Băsescu o contrazice pe Merkel: „Trump are dreptate. Respect Germania, dar nu pot să nu învăț din istorie”

Redactor:
Raluca Pancu
Băsescu o contrazice pe Merkel: „Trump are dreptate. Respect Germania, dar nu pot să nu învăț din istorie”
Fostul șef de stat, Traian Băsescu, o contrazice, pe Facebook, pe cancelarul german, Angela Merkel, în urma declarațiilor făcute cu privire la faptul "Europa trebuie să își ia soarta în propriile mâini", afirmând că președintele SUA, Donald Trump, are dreptate să avertizeze partenerii europeni că "securitatea costă și că nu ne respectăm obligațiile de state membre NATO", având în vedere că "alocăm doar puțin peste 1% pentru cheltuielile militare". Băsescu s-a referit, totodată, și la nemulțumirea cancelarului german cu privire la faptul că liderul de la Casa Albă nu a confirmat semnarea acordului de la Paris, din decembrie 2015, cu privire la schimbările climatice, dându-i dreptate lui Trump în condițiile în care "numai anul trecut, autoritățile americane au descoperit milioane de autoturisme produse de Germania care aveau certificatele de emisie de noxe falsificate".

„Nu, doamnă Merkel! Trump are dreptate. America s-a săturat să aloce 5,5 % din PIB pentru a face față amenințărilor militare ale Coreei de Nord, Iranului, ISIS, etc., să țină deschise și în siguranță liniile maritime, să țină piept agresivității lui Putin. În acest timp, noi, Uniunea Europeană Socială, alocăm doar puțin peste 1% pentru cheltuielile militare. America are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă și că nu ne respectăm obligațiile de state membre NATO, lăsând mare parte din sarcina propriei noastre apărări pe spinarea contribuabilului american”, a scris fostul șef de stat, luni, pe pagina sa de Facebook.

În plus, Băsescu i-a dat dreptate lui Trump și în ceea ce privește decizia semnării acordului privind schimbările climatice, pe care liderul de la Casa Albă urmează să o anunțe în cursul săptămânii.

„S-a supărat doamna Merkel că Trump nu a vrut să confirme semnarea acordului de la Paris, din decembrie 2015, cu privire la schimbările climatice. Din nou, Trump are dreptate. Uită doamna Merkel că, numai anul trecut, autoritățile americane au descoperit milioane de autoturisme produse de Germania care aveau certificatele de emisie de noxe falsificate. Și, atunci, cum să creadă Trump în Germania, care, pe de o parte, militează pentru reducerea emisiilor de noxe, iar, pe de alta, falsifică în masă propriile certificate? Dacă asta s-a întâmplat la autoturisme, oare cum o fi cu emisiile din industria germană care nu sunt controlate de americani?”, a mai scris Băsescu.

În acest context Băsescu a subliniat că „drumul Europei nu este să se separe de America, ci să facă demersurile necesare pentru ca încrederea Americii în europeni să redevină liantul care a făcut lumea occidentală puternică și sigură”.

„Altfel, o Europă dominată de Germania, ne poate aduce aminte cu ușurință de dezastrul secolului XX, marcat de două conflagrații mondiale.
Pentru propria ei securitate, Europa are nevoie de parteneriatul strâns cu America, singurul care poate tempera revenirea la o dominație germană, partajată cu Rusia, pe bătrânul continent. Respect Germania, dar nu pot să nu învăț din istorie”, a conchis Băsescu. 

Afirmațiile fostului șef de stat vin în contextul în care cancelarul german, Angela Merkel, a făcut o serie de declarații dure după eșecul summit-ului G7 din Sicilia, unde Donald Trump nu a semnat acordul climatic, iar presa americană anunță ca iminentă retragerea SUA din acesta.

„Vremea în care ne puteam baza unii pe alții este aproape trecută. Aceasta este experiența mea din ultimele zile”, a spus Angela Merkel, în timpul unei întâlniri la Munchen.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Cea mai scumpă mașină din lume. De ce a fost vândută cu 16,7 milioane euro
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide