ce nu l-a grațiat pe Gigi Becali: Schimbul de terenuri în cazul Becali, o mizerie; Un om adus în portbagaj, de neimaginat
Publicat: 01/04/2014, 11:33
Actualizat: 29/09/2018, 03:56

Întrebat dacă este ferm în decizia de a nu mai face nicio grațiere anul aceasta, Traian Băsescu a spus că nu poate fi absolut ferm, pentru că poate fi o situație care să reclame clemență. „Am auzit tot felul de discuții aici, în ce fel președintele poate, îi spune legea. Nu e adevărat, cei care spun așa ceva mint. Grațierea nici nu trebuie să fie justificată de președinte”, a arătat Băsescu, menționând că a introdus o practică de a cere aviz de la Justiție.

El a menționat că instituția grațierii este, peste tot în lume, ca și în România, discreționară. „Îmi aduc aminte de o bătrână de 80 de ani și fiica ei, care tocmai fuseseră încarcerate. Nu vă imaginați că se redactase hotărârea judecătorească, era neredactată. Bătrâna avea 80 de ani și fiica peste 60 de ani, erau amândouă, se țineau una pe alta într-o cocioabă din asta, prin Județul Botoșani, dacă nu mă înșel, și fuseseră încarcerate dimineața”, a povestit șeful statului.

El a adăugat că, la cererea unui membru al familiei, a semnat grațierea celor două femei a doua zi de dimineață. „Nu ai obligația, aici este vorba de standardul pe care îl impui. Și nu spun că nu voi grația, dacă va fi o situație socială dificilă, pe care sunt dispus să o înțeleg, dar aici se spune «Gigi Becali, nevinovat». Și eu, dacă tot am avut acces la actele CSAT, am fost și eu curios cum fost cu pământul, de unde se vorbea, cu teren la Ștefănești, teren în Pipera, să se facă Comandamentul Armatei Române la Ștefănești. Aici e explicația pentru care au fost condamnați și Cioflină și Babiuc. |Am găsit în documnetele CSAT, și cred că ăsta a fost motivul condamnării, faptul că niciodată Armata modernă a României nu și-a propus să aibă un comandament la Ștefănești”, a afirmat Băsescu.

Șeful statului a mai spus că „luaseră de undeva din istorie, pentru că undeva în perioada interbelică se gândiseră niște strategi militari să facă asta, dar pe hărțile actuale și de perspectivă nu figura nicăieri o astfel de construcție la Ștefănești”.

„Deci povesea asta cu «Să vedeți cum s-au dat terenuri», a fost o mizerie, iar un om care dispune ca un alt om să fie adus, băgat în portbagaj e de neimaginat”, a mai comentat Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a decis, recent, neacordarea grațierii individuale lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de grațiere a acestuia. În luna februarie, președintele Băsescu a declarat că Ministerul Justiției, condus de „vărul premierului”, Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind grațierea lui George Becali, șeful statului amintind că Victor Ponta spunea recent că l-ar grația pe fostul europarlamentar.

Becali are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina. Finanțatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

În 4 martie, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni din fotbal judecați în dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la șefia Federației Române de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o lună și zece zile. În favoarea grațierii lui Gică Popescu s-au pronunțat mai multe personalități, dar și oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu și premierul Victor Ponta, în nume personal, existând și o petiție on-line în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×