Băsescu ține pe tușă Guvernul Ponta 3: „Mâine să își asume răspunderea în Parlament pentru un nou program de guvernare și semnez decretele. Altfel, aștept răspunsul CCR”

Băsescu ține pe tușă Guvernul Ponta 3: „Mâine să își asume răspunderea în Parlament pentru un nou program de guvernare și semnez decretele. Altfel, aștept răspunsul CCR
Publicat: 04/03/2014, 21:13
Actualizat: 19/03/2015, 06:47

Președintele Traian Băsescu a decis să nu numească în funcție miniștrii Guvernului Ponta 3 până când actualul Executiv nu își asumă răspunderea în Parlament pentru un nou program de Guvernare, riscând să fie respins prin moțiune de cenzură. În caz contrar, Băsescu spune că va accepta decizia CCR, sesizată astăzi de PDL în legătură cu legitimitatea noului Guvern. În discuția Băsescu-Ponta de astăzi, a apărut și o variantă pentru ca termenul de 8 martie, la care expiră interimatul la Interne, să fie depășit: demisia lui Gabriel Oprea din funcția de vicepremier și numirea sa ca ministru titular la Interne.

„Nu suntem la nivelul în care să credem fără să cercetăm. Vreau să văd că ajunge în Parlament programul și este acceptat cu o largă majoritate. Trebuie trecute și obligațiile cu privire la steagul secuiesc și cele cu privire la Universitatea în limba maghiară”, și-a justificat Băsescu decizia, adăugând că va avea o nouă discuție cu premierul.

Anunțul lui Băsescu a venit la două ore după ce Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului. „Voi numi toți miniștrii în momentul în care toate condițiile vor fi îndeplinite. Am solicitat să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum și protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi în Parlament. Am discutat azi cu premierul Ponta. Sper ca în perioada următoare să dea soluția constituțională a asumării răspunderii a actualului Guvern care să reflecte realitatea noilor alianțe din Parlament. Cea mai rapidă soluție mi se pare aceea a adoptării mâine în Guvern a noului program de Guvernare cu care să-și asume răspunderea în Parlament și eu vă asigur că în momentul în care ar fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniștri”, a spus Băsescu.

Dacă Victor Ponta nu acceptă să își asume problema steagului secuiesc în adminsitrația locală, venind cu acest nou document în fața Parlamentului, pentru a fi adoptat sau repins o dată cu întregul Guverm, riscând astfel să își piardă funcția, Traian Băsescu a anunța că va aștepta decizia CCR înainte de a chema noii miniștri să depună jurământul.

Șeful statului a arătat totodată și că termenul de 8 martie, la care expiră interimatul de la Interne, nu este o piedică. „Am convenit cu primul-ministru care este soluția ca să nu ajungem în această situație. Dacă mâine face solicitările nu vom ieși din termenul de interimat la Interne”, a susținut el. Concret, Băsescu a discutat cu Ponta desprte demisia lui Oprea din funcția de vicepremier pentru a fi numit, printr-o simplă remaniere, ministru de Interne. „Poate demisiona viceprim-ministrul spre a fi numit ministru de Interne. V-am dat un exemplu. Premierul va decide ce se poate face. N-aș spune că e neapărat propunerea mea”, a adăugat președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului