BRUXELLIST PRIMA DEZBATERE. Puteți să îi votați cu TE VREAU sau NU TE VREAU pe Grapini, Marinescu, Muraru, Preda și Ungureanu. Cum au ieșit din confruntarea cu CRISTIAN TUDOR POPESCU

BRUXELLIST PRIMA DEZBATERE. Puteți să îi votați cu TE VREAU sau NU TE VREAU pe Grapini, Marinescu, Muraru, Preda și Ungureanu. Cum au ieșit din confruntarea cu CRISTIAN TUDOR POPESCU
Publicat: 12/05/2014, 13:54
Actualizat: 06/07/2016, 00:45

Pentru a vă da votul în cunoștință de cauză, îi puteți urmări Maria Grapini(Alianța PSD-UNPR-PC), Marian Jean Marinescu(PDL), Andrei Muraru(PNL), Cristian Preda(PMP) și Mihai Răzvan Ungureanu(Forța Civică) în dezbateri pe teme europene, la ei acasă, unde jurnaliștii Gândul au mers pentru a le afla povestea de viață, în confruntări directe, precum și în teren, unde și-au făcut campanie și au cerut suținerea românilor pe BRUXELLIST.

AICI POȚI SĂ VEZI PRIMA DEZBATERE ȘI SĂ VOTEZI. INTRĂ PE PLATFORMA BRUXELLIST CA SĂ VEZI CINE E PE PRIMUL LOC

Mai mult, nu avem doar candidați, ci și un juriu. Cristian Tudor Popescu, editorialist Gândul, Carmen Uscatu, coordonator Asociația Dăruiește Viața, și Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar, sunt cei care îi pun în dificultate pe cei cinci eurocandidați, le pun întrebări, le cer lămuriri, ajutându-vă astfel să dați un vot în cunoștință de cauză. Totul va fi moderat de Claudiu Pândaru, director editorial Mediafax Group.

Gândul dă astăzi startul BRUXELLIST, primul reality show politic din România. Competiția începe cu o dezbatere la care participă cei cinci eurocandidați, Maria Grapini(Alianța PSD-UNPR-PC), Marian Jean Marinescu(PDL), Andrei Muraru(PNL), Cristian Preda(PMP) și Mihai Răzvan Ungureanu(Forța Civică) care sunt supuși testului Gândul și al juriului.

„V-ați simțit reprezentați în Parlamentul European?”

Prima provocare este cea a juriului, odată cu întrebarea „V-ați simțit reprezentați în Parlamentul European?”.

„Nu. Nu am sesizat vreodată în alegerile europarlamentare de până acum vreo legătură cu Europa”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Nu m-am simțit reprezentat. Aș fi vrut ca cei care sunt acum reprezentanți ai României în Parlamentul European să fie mai vocali, să găsească soluții, acolo, în Europa, pentru problemele la care noi în țară nu găsim soluții pentru probleme economice”, a spus, la rândul său, Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

VEZI AICI LA MINUTUL 18.28 CUM RĂSPUND CEI CINCI EUROCANDIDAȚI LA ÎNTREBAREA LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU REFERITOARE LA STRATEGIA PE CARE O VOR ADOPTA ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

„România ca o valoare”

Sub aceste auspicii, primul test al eurocandidaților a fost să prezinte într-un minut „România ca o valoare” unui om care nu știe nimic despre ea.

Iată răspunsurile:

Maria Grapini(Alianța PSD-UNPR-PC): „România nu a fost promovată cum trebuie. România este o țară care are tot ce-i trebuie, de la valori naturale la valori umane. Nu are din păcate acel lucru care ne-a adus după 24 ani și atâția ani în UE care ne-a adus să fie codașă în UE. Nu are acele proiecte și nu creează acea sinergie între valorile umane. Promovarea în orice domeniu atrage după sine dezvoltarea economică. România are valori naturale și umane care pot să o aducă în țările fruntașe ale Uniunii Europene”.

ACASĂ LA MARIA GRAPINI. VEZI AICI POVESTEA SA

Marian Jean Marinescu(PDL): „România este o țară care a trecut cu mari eforturi prin istorie, întotdeauna s-a luptat să iasă la lumină. A reușit acum peste 20 ani. Are posibilități foarte mari, cea mai mare bogăție este inteligența poporului român, însă ea trebuie dirijată exact în direcția în care trebuie. România trebuie să fie membră a Uniunii Europene și să continue acest drum și să încerce să se integreze cât mai repede și mai bine în Uniune și să contribuie la integrarea Uniunii în viitorul apropiat”.

