Băsescu: „Vreau să fiu fermier. Eu am convins-o pe Ioana să cumpărăm pământ. Mie nu mi-a dat banca credit”

Băsescu: Vreau să fiu fermier. Eu am convins-o pe Ioana să cumpărăm pământ. Mie nu mi-a dat banca credit
Publicat: 09/11/2013, 10:15
Actualizat: 30/07/2014, 00:11

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier și a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

„Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana în comunicatul de ieri este corect. Vreau să vă spun că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana pentru că am încercat să îl iau eu și, datorită veniturilor, banca nu mă putea finanța. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanțarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pământul care a fost evaluat la o valoare mai mare de experții băncii decât valoarea care s-a plătit”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit președintelui, banca nu a avut nevoie de nicio garanție suplimentară, iar creditul este de tip credit ipotecar pentru agricultură.

„Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reușesc să îl trec pe numele meu, pentru că vreau să fiu fermier, v-am anunțat de mult timp că îmi doresc acest lucru și nu văd nimic rău”, a mai spus șeful statului.

Despre infromațiile privind „tot soiul de oameni care au probleme cu legea care aulucrat pământul”, Traian Băsescu a spus că lucrurile s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică, care nu e din sudul țării.

„Am vorbit cu foarte mulți, la această suprafață nu poți să ai și pământul și mașinile în același timp”, a mai spus Băsescu.
„Asta este problema pământului. Aș îndemna pe fiecare român, dacă poate, dar am văzut și eu cum se face o creditare, nu poți cu salariul unui președinte să obții un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ”, a declarat Traian Băsescu.

Fiica cea mare a șefului statului, Ioana Băsescu, preciza joi că în septembrie a achiziționat un teren agricol de 290,41 hectare în județul Călărași, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro și achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziționat un teren în suprafață de 290,41 ha, în județul Călărași,de la o societate românească având asociat unic un cetățean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro și din surse proprii până la concurența sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arată Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenției Mediafax.

Ea menționează că prețul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietății a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal și Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioana Băsescu, creditul a fost contractat în condițiile pieței și în limitele legislației în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituție bancară, cu scopul achiziționării unui teren agricol și va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica șefului statului.

Precizările Ioanei Băsescu vin după ce presa a relatat că aceasta a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localității Nana din județul Călărași, consilierul prezidențial Adrian Rădulescu menționând că a consiliat-o la cumpărare.

Președintele Traian Băsescu declara în 16 iunie, la Pro TV, că după terminarea mandatului i-ar plăcea să aibă o fermă de 200-250 de hectare, pe care să își facă și o livadă cu piersici, cireși și meri, cumpărarea de teren agricol fiind singurul motiv pentru care ar fi dispus să ia un credit bancar.

„Mi-ar plăcea ca după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mișcarea Populară, voi susține eficient și Partidul Mișcarea Populară pentru că acum nu pot, mi-ar plăcea să am o fermă, așa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, să fac livadă cu piersici, cireși, meri”, a afirmat președintele Băsescu la emisiunea „După 20 de ani”.

De asemenea, întrebat despre creditarea bancară și dacă el ar fi dispus să ia un credit de la bancă, președintele a răspuns, ca „exemplu generic”, că ar lua bani de la bănci numai pentru a cumpăra teren agricol.

„Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aș lua, pentru altceva nu”, a mai spus Băsescu.

Valentina Postelnicu, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”