Sorin Grindeanu a fost numit președinte interimar al Camerei Deputaților

Sorin Grindeanu a fost numit președinte interimar al Camerei Deputaților
Sorin Grindeanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 02/11/2021, 10:31
Actualizat: 02/11/2021, 12:23

Fostul premier Sorin Grindeanu (PSD) va prelua, începând de marți, președinția interimară a Camerei Deputaților.

Decizia a fost luată de către Biroul Permanent al forului legislativ, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

După ce Ludovic Orban şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Biroul permanent a decis, în urmă cu două săptămâni, ca şefia interimară a instituţiei să fie preluată de liberalul Florin Roman. Propunerea privind numirea lui Grindeanu a fost votată după expirarea mandatului de președinte interimar lui Florin Roman.

Liberalii s-au abținut de la vot, iar USR s-a opus. Cu toate acestea, Grindeanu a reușit să obțină această funcție cu voturi de la PSD, UDMR, minorități și AUR.

„Mă bucur că domnul Grindeanu a reuşit să creeze o majoritate în Parlament, să fie preşedinte interimar”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă alegerea sa ar putea fi interpretată ca un pas înainte într-o viitoare colaborare între PSD și PNL, Sorin Grindeanu a spus: „Nu, pentru că eu nu am primit voturile PNL în această majoritate. A fost un vot pe o majoritate în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. PNL nu m-a votat”.

„A fost un vot în care cei de la PSD şi toţi ceilalţi, şapte, au votat, adică o majoritate, au votat pentru mine. Următoarea propunere era doamna Cristina Prună (deputat USR, n. red). Având eu majoritatea nici nu s-a mai supus la vot”, a declarat Sorin Grindeanu.

Liderii USR, nemulțumiți de decizie

Deputatul USR Cristian Seidler a postat, la scurt timp după ce decizia privind numirea lui Grindeanu a fost luată, un mesaj pe Facebook prin care a criticat votul din Biroul Permanent.

„Vă mai aduceți aminte de Sorin Grindeanu – OUG 13? În caz că l-ați uitat, cu voturile PSD, AUR și a minorităților, tocmai a fost ales președinte interimar al Camerei Deputaților. PNL și-a pus mâna pe ochi prefăcându-se că nu vede momentul și a ales «prezent, nu votez». Hai, toată lumea la golf, nu e nimic altceva de adăugat aici. Poate doar 50 de miliarde de lei pentru PNDL3 și niște procurori șefi cuminți, să nu deranjeze”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Florin Roman: Grindeanu a fost ales pe mâna USR

Fostul președinte interimar al Camerei, liberalul Florin Roman, a scris marți pe Facebook că Grindeanu a fost ales în contextul în care USR a refuzat să îi prelungească lui mandatul în fruntea forului legislativ.

„Domnul Sorin Grindeanu a ajuns presedinte interimar al Camerei Depuțatilor pe mâna USR. PNL nu l-a votat pe domnul Grindeanu. A fost votat de PSD, UDMR, AUR și minorități.

Colegii din USR au refuzat propunerea pe care le-am făcut-o să prelungim mandatul meu cu două săptămâni, urmând ca dânşii să fie susţinuţi de noi pentru următoarea rotaţie. Prin decizia luată de USR nu am mai reuşit să generăm majoritatea necesară. Refuzul lor de a susţine PNL a fost motivul pentru care noi ne-am abţinut. Şi uite aşa, USR a făcut un cadou gratuit PSD”, a scris Florin Roman.