VIDEO | Bode: Trebuie să garantăm independenţa magistraţilor. Obiectivul este ridicarea MCV și aderarea la Spaţiul Schengen

Publicat: 19/11/2021, 21:56
Actualizat: 19/11/2021, 23:20

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat în legătura cu desființarea SIIJ, că s-a discutat în cadrul coaliției o variantă de text care să fie agreată de toate formațiunile politice și urmează să treacă în programul de guvernare un act normativ care să garanteze independenţa magistraţilor. Obiectivul principal fiind ridicarea MCV și aderarea României la spațiul Schengen.

„Am discutat o variantă de text care să fie agreată de cele trei-patru formaţiuni politice. Ne asumăm cu toţii că această guvernare este o guvernare pro-european, care militează pentru eficienţa actului de justiţie, pentru independenţa justiţiei, pentru stabilitatea sistemului judiciar”.

Ministrul a afirmat că obiectivul major de ţară este aderarea la Spaţiul Schengen ”este, din păcate, condiţionat de ridicarea MCV, iar ridicarea MCV este condiţionată de încetarea activităţii SIIJ”.

El a precizat că în programul de Guvernare se va regăsi o soluție normativă care să fie trecută repede prin Parlament care să garanteze independenţa magistraţilor, imparţialitatea lor.

”Vom trece în Programul de guvernare, vom face trimitere, la o soluţie normativă, la un act normativ care să garanteze independenţa magistraţilor, imparţialitatea lor şi care să rezulte în urma dialogului cu sistemul judiciar. Un act normativ care să fie trecut urgent prin Parlament este soluţia la această problemă cu care s-a pricopsit România”, a mai afirmat Bode.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată de Liviu Dragnea și este momentul să spunem „La revedere, Liviu Dragnea”, a declarat președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, în contextul în care Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, cu care liberalii au demarat negocierile pentru un nou Guvern, avea o altă poziție.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, a cărei operaționalizare a avut loc la data de 23 octombrie 2018.

„În conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele menționate anterior sunt cercetate şi alte persoane”, conform informațiilor de pe site-ul PÎCCJ.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Vremea 4 - 17 decembrie 2023. ANM anunță ploi, lapovițe și ninsori începând de joi,...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Scandal monstru după moartea Ronei! Mega război pentru custodia Ritei
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
TOATĂ RUSIA e în doliu! Nimeni nu credea că poate fi ucis: O durere care...
Oana Roman l-ar fi bătut pe Marius Elisei. Acuzaţii lansate de o fostă prietenă
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...