Bătălie în PNL pentru scaunul lui Iohannis. Lista scurtă pentru șefia liberalilor

Bătălie în PNL pentru scaunul lui Iohannis. Lista scurtă pentru șefia liberalilor
Publicat: 21/11/2014, 11:22
Actualizat: 22/03/2019, 08:12

Surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că marți seara secretarul general al PNL, Marian Petrache, a avut o discuție telefonică cu fostul președinte al partidului, Crin Antonescu, despre rolul acestuia în viitoarea conducere. Cu doar câteva ore înaintea acestei discuții telefonice, la Palatul Parlamentului, avusese loc ședința conducerii PNL, iar Crin Antonescu acordase un interviu gândul în care precizase clar că nu este interesat să preia conducerea partidului. Antonescu a reconfirmat această poziție a sa în discuția telefonică, dar în schimb s-a arătat dispus să susțină o figură nouă pentru conducerea partidului. De altfel, în interviul acordat gândul, Crin Antonescu a subliniat că viitorul președinte al PNL poate fi o figură proaspătă.

„Cred pe de altă parte că este nevoie de figuri mai proaspete, nu neapărat oameni fără nicio experiență politică, figuri mai proaspete, figuri care nu au intrat în conștiința publică în ultimii douăzeci de ani de politică”, declara Antonescu.

În tiparul figurilor noi intră vicepreședintele Dan Motreanu, în prezent deputat și fost secretar general al partidului. Motreanu a fost parte a echipei Iohannis după ce Crin Antonescu s-a retras din funcția de președinte al partidului. Surse din PNL susțin că se încearcă găsirea unui astfel de personaj, care să fie susținut de majoritatea vicepreședinților pentru a deveni președintele partidului.

Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, își dorește și el funcția de președinte, mai ales că s-a aflat în echipa lui Klaus Iohannis, având un rol important în timpul campaniei electorale, fiind unul din principalii comunicatori. Orban are de partea sa avantajul că a fost un adversar al alianței cu PSD în timpul USL și este un politician iubit la baza partidului. El ar avea un avantaj într-o competiție deschisă în interiorul PNL, având șanse mai mici dacă va exista o înțelegere între vicepreședinții partidului pentru cine va prelua șefia partidului. Consiliera lui Ludovic Orban a fost practic lipită de Klaus Iohannis în timpul campaniei prezidențiale, fiind principalul om din preajma acestuia, alături de Andrei Muraru.

Un rol determinant în stabilirea viitorului președinte al PNL îl are, însă, câștigătorul alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis. Chiar dacă nu a fost niciodată un om de partid, reușind abia în timpul campaniei electorale să viziteze toate organizațiile, Iohannis se află în poziția învingătorului căruia nu îi poate fi refuzat nimic. Iohannis poate veni în ședința Delegației Permanente și să solicite un vot pentru un favorit al său. În acest moment, el are întâlniri cu mai mulți lideri PNL pentru a stabili cine va prelua frâiele partidului începând din luna ianuarie.

Delegația Permanentă a partidului ar urma să stabilească în luna decembrie cine va prelua conducerea partidului. Potrivit Statutului noului PNL, va exista o conducere bicefală, un președinte fiind dat de fostul PNL, iar celălalt de PDL. Un Congres în care să fie ales un singur președinte al PNL, ar urma să aibă loc abia în 2017, după alegerile parlamentare.

Dacă nu se va reuși să se ajungă la o variantă de compromis, liberalii discută și despre organizarea unui Congres liber, în care toate funcțiile să fie alese uninominal. Aceasta ar reflecta mai bine situația din partid și filialele care au avut rezultate bune la prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi