„Când mă forțez, dintr-o dată îmi aduc aminte”. Băsescu dezvăluie „din memorie” articole relevante din hotărârea ținută secretă de CSAT, pe care se bazează protocolul SRI-Parchet

„Când mă forțez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Băsescu dezvăluie „din memorie articole relevante din hotărârea ținută secretă de CSAT, pe care se bazează protocolul SRI-Parchet
Publicat: 09/04/2018, 10:42

„Permiteți-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menționată – eu nu știu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanțelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Și la punctul 3 spune așa: Ministerul Public, Parchetul Național Anticorupție, împreună cu structurile de informații și Ministerul Administrației și Internelor să stabilească priorități și să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupției, fraudei și spălării banilor. Când mă forțez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie așa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfășoare pe baze de licitație. Mă mai pot forța să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiției să inițieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigații preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenție telefonică la B1.

Reamintim că ziarulGândula cerut CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”. CSAT a răspuns că„solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a invocat, în refuzul soluționării cererii Gândul, că CSAT „organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională”, iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, „informațiile din domeniul apărării și securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce privește transmiterea lor, este circumscris exigențelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, precum și prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) și ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, ședințele Consiliului au caracter secret, iar hotărârile acestuia se comunică autorităților administrației publice și instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituțiilor publice care au responsabilități privind punerea în aplicare a prevederilor acestora; – În respectarea obligațiilor ce ne revin în temeiul legislației referitoare la protecția informațiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluționată în mod favorabil”, se arată în răspunsul CSAT.

CSM a decis miercuri să ceară CSAT hotărârea 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, pe baza căreia se fundamentează protocolul încheiat de Parchetul General și SRI. „În situația în care hotărârea are caracter secret, să se aprecieze asupra desecretizării”, se arată în solicitarea CSM, care solicită, totodată, declasificarea tuturor protocoalelor dintre SRI și instituțiile din sistemul judiciar.

Pe de altă parte, TraianBăsescua acuzat că au fost instituții pentru care nu există hotărâri CSAT care să facă referire la cooperarea cu SRI, dând exemplu CSM, ICCJ, Inspecția Judiciară, dar „și-au căutat stăpân”.

„Avem procurori cu înalte funcții care au semnat protocoale ilegale. Asta ne spune dl Neacșu (n.r.: fost membru al CSM), asta mi-au spus și judecătorii. Avem procurori, parte din ei la DNA, care au aplicat ilegal protocolul. Avem ICCJ care a semnat un protocol cu SRI. Mie mi se pare incredibil. Avem CSM care a semnat protocol cu SRI. Avem Inspecția Judiciară. Deci aici vreau să tragem concluzia nu este hotărește CSAT care să facă referire că instituțiile vor acționa în limitele lor constituționale și legale. Dacă s-au depășit atribuțiile prin protocol, să mă scuzați, le-a cam sărit smalțul de pe obraz. Îmi amintesc cu câtă arogangă săreați când spunea președintele … Imediat venea comunicatul. (…) Dacă la protocoalele cu Parchetele găsim hotărâri CSAT, nu există nicio decizie CSAT care să facă referire la cooperarea cu CSM, cu ICCJ, cu Inspecția Judiciară. Aici aceste instituții s-au așezat în genunchi și au spus da, stăpâne, dacă tot ne mai biciueșteBăsescu, hai să ne găsim un stăpân”, a mai spusBăsescu, pentru B1 TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”