Băsescu, interviu la „DUPĂ 20 DE ANI”: Atenție la regionalizarea cu parlamente regionale. România e stat unitar, nu federal

Băsescu, interviu la DUPĂ 20 DE ANI: Atenție la regionalizarea cu parlamente regionale. România e stat unitar, nu federal
Publicat: 16/06/2013, 12:48
Actualizat: 20/05/2015, 04:32

Președintele Traian Băsescu a declarat că politicienii trebuie să aibă mare grijă cu reforma regionalizării în privința înființării parlamentelor regionale și a autonomiei președinților de regiuni, ce țin de statul federal și încalcă prevederea constituțională privind caracterul unitar al statului.”Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. În primul rând, trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Și să plecăm de la definiția statului român: stat unitar! Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, președinți regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceți cu regionalizarea, că România este stat unitar”, a afirmat Băsescu, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV.

Totodată, el a precizat că a auzit pe „un domn de la UNPR” care explica cum Camera superioară a Parlamentului va fi destinată reprezentanților regiunilor, idee care merge în același sens al încălcării prevederii constituționale privind caracterul unitar al statului.

„Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunțarea referendumului, care explica cum Camera superioară va fi destinată, dedicată, regiunilor. Păi îl informez pe acest domn politician că este primul pas spre federalizarea țării. Un domn de la UNPR, nu Oprea, că el nu se bagă în probleme constituționale. Atenție cu regionalizarea, o spun public că România este stat unitar”, a spus Băsescu.

De asemenea, președintele a criticat din nou actualul proiect de regionalizare aflat în dezbatere, arătând că nu va duce la o simplificare a statului, spre deosebire de proiectul conceput de Guvernul Boc în 2011, pe care l-a susținut și el.

„Părerea mea este că noi vedem regionalizarea exact în sens invers a ceea ce spuneam mai înainte legat de simplificarea statului. Regionalizarea, așa cum este dezbătută, nu va face decât să mai introducă un etaj intermediar între guvern și administrațiile locale, și anume, etajul regional. Or, în viziunea mea, regionalizarea trebuia să simplifice statul și costurile de funcționare a statului. Deci, administrația la nivel județean trebuia să dispară, chiar dacă în interiorul regiunilor menținem numele județelor. Dar toată administrația se mută la nivel regional și acest lucru nu se poate face așa cum se face acum”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că este normal ca Dobrogea să constituie o regiune separată, să nu fie combinată cu județe aflate de cealaltă parte a Dunării, adăugând că numărul total al regiunilor este „mai puțin important”, indiferent că este vorba de 8, 9, 12 sau 16, mai mult contând criteriul ca regiunile să aibă competența să se adreseze direct Bruxelles-ului pentru finanțarea proiectelor regionale.

Băsescu a precizat că încă nu a avut o discuție cu premierul Victor Ponta în legătură cu proiectul de regionalizare derulat de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase