Camera Deputaților RESPINGE moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției CONTINUĂ procedura de revocare a procurorului general

Camera Deputaților RESPINGE moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției CONTINUĂ procedura de revocare a procurorului general
Publicat: 31/10/2018, 13:57
Actualizat: 25/03/2019, 22:02

Moțiunea simplă a fost respinsă de deputați cu 171 de voturi „împotrivă”, 99 „pentru” și 5 abțineri.7 deputați nu au votat deloc.

Urmăriți AICIvotul final din Camera deputaților, la moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader.

Este normal ca deputații social-democrați să își apere miniștrii, a explicat liderul acestora, Daniel Suciu, pentru Mediafax, după ce moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader a fost respinsă.

„E normal, adică suntem partid la guvernare, ne apărăm miniștrii, nu facem ce ne spune Opoziția. Dacă avem ceva de analizat, o vom analiza în CEx, în coaliție, dar nu cad în jocurile opoziției,” spune Suciu.

Președintele USR, Dan Barna, a acuzat solidaritatea coaliției guvernamentale în jurul ministrului Justiției, pe care o echivalează cu un scut pentru președintele PSD.

„Este încă o confirmare că această majoritate a decis să fie în continuare separată de popor, de România aș spune. Tudorel Toader este menținut în poziția aceasta de impresar al infractorilor din România. USR va continuă să susțină ceea ce peste un milion de oameni au spus deja, că România trebuie să fie o țară fără penali în funcții publice. Vom continua să utilizăm toate instrumentele pe care le avem pentru a bloca ceea ce vedem că se întâmplă în România. Vedem un Parlament care contină să rămână la brelocul personal al lui Liviu Dragnea și toate eforturile sunt de sabotare a statului,” a afirmat Barna, după vot.

„Solidaritatea PSD în protecția penalilor este una impecabilă. În momentul de față, România este un stat în care avem o majoritate PSD-ALDE care a decis să facă bloc în jurul lui Liviu Dragnea. (…) lar disprețul pe care îl arată actuala majoritate nu este o surpriză. Am văzut-o ieri pe doamna Dăncilă fugind în momentul în care a fost întrebată despre Coletiv, un fapt de o umanitate și de o traumă a societății, și a refuzat să dea orice comentariu,” a completat Barna.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat miercuri, înainte de votul pe moțiunea simplă la adresa ministrului Tudorel Toader, că PSD nu trebuie să facă jocul opoziției la vot, dar îi reproșează ministrului că nu a dat ordonanță pe amnistie și grațiere și nu a lucrat în echipă.

„Nu înseamnă că noi trebuie să facem jocul cuiva, ca să demonstreze că nu avem majoritate. Nu facem jocul Opoziției. Ei trebuie să se roage de români să îi ierte, dacă nu eram noi să modificăm, trebuia să facă ei. Trebuiau să facă legea lustrației. (…)L-aș ]ntreba (n.r.: pe Tudorel Toader), eu personal, dacă dă amnistia și grațierea”, a spus Cătălin Rădulescu.

Întrebat dacă Toader a îndeplinit programul de guvernare, Rădulescu a răspuns: „Da și nu, în afară că a făcut două chestiuni să ceară revocarea doamnei Kovesi si a acestui procuror general, dânsul nu a făcut să ne ajute cu experiența dânsului, și ca profesor universitar și judecător CCR, în a face modificări la legile Justiției și la Codul Penal și de Procedură. Ne bucuram să lucreze în echipă mai mult cu noi”.

Rădulescu avertizează că un ministru care nu respectă directivele coaliției de guvernare și ale PSD nu poate rămâne la Palatul Victoria, nefiind un post obținut pe persoană fizică.

„Totdeauna există această posibilă remaniere, nu numai față de ministrul Justiției și față e alții, care nu vor decizii ale coaliției. Sigur că ministrul care nu face ce spune coaliția și partidul, atunci sigur că nu mai poate să stea”, a spus Cătălin Rădulescu.

Opoziția încă mai speră într-o minune, deși dezbaterile de marți pe textul moțiunii nu a stârnit un interes deosebit, iar Tudorel Toader stătea pe Facebook în timpul dezbaterilor.

„Un scenariu din ce în ce mai plauzibil! Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a căzut în dizgrația PSD pentru că nu a vrut să dea ordonanța de amnistie, atât de dorită de Liviu Dragnea,” scrie deputatul Gigel Știrbu pe Facebook. „Este foarte probabil ca acesta să fie remaniat din funcție în urma moțiunii simple depuse împotrivă lui, la care PSD va avea grijă să asigure voturile necesare pentru a o putea numi interimar pe Carmen Dan la Justiție, care să dea mult dorita AMNISTIE, pentru ocrotitorii ei. Dacă se va da OUG pe amnistie, va fi un ,,frumos cadou” de 1 decembrie, în anul aniversării Centenarului.”

Referitor la votul în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va sugera social-democraților cum să voteze la moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, lăsând la latitudinea fiecărui ales să își exercite votul. De cealaltă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că e rolul majorității să voteze împotrivă.

Deputat PNL: Toader, căzut în dizgrație pentru că nu a dat OUG pe amnistie, înlocuit cu Carmen Dan

Documentul prin care Opoziția îi cere demisia ministrului Justiției îl face vinovat pe Tudorel Toader de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

Liberalii arată, în moțiunea simplă, că ministrul Justiției este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, tot atâtea câte au fost în rapoartele realizate de ministrul Justiției prin care a propus revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, PNL și USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiției”.

De asemenea, ministrul Justiției este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe Legile Justiției, că le-a făcut infractorilor „un cadou” și că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

Doar 70 de deputați se aflau în sală marți, la citirea moțiunii simple împootriva ministrului Justiției. Dezinteres, sfidare și ironii. Tudorel Toader posta pe Facebook o poză cu fiul său, alături de o tânără, în timp ce Stelian Ion (USR) îl acuza pentru modul defectuos în care conduce ministerul.

Pentru a reveni la normalitate în domeniul justiției este necesar ca recuperarea prejudiciilor să fie o măsură prioritară, a afirmat TudorelToaderîn plenul de marți al Camerei Deputaților unde parlamentarii au dezbătut moțiunea simplă.

„Revenirea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar și cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare”, a spus ministrul Justiției.

„Mi s-a reproșat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanței. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea știe, care știe, că legea civilă are efecte numai pentru viitor„, a răspuns TudorelToader.

Ministrul a făcut referire la importanța ordonanței pentru a nu intra în vigoare automat pensionările anticipate.

„Ați făcut referire la Secția de anchetare a magistraților, trebuie să scot în evidență că cel puțin în două rânduri, CCR a spus că soluția legislativă e constituțională. Să vă aduc aminte că decizia CCR arată că nu încalcă independența, ci e o formă de garanție a indepedenței. (…) Ați întrebat ce le-am spus colegilor Comisiei de la Veneția. Cel puțin în două rânduri, când au fost la Ministerul Justiției și au discutat cu alte oficialități, au invitat un reprezentant al legiuitorului, pentru că altfel eu mă exprimam ca membru al Comisieie si ca membru al Guvernului”, a completatToader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația