Băsescu: Reîntâlnirea cu frații din Republica Moldova nu e un ideal pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm

Băsescu: Reîntâlnirea cu frații din Republica Moldova nu e un ideal pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm
Publicat: 01/12/2013, 19:41
Actualizat: 19/10/2018, 20:36

Șeful statului a menționat, în discursul la recepția de Ziua Națională, că a evocat zilele trecute „un proiect de țară”, propunând o reflecție și anunțând un deziderat, „de a ne reîntâlni cu frații noștri din R.Moldova”, arătând că nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie asumat.

„Am evocat zilele trecute un proiect de țară, o viziune: am propus o reflecție și am anunțat un deziderat, unul care aparține președintelui României și cred că e împărtășit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu frații noștri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor”, a afirmat președintele Traian Băsescu.

El a arătat că, odată cu evocarea acestui proiect, condiționa realizarea acestui deziderat de timp, de voința poporului și de abilitatea și de ingeniozitatea politicienilor.

„Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm și să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze. Trebuie să acceptăm că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască”, a spus șeful statului.

Președintele a felicitat în mod special autoritățile și pe cetățenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relațiile cu Uniunea Europeană, odată cu parafarea, la Vilnius, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, două documente esențiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Sărbătoarea națională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susține în continuare împlinirea aspirațiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut”, a mai arătat șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a ținut să se adreseze, în discursul său, „românilor din țară, dar și românilor de pretutindeni, celor care își construiesc cu greu și migală viața, își susțin familiile și își fac datoria la locurile lor de muncă, milioanelor de oameni obișnuiți care fac viitorul acestei țări, dar și militarilor români aflați la datorie, felicitări și urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naționale”.

„La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a spus șeful statului în finalul discursului.

La recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României a fost invitat, anul acesta, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a susținut, la rândul său, un discurs în fața invitaților.

La recepție au participat peste o mie de persoane, oficialități, precum și reprezentanți ai Armatei, cultelor, ai Corpului Diplomatic și ai mass-media. Între cei prezenți la eveniment s-au numărat Patriarhul BOR, PF Daniel, șeful DNA, Codruța Kovesi, șeful Poliției Române, Petre Tobă, deputații Roberta Anastase, Elena Udrea, șeful SIE, Teodor Meleșcanu, liderul PMP Eugen Tomac, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, vicepreședintele BNR Florin Georgescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat.

Premierul Victor Ponta și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea nu au participat la recepția de la Palatul Cotroceni. Nici alți miniștri sau lideri ai USL nu au fost prezenți la eveniment.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomația din România, cu ministrul de Externe, președintele a răspuns: „Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva”.

Șeful statului a mai spus: „Dumneavoastră credeți că ministrul Corlățean nu ar fi de acord cu unirea celor două state românești?”.

„Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite”, a declarat șeful statului, despre unireea României cu Republica Moldova, precizând „Cine poate împiedica un interes național?”.

Potrivit președintelui Traian Băsescu, „următorul proiect de țară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim țara”.

Traian Băsescu a precizat că „nu acesta este momentul în care să putem obține așa ceva”. „Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este șansa republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani”, a mai declarat Traian Băsescu, arătând că în zece ani se pot întâmpla lucruri neprevăzute în prezent.

„Ce-i în mână nu-i minciună. Hai spre Uniunea Europeană și vom vedea”, a concluzionat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari