Băsescu: Voi discuta cu Ponta ca tinerii români din diaspora să participe la olimpiadele școlare

Băsescu: Voi discuta cu Ponta ca tinerii români din diaspora să participe la olimpiadele școlare
Publicat: 03/08/2013, 12:58
Actualizat: 01/11/2016, 12:42

Președintele Traian Băsescu a promis sâmbătă, la Sulina, că va discuta cu premierul Victor Ponta și cu ministrul Educației despre posibilitatea ca și tinerii români care învață în afara granițelor să poată participa la olimpiadele școlare organizate în România.

Șeful statului a fost întrebat cu privire la această posibilitate de o tânără elevă din Republica Moldova, participantă la tabăra ARC de la Sulina, pentru tinerii români din afara granițelor țării.

„Bună întrebare. Îți mărturisesc că nu sunt pregătit, dar convingerea mea este că se poate și te asigur că o să discut cu premierul și cu ministrul Educației să puteți participa la olimpiadele naționale din România (…) Deci cred că se va putea, nu ne-a venit ideea până acum, dar e o idée bună”, i-a răspuns șeful statului.

De asemenea, Băsescu a ținut să îi felicite pe studenții bursieri din Republica Moldova la universitățile din România pentru că reușesc performanța să termine studiile ca șefi de promoție.

„Aș vrea să felicit pentru performanța în universități a studenților din Republica Moldova care pe unde sunt, termină șefi de promoție. E extraordinar, felicitări”, a spus el.

Băsescu le-a spus tinerilor din tabără că se bucură că au sentimentul că se află acasă atunci când vin în România, adăugând că și el are același sentiment de fiecare dată când merge la Chișinău și că pentru a descrie această realitate se potrivește dictonul „sângele apă nu se face”.

„Mă bucur că începeți să aveți sentimentul că sunteți acasă când veniți în România. Toți am trecut prin 50 de ani când ni s-a spus că este altfel, dar aici se potrivește foarte bine vorba românească că ‘sângele apă nu se face”. Nu ai cum să schimbi lucrurile”, a spus Băsescu.

El a mai arătat că Guvernul va mări numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova de la 5.500 în acest an la 6.000 în anul școlar 2014-2015.

Președintele a mai arătat că e la curent cu plângerile unor tineri români din Republica Moldova sau Ucraina cărora le este întârziată acordarea cetățeniei române la terminarea studiilor de liceu sau facultate în România. „Știu că sunt mici probleme birocratice, dar să nu ne credeți perfecți, nu am venit să vă spun că suntem o țară cu o birocrație perfectă”, le-a spus Băsescu tinerilor.

Șeful statului le-a promis tinerilor că va continua și în anii următori acest program de tabere de la Sulina, el interesându-se și dacă e bună mâncarea în tabără, unde fac plajă tinerii și dacă li se oferă și program la discotecă. „Cum e mâncarea? Program, discotecă vă organizează seara? Și competiții sportive (…) Unde faceți plajă? Aici? Nu mergeți la Gura Portiței sau pe undeva?”, a dialogat Băsescu cu tinerii, cu care a făcut apoi mai multe fotografii.

El a sosit la Sulina în jurul orei 10.00 cu un elicopter și le-a spus jurnaliștilor că se va întoarce apoi la Neptun, unde a ajuns vineri seara. Băsescu și soția sa Maria au mers vineri seara și la restaurantul Cireșica din stațiunea Olimp, petrecându-și seara în compania Elenei Băsescu și a soțului acesteia, dar și a fratelui președintelui și a soției acestuia.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...