ACASĂ LA MARIAN JEAN MARINESCU. VEZI AICI POVESTEA SA

Andrei Muraru(PNL): „Cred că cel bai bun interlocutor ar fi un investitor. I-aș spune că din cele 500 de milioane de locuitori ai UE, 20 de milioane sunt români. Noi arătăm astăzi așa pentru că în vreme ce se constituia comunitatea europeană, elitele românești erau masacrate în închisorile comuniste. I-aș spune că avem un enorm potențial economic, că suntem ca independență energetică a treia țară din UE, că avem cel mai mare port la Marea Neagră, că avem cel mai mare coridor european pe Dunăre, că suntem o țară cu un potențial economic excelent, avem cea mai mare creștere economică, un șomaj mic și de aceea ar trebui să vină aici”.

ACASĂ LA ANDREI MURARU. VEZI AICI POVESTEA SA

Cristian Preda(PMP): Aș spune trei lucruri. România e o țară în care libertatea e iubită, dar de multe ori nu știm ce să facem precis cu ea. E o țară în care egalitatea e disprețuită după experiența comunistă și nu sunt resurse pentru a o pune în spațiul public. Fraternitatea e legată de cadrul familial, nu există sentimentul solidarității. Cred că este un tablou lucid”.

ACASĂ LA CRISTIAN PREDA. VEZI AICI POVESTEA SA

Mihai Răzvan Ungureanu(Forța Civică): „România este o țară profund europeană prin istorie, cultură, obiceiuri, prin felul în care sunt structurate comunitățile și prin interesul cultural, economic, politic,social dirijat spre Occident. E o țară cu un potențial enorm în absolut orice domeniu de activitate socială. E o țară care ascunde o diversitate economică, socială și culturală extraordinară ceea ce practic o tranformă într-un rezumat al Europei moderne”

DE VORBĂ CU MIHAI RĂZVAN UNGUREANU. VEZI AICI POVESTEA SA

Proiectele pe care eurocandidații le supun votului românilor

Câștigătorul BRUXELLIST va fi decis de voturile pe care le va primi pe platforma dedicată, www.bruxellist.ro. Accesând această platformă și votând TE VREAU sau NU TE VREAU, cu ajutorul butoanelor din dreptul fiecărui candidat, dumeavoastră, cititorii Gândul, veți decide care este proiectul pe care noi îl vom urmări și-l vom susține în Parlamentul European.

Care sunt proiectele candidaților:

Maria Grapini(Alianța PSD-UNPR-PC): „Mă duc în Parlamentul European pentru a continua politicile pentru dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor”.

VOTEAZĂ AICI DACĂ SUSȚII SAU NU ACEST PROIECT

VEZI AICI LA MINUTUL 1.03.12 CUM RĂSPUNDE MARIA GRAPINI LA ÎNTREBAREA LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU REFERITOARE LA CE PREVEDERI VA SUSȚINE CA ÎNTREPRINZĂTORII ROMÂNI SĂ BENEFICIEZE DE FACILITĂȚI ÎN ȚĂRILE UE

Marian Jean Marinescu(PDL): „O să am grijă ca nicio bucățică de text care trece prin Parlamentul European să nu dăuneze României. În plus, în toamnă sper să continui cerul unic european. Am o idee pe care am început să o implementez, un cod de drepturi al turiștilor, iar o altă idee, prețul la medicamente”.

VOTEAZĂ AICI DACĂ SUSȚII SAU NU ACEST PROIECT

VEZI AICI LA MINUTUL 1.12.10 CUM RĂSPUNDE MARIAN JEAN MARINESCU LA ÎNTREBAREA LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: „CUM VEȚI VOTA DACĂ VEȚI CONSTATA CĂ O PROPUNERE E BUNĂ PENTRU EUROPA ȘI PENTRU ROMÂNIA PE TERMEN LUNG, DAR PE TERMEN SCURT ESTE DEZAVANTAJOASĂ ROMÂNIEI?”

Andrei Muraru(PNL): „Am un proiect de suflet. Așa cum există un muzeu al holocaustului în SUA, la Washington, aș vrea să existe în inima Europei un muzeu al dictaturii comuniste”.

VOTEAZĂ AICI DACĂ SUSȚII SAU NU ACEST PROIECT

VEZI AICI LA MINUTUL 1.15.28 CUM RĂSPUNDE ANDREI MURARU LA ÎNTREBAREA LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: „DACĂ VEȚI CONSTATA CĂ ROMÂNIA NU E CAPABILĂ SĂ ABSOARBĂ BANII EUROPENI, CE VEȚI FACE, VĂ VEȚI BATE ÎN CONTINUARE?”

Cristian Preda(PMP): „Un proiect este susținerea unei economii dinamice care să creeze oportunitate de joburi pentru tineri. Al doilea proiect este susținerea pentru ridicarea MCV până la sfârșitul lui 2015. În al treilea rând, euro până în 2018, și susținerea unei consolidări a zonei euro. În al patrulea rând, proiectul Unionist: Moldova trebuie să intre în Uniunea Europeană”(Cristian Preda nu a propus un singur proiect pentru susținere dvs. -n.r.)

