Băsescu: România și Peru vor încheia un parteneriat strategic

Băsescu: România și Peru vor încheia un parteneriat strategic
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la Lima, că România și Peru vor încheia un parteneriat strategic, documentul urmând să fie semnat în 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la București a omologului Ollanta Moises Humala Tasso.
Publicat: 29/01/2013, 22:01
Actualizat: 12/09/2014, 19:48

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la Lima, că România și Peru vor încheia un parteneriat strategic, documentul urmând să fie semnat în 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la București a omologului Ollanta Moises Humala Tasso.

„L-am rugat (pe președintele peruan n.r.) să aibă în vedere o vizită la București anul acesta sau anul viitor, ocazie cu care să semnăm parteneriatul strategic româno-peruan, care între timp trebuie foarte bine pregătit de Guvernele noastre”, a afirmat Băsescu, în conferința de presă comună cu omologul peruan.

Băsescu a subliniat că acest parteneriat strategic, care ar fi primul al României cu o țară din America Latină, va viza nu doar relațiile comerciale, ci va permite și „un transfer de tehnologie pentru producție” industrială spre Peru, dar și dezvoltarea din Peru a unor relații comerciale și industriale cu alte țări din America Latină.

„România este o țară care dispune de tehnologii avansate în multe domenii și dorința noastră este ca în interiorul unei decizii politice companiile române și peruane să realizeze companii mixte în Peru”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că aceste firme mixte ar putea viza producția de vagoane de tren pentru marfă și călători, precum și pentru metrou, președintele Ollanta Humala arătând că Guvernul țării sale intenționează să înceapă construcția unor linii de metrou.

Băsescu a mai arătat că România ar putea exporta în Peru echipamente pentru producția de microhidrocentrale, utilaje petroliere de foraj terestru sau marin.

„Nu în ultimul rând, România are ca element, poate mai exotic în acea regiune a Europei, dar are capacitatea de a construi locuințe ieftine din lemn și prefabricate pe care de altfel le și exportă. Putem participa la un astfel de proiect și în Peru”, a afirmat Băsescu.

Șeful statului a spus că parteneriatul strategic dintre UE și țările CELAC, din America Latină și Caraibe, poate aduce cele două zone „la punta de comandă a procesului de globalizare”.

UE a investit în ultimul deceniu peste 385 de miliarde de euro în țările CELAC, adică mai mult decât în Rusia, China și India la un loc, însă cea mai mare parte a acestor investiții s-au îndreptat spre Brazilia, Argentina și Mexic, în celelalte țări sud-americane fiind de asemenea potențial pentru cooperare.

El a menționat ca domenii de cooperare cu Peru și construcția de nave civile și militare, precum și exportul de medicamente generice pentru un program național de sănătate al Guvernului de la Lima.

„Avem o economie complementară cu cea din România și, de asemenea, în prezent Peru are un potențial de exporturi pentru bunuri de larg consum și sectorul minier, produse agro-alimentare. Anul trecut am avut un volum de exporturi care a depășit 6 miliarde de dolari în zona euro, care este unul dintre principalii noștri parteneri comerciali”, a mai arătat și președintele peruan.

Peru a încheiat în iunie 2012, alături de Columbia, un Tratat de Liber Schimb cu UE, ratificat în decembrie de Parlamentul European și legislativul de la Lima. România a semnat Tratatul la 31 mai 2012, urmând a fi ratificat de către Parlament.

Peru, ca și celelalte țări din America Latină, trece printr-o perioadă de boom economic. Țara are o populație de 30 de milioane de locuitori, a avut un PIB de 177 miliarde dolari SUA în 2011, având o creștere economică de 6,8% în același an, pentru 2012 fiind estimată de asemenea la peste 6%.

Principala provocare social-economică a acestei țări o reprezintă reducerea sărăciei populației. Dacă în 2004 se estima că aproape 50% din populație era sub pragul sărăciei, în 2012 procentul scăzuse la circa 30%.

Vizita oficială efectuată la Lima luni și marți de președintele Băsescu la Lima este prima a unui șef de stat român în această țară după 40 de ani.

Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat în 2011 și 2012(primele 11 luni) la circa 5,6 milioane de dolari, față de un nivel de aproape 30 milioane dolari atins în 2008.

(Agenția MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete