Bogdan Aurescu, ministrul de externe – biografia „eroului de la Haga”

Redactor:
Catalina Mihai
Bogdan Aurescu, ministrul de externe – biografia „eroului de la Haga”
Bogdan Aurescu - biografia "eroului de la Haga"

Absolvent al Facultății de Drept, în 1996, și al Facultății de Istorie, în 1998, ale Universității din București, Bogdan Aurescu (41 de ani) a intrat în Ministerul de Externe în 1996, începându-și activitatea în cadrul Direcției Juridice și Tratate.

Între 1998 și 2003 a ocupat succesiv funcțiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcției Juridice și Tratate, director de cabinet, director al Direcției Juridice și Tratate / Drept Internațional și Tratate, director general al Direcției Generale Afaceri Juridice.

În perioada 2003-2004 a deținut funcția de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar între 2004 și 2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

Pe 3 februarie 2009, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a pronunțat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră. Instanța a recunoscut jurisdicția și drepturile suverane ale României pentru o suprafață de platou continental și zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

În aceeași lună a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice, iar între august 2010 și februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene.

În perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale, iar din iunie 2012 este secretar de stat pentru afaceri strategice.

În perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA.

Bogdan Aurescu este membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga și membru supleant în Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei.

Este doctor în științe juridice și, din 2012, este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, debutând în activitatea didactică în 1998.

În 2007 a fost decorat cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler, iar în 2009 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler și cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009). În 2013 a primit Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer și Medalia de Aur a Forțelor Armate Poloneze.

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 13 volume în domeniul dreptului internațional.

Potrivit declarației de avere de pe site-ul MAE, Bogdan Aurescu deține două apartamente în București.

Are două depozite bancare, în valoare de peste 50.000 de euro, respectiv, de aproape 20.000 de euro.

În 2007 a contractat un credit ipotecar în valoare de 34.500 de franci elvețieni.

Inchide