Băsescu se va întâlni din nou miercuri cu delegația FMI, CE și BM

Băsescu se va întâlni din nou miercuri cu delegația FMI, CE și BM
Publicat: 14/11/2012, 10:41
Actualizat: 01/02/2019, 06:14

Președintele Traian Băsescu va avea, miercuri, o nouă întrevedere la Palatul Cotroceni cu delegația comună a Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, la finalul vizitei efectuată de aceasta în România.

Întrevederea cu delegația organismelor internaționale va avea loc de la ora 11.00, potrivit programului oficial al șefului statului, comunicat marți de Președinție.

Șeful statului a mai avut și joi, 9 noiembrie, o întrevedere la Palatul Cotroceni cu delegația comună a FMI, CE și BM.

O echipă de experți ai FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se află în România în perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritățile române despre recentele evoluții economice, politica fiscală și monetară și evoluțiile făcute în reformele structurale.

Președintele Băsescu declara la întrevederea de săptămâna trecută că a discutat cu premierul Victor Ponta și cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și s-a optat pentru încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

„Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent și să privim și la câteva elemente ale viitorului acord. Așa cum am discutat cu premierul și cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi”, a declarat președintele Băsescu.

El a adăugat că în viitor este nevoie de asistența FMI pentru a oferi soluții specializate în vederea aplicării unei strategii pe termen mediu a României, care să asigure creșterea economică.

De asemenea, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a apreciat că România va avea o creștere economică „modestă” și în 2013 chiar și pe fondul unei recolte agricole mai bune, ținând însă cont de dificultățile la absorbția fondurilor europene și amânarea reformelor structurale. El a adăugat că este lăudabil faptul că Guvernul a reușit să țină sub control deficitul bugetar, sub indicatorul de 3% pe ESA, această realizare creând cadrul pentru ca în 2013 să se facă „o normalizare a politicilor fiscale”.

Misiunea FMI de evaluare va reveni la București la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare și se vor negocia condițiile noii înțelegeri, care va fi aprobată, cel mai probabil, în luna februarie, a declarat vinery ministrul Finanțelor Publice, Florin Georgescu.

„Încheiem în ianuarie acordul actual și, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a spus Georgescu.

Ulterior, ministrul Finanțelor a precizat că misiunea FMI va reveni la București în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

El a explicat că, în funcție de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington și cu parametrii noului acord, care ar urma să fie aprobat în boardul FMI în a doua parte a lunii februarie.

Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013, iar închiderea lui anticipată sugerează că vor fi preluate în următoarea înțelegere majoritatea condițiilor neîndeplinite de partea română, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări și de introducere a managementului privat.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a șaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată. Misiunea FMI, CE și BM din această perioadă reprezintă o vizită a unei echipe de experți, și nu este o misiune de evaluare în cadrul Acordului cu instituțiile financiare internaționale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...