VOTEAZĂ AICI DACĂ SUSȚII SAU NU ACEST PROIECT

VEZI AICI LA MINUTUL 58.38 CUM RĂSPUNDE CRISTIAN PREDA LA ÎNTREBAREA LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU REFERITOARE LA CÂT DE FOLOS LE ESTE ROMÂNIEI ȘI REPUBLICII MOLDOVA PROIECTUL UNIONIST

Mihai Răzvan Ungureanu(Forța Civică): „Relația cu Republica Moldova și accelerarea procesului de asociere, Schengen, MCV. Reconfigurarea bugetului multianual la jumătatea termenului, cu suplimentare de fonduri pentru România. Sprijinirea unui transfer de bune practici în ceea ce privește programele finanțate din fonduri UE. Stimularea politicilor de cercetare și inovare. Proiectul esențial este unul care se regăsesște în ERASMUS +: creșterea mobilității forței de muncă tinere în interiorul Uniunii Europene. Proiectul ține de valorificarea diplomelor obținute în România prin certificarea lor suplimentară în materie de pregătire individuală la nivelul instituțiilor universitare europene” (acesta din urmă este proiectul pe care Mihai Răzvan Ungureanu îl supune votului dvs -n.r.)

VOTEAZĂ AICI DACĂ SUSȚII SAU NU ACEST PROIECT

VEZI AICI LA MINUTUL 1.06.30 CUM RĂSPUNDE MRU LA ÎNTREBĂRILE LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: „AR FI MAI DE FOLOS MRU CA EUROPARLAMENTAR DECÂT CA PREȘEDINTE?”, „NU E O FORMĂ DE ÎNȘELĂTORIE FAPTUL CĂ CEI CARE ÎL VOTEAZĂ VOR CONSTATA CĂ PLEACĂ SPRE O ALTĂ POZIȚIE?”

Prezentarea proiectelor și testul juriului nu sunt însă singurele probe ale eurocandidaților. Maria Grapini(Alianța PSD-UNPR-PC), Marian Jean Marinescu(PDL), Andrei Muraru(PNL), Cristian Preda(PMP) și Mihai Răzvan Ungureanu(Forța Civică) se vor confrunta direct și vor răspunde fiecare la întrebările adversarilor din BRUXELLIST, dar și ale Gândul. Rundele de confruntare vor fi difuzate începând de marți.

Proba norocului. De la cine cer susținerea pe BRUXELLIST cei cinci eurocandidați

Proba norocului nu lipsește nici ea. Cei cinci eurocandidați vor merge să convingă românii să-i susțină pe BRUXELLIST, locul de desfășurare al campaniei fiind decis în urma unei trageri la sorți. Locurile au fost stabilite în corelație cu teme de actualitate în Uniunea Europeană: Boldești-Scăeni(Prahova) – integrare socială/problema romilor, Lungulețu(Dâmbovița) – agricultură, Călugăreni(Harghita) – dezvoltare rurală, Pungești(Vaslui) – mediu, Centrul Vechi – tineret/implicare socială.

Extragerea a avut loc în timpul primei dezbateri. Astfel, Maria Grapini își va face campanie în comunitatea de romi de la Boldești-Scăeni(Prahova), Marian Jean Marinescu va merge la Lungulețu(Dâmbovița), Andrei Muraru, la Călugăreni(Harghita), Cristian Preda, la Pungești(Vaslui), iar Mihai Răzvan Ungureanu în Centrul Vechi al Capitalei.

VEZI MAI JOS ÎN PREMIERĂ IMAGINI CU CRISTIAN PREDA ȘI MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, LA PUNGEȘTI ȘI ÎN CENTRUL VECHI

BRUXELLIST este o campanie marca Gândul și primul reality show politic din spațiul public românesc. Cine va câștiga, cine va fi cel mai bun bruxellist, dumneavoastră veți decide. Este simplu, îl puteți vota pe platforma dedicată campaniei: www.bruxellist.ro. Accesând acest link, vă puteți susține favoritul și proiectele sale, și, pentru prima oară, puteți vota și împotrivă: TE VREAU/NU TE VREAU.

După două săptămâni, vom desemna câștigătorul, pe baza votului dumneavoastră, însă nu se termină totul aici. Îi vom urmări în continuare și îi vom susține proiectul său pentru România cu care îl trimiteți în Parlamentul European.

La realizarea proiectului BRUXELLIST au contribuit: Clarice Dinu, Marian Sultănoiu, Anca Simina, Diana Marcu, Claudiu Pândaru (editorial); Romică Croitoru , Vlad Lomnășan, Cătalin Sanda , Andrei Boruzescu(imagine); Gabriel Buzuru (regizor emisie); Daniel Ivan (montaj); Cezar Helmis(producător); Septimiu Sărățeanu (producător executiv); Miruna Ionescu, Cristina Paul(producători segment); Remus Achim (grafică); Rafael Marinescu (copywriter).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului