VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia. Cătălin Predoiu, premier interimar

Publicat: 12/06/2023, 13:51
Actualizat: 12/06/2023, 22:09

Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat luni demisia. „Îmi închei activitatea de premier al României”, a declarat Nicolae Ciucă, care a așteptat publicarea ordonanței privind salariile din Educație pentru a-și face publică demisia. Potrivit surselor Gândul, Nicolae Ciucă și-a depus demisia la Secretariatul General al Guvernului și a mers la Palatul Cotroceni, acolo unde șeful statului a luat act de demisia lui și l-a numit pe actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, premier interimar, până la desemnarea unui nou candidat pentru funcția de premier, care să propună un nou Cabinet în Parlament.

Klaus Iohannis a chemat la consultări partidele pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier și formarea unui nou Guvern.

Șeful statului l-a numit pe Cătălin Predoiu premier interimar.

„Vom avea un guvern interimar. Până joi, sperăm la un guvern învestit”, a spus Nicolae Ciucă, mulțumind tuturor celor cu care a colaborat în acest mandat.

„E nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste”

„În urma unei bune colaborări, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrderea față de profesorii, educatorii, învățătorii din sistemul de învățământ românesc. Este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste.

Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat și mi-am asumat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României. În cadrul discuțiilor în coaliție, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, în coaliție încep procedurile pentru efectuarea rocadei”, a mai punctat Nicolae Ciucă.

„Doresc la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat”

„Imediat vom avea un guvern interimar până va fi învestit noul guvern, noi ne-am propus ca până joi să avem noul guvern învestit. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat. Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. Este important că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o criză politică.

Iată-ne, azi, după un an și 7 luni având la dispoziție o serie de măsuri cu care am asigurat stabilitatea țării. La final de mandat doresc să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat – mediul de afaceri, universitar, sindicate, ONG-uri, fiecărui cetățean român”, a conchis fostul premier Nicolae Ciucă.

Ce urmează după demisia lui Ciucă

UPDATE 16.00 – După anunțul public, Nicolae Ciucă urmează să meargă la Palatul Cotroceni pentru a formaliza demisia din funcție.

În plus, marți ar urma să aibă loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului cabinet, potrivit unor surse din coaliție, citate de Gândul.

Rocada premierilor, premieră în politica din România

Premierul Nicolae Ciucă este aşteptat să îşi depună luni mandatul într-o ședință de guvern, ceea ce echivalează cu demisia întregului executiv. În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România.

Astfel, funcţia de premier ar urma să ajungă la preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv. Vom vedea dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliului Dezvoltării.

Nicolae Ciucă, bilanț la final de mandat

La începutul ședinței de guvern de luni, Nicolae Ciucă a vorbit despre rezolvarea crizei din Educație și a făcut un scurt bilanț al mandatului său la conducerea Palatului Victoria.

„Coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximum de responsabilitate – responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație – și încă o dată subliniez, sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți. Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul acesta este: în atâția ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate și în deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație, copiilor, părinților, soluția prin care să putem să încheiem anul școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat.

Ca atare, în acest moment vom adopta ordonanța de urgență – de fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană. Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. În felul acesta, subliniez încă o dată că acest guvern de coaliție a asigurat începând cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022-2023, 2023-2024, o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cuvenite pentru anul 2021-2022. Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență, de aproximativ 3 miliarde de lei.

Doresc, de asemenea, să subliniez că în acest în acest tablou al finanțării, trebuie să amintim că nu doar partea salarială este cea care contează și contează și investițiile pe care le facem în învățământ. Sunt banii care sunt alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din întreg sistemul de educație. Am cuprins toate aceste elemente – și nu vreau să le repet acum – în noile legi ale educației. Doamna ministru le-a precizat de fiecare dată atunci când a avut ocazia și probabil că după ședința de guvern, în briefingul de presă, poate să reia toate aceste prevederi legale ce sunt cuprinse în legile educației pentru învățământul preuniversitar și universitar.

Și la toate acestea trebuie să subliniem alocarea de aproximativ 3,6 miliarde de euro, bani prin PNRR, care vin tocmai pentru a complementa efortul care se face de la nivelul bugetului de stat. Ca atare, în acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza și aproba toate aceste documente”, a spus Ciucă, la debutul ședinței de guvern, ultima la care a participat în calitate de premier.

Rocada premierilor, premieră în politica din România

Nicolae Ciucă a amânat de mai multe ori depunerea mandatului. Acest lucru era programat la finalul lunii mai, însă a fost amânat de mai multe ori, din cauza crizei din Educație.

Pentru că profesorii au renunțat la grevă, Ciucă a demisionat din conducerea de premier.

După ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, ceea ce echivalează cu demisia întregului executiv, se declanșează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România.

Astfel, funcţia de premier ar urma să ajungă la preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv. Vom vedea dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliului Dezvoltării.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste