Băsescu: România cere Rusiei și țărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria

Băsescu: România cere Rusiei și țărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria
Președintele Traian Băsescu a declarat că în discuția cu Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar că România consideră că atât Rusia, cât și țările occidentale trebuie să se abțină de la furnizarea de armament taberelor din războiul civil din Siria.
Publicat: 17/06/2013, 23:02
Actualizat: 19/03/2017, 08:06

Președintele Traian Băsescu a declarat că în discuția cu Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar că România consideră că atât Rusia, cât și țările occidentale trebuie să se abțină de la furnizarea de armament taberelor din războiul civil din Siria.

„De asemenea, o analiză serioasă a fost dedicată situației din Siria, unde noi avem un punct de vedere extrem de clar și l-am exprimat ca atare. Atât Federația Rusă, cât și țările occidentale, din punctul nostru de vedere, trebuie să se abțină să aprovizioneze cu armament vreuna din cele două tabere, pentru că, în opinia noastră, și o spun aici ce am spus și în discuții, în opinia noastră, asta înseamnă mai multe victime – acolo este un război civil – mai multe victime și riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei”, a afirmat Băsescu într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea de luni cu Patrușev.

Șeful statului a arătat că atât Rusia, statele cu vedere similare Moscovei, dar și puterile occidentale trebuie să cheme la masa tratativelor părțile din războiul civil din Siria și soluția să fie găsită pentru a fi organizate alegeri democratice în această țară.

„De aceea, opțiunea noastră este neaprovizionarea cu armament a celor două tabere aflate în război civil și, pe de o parte, Federeația Rusă și alte state care susțin punctul de vedere al Federației Ruse, pe de altă parte puterile occidentale trebuie să cheme cele două părți la masa tratativelor, pentru a găsi o soluție ce poate rezulta numai din alegeri democratice în Siria”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că pentru situația din Siria există și experiența recentă din alte state arabe cum ar fi Libia, sau altele implicate în fenomenul „Primăvara arabă”. ‘Și știm că nici acum lucrurile nu sunt restabilite și guvernările sunt departe de a fi de multe ori democratice”, a spus Băsescu.

El a evidențiat că a discutat cu Patrușev și despre proliferarea terorismului în nordul Africii, cu atenție deosebită pe Libia, Tunisia și Egipt, precum și despre situația din Afganistan și situația din această țară după retragerea misiunii ISAF la finalul anului viitor.

Băsescu a mai menționat că nu putea fi evitată în întâlnirea cu oficialul rus discutarea problemei Transnistria, reiterând în acest sens poziția României.

„Sigur, nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei, ca o problemă pe care noi o considerăm importantă pentru securitatea României și necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă și cu deplină autonomie a Guvernului de Chișinău asupra întregului teritoriu”, a mai afirmat Băsescu.

Generalul Patrușev s-a aflat luni în România, președintele Băsescu precizând că principalul motiv al vizitei a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securității între CSAT din România și organismul aferent de la Moscova – Consiliul de Securitate.

Criza din Siria va domina prima zi a summitului G8 din Irlanda de Nord, fiind programată o întrevedere delicată între președinții Barack Obama și Vladimir Putin.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021