Băsescu: Regionalizarea nu cred că se face; Uriașul de 70% își arătă limitele, nu generează progres

Băsescu: Regionalizarea nu cred că se face; Uriașul de 70% își arătă limitele, nu generează progres
Publicat: 05/08/2013, 22:16
Actualizat: 29/07/2014, 00:05

Președintele Traian Băsescu a declarat că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de USL, „un uriaș de 70% în Parlament” care și-a arătat „limitele”, apreciind că formațiunea nu poate genera „progres”, având „o dimensiune mică din interiorul majorității și lipsă de viziune”.

„Nu cred că se va face, acest uriaș de 70% din Parlament și-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă și o Constituție modernă care să simplifice instituțiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriașă își poate depăși dimensiunea mică din interiorul majorității și lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, și România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puțin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a afirmat Băsescu, la Digi 24.

Șeful statului a apreciat că ministrul Liviu Dragnea a început „greșit” procesul pentru regionalizare, deoarece a declanșat demersul de la vârf spre bază.

„Am văzut chestiunile ridicole în care baronii județeni se băteau care să fie șeful regiunii. Asta a arătat cât de puțin înțeleg din nevoie de reorganizare administrativă”, a susținut președintele.

El a arătat că ar fi trebuit declanșat un proces de comasare a comunelor, precum și a instituțiilor descentralizate, înaintea apariției legii de reorganizare administrativă. Președintele a menționat și debirocratizarea sistemului public.

Băsescu a fost întrebat de asemenea în legătură cu poziția UDMR privind regionalizarea.

„Eu cred că aici suntem și în zona jocului politic al UDMR. Convingerea mea este că nimeni nu se poate opune unei astfel de legi având în vedere că este necesară reorganizarea administrativă, exact pentru o dezvoltare corelată. (…) Până la urmă, trebuie să le respectăm drepturile, dar drepturile minorității maghiare sunt egale cu ale cetățenilor majoritari români. Noi nu creăm o țară în interiorul țării, acest lucru trebuie să-l înteleagă … și autonomie în Harghita, Covasna și Mureș tot atâta cât la Caracal și Constanța, asta trebuie să înțeleagă, pentru că asta e Constituția și nimeni nu va modifica aceste prevederi ale Constituției”, a spus el.

„Majoritatea asta de 70%, care nu include UDMR, ar fi putut să treacă peste ifosele unor politicieni maghiari, ca și caraghiosul care cerea protectorat pentru Transilvania”, a mai susținut Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase