Marius Fratila
17.06.2013
Politică

Băsescu: România cere Rusiei și țărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria

Președintele Traian Băsescu a declarat că în discuția cu Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar că România consideră că atât Rusia, cât și țările occidentale trebuie să se abțină de la furnizarea de armament taberelor din războiul civil din Siria.

Președintele Traian Băsescu a declarat că în discuția cu Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar că România consideră că atât Rusia, cât și țările occidentale trebuie să se abțină de la furnizarea de armament taberelor din războiul civil din Siria.

„De asemenea, o analiză serioasă a fost dedicată situației din Siria, unde noi avem un punct de vedere extrem de clar și l-am exprimat ca atare. Atât Federația Rusă, cât și țările occidentale, din punctul nostru de vedere, trebuie să se abțină să aprovizioneze cu armament vreuna din cele două tabere, pentru că, în opinia noastră, și o spun aici ce am spus și în discuții, în opinia noastră, asta înseamnă mai multe victime – acolo este un război civil – mai multe victime și riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei”, a afirmat Băsescu într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea de luni cu Patrușev.

Șeful statului a arătat că atât Rusia, statele cu vedere similare Moscovei, dar și puterile occidentale trebuie să cheme la masa tratativelor părțile din războiul civil din Siria și soluția să fie găsită pentru a fi organizate alegeri democratice în această țară.

„De aceea, opțiunea noastră este neaprovizionarea cu armament a celor două tabere aflate în război civil și, pe de o parte, Federeația Rusă și alte state care susțin punctul de vedere al Federației Ruse, pe de altă parte puterile occidentale trebuie să cheme cele două părți la masa tratativelor, pentru a găsi o soluție ce poate rezulta numai din alegeri democratice în Siria”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că pentru situația din Siria există și experiența recentă din alte state arabe cum ar fi Libia, sau altele implicate în fenomenul „Primăvara arabă”. ‘Și știm că nici acum lucrurile nu sunt restabilite și guvernările sunt departe de a fi de multe ori democratice”, a spus Băsescu.

El a evidențiat că a discutat cu Patrușev și despre proliferarea terorismului în nordul Africii, cu atenție deosebită pe Libia, Tunisia și Egipt, precum și despre situația din Afganistan și situația din această țară după retragerea misiunii ISAF la finalul anului viitor.

Băsescu a mai menționat că nu putea fi evitată în întâlnirea cu oficialul rus discutarea problemei Transnistria, reiterând în acest sens poziția României.

„Sigur, nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei, ca o problemă pe care noi o considerăm importantă pentru securitatea României și necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă și cu deplină autonomie a Guvernului de Chișinău asupra întregului teritoriu”, a mai afirmat Băsescu.

Generalul Patrușev s-a aflat luni în România, președintele Băsescu precizând că principalul motiv al vizitei a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securității între CSAT din România și organismul aferent de la Moscova – Consiliul de Securitate.

Criza din Siria va domina prima zi a summitului G8 din Irlanda de Nord, fiind programată o întrevedere delicată între președinții Barack Obama și Vladimir Putin.

Inchide