Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar și cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. SURPRIZELE din noua lege a salarizării scrisă de Guvern

Redactor:
Clarice Dinu
Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar și cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. SURPRIZELE din noua lege a salarizării scrisă de Guvern
Guvernul are aproape gata proiectul legii salarizării prin care sunt prevăzute modificări salariale, în medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorări pe care executivul vrea să fie aplicate în etape până în 2020. Potrivit proiectului consultat de Gândul, până în 2020 este preconizată o creștere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma să ajungă la 1.350 de lei. De asemenea, documentul prevede o înghețare a actualizării pensiilor magistraților, parlamentarilor și corpului diplomatic până la aplicarea integrală a legii.

Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru funcția cu cea mai mare reponsabilitate în stat,  raportul dintre salariul minim de bază și cel maxim fiind de 1 la 15. Potrivit proiectului elaborat de guvern modificările salariale sunt generate de eliminarea suprapunerilor datorate majorărilor salariului minim, eliminarea diferențelor salariale pentru aceeași funcție care desfășoară aceeași activitate, refacerea corelațiilor între funcții din domenii de activitate și creșterile salariale de anul trecut.

Funcționarii publici din administrația centrală vor beneficia de o modificare medie a salariului de bază de 20%, față de momentul 2016, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferențelor și refacerea corelațiilor între funcții, se arată în documentul consultat de Gândul. Astfel, cu majorarea de 10% din 2015, modificarea cumulată stabilită prin proiectul de lege va fi de 32%.

Funcționarii publici de la nivel local vor înregistra, prin proiectul de lege, de o modificare medie a salariului de bază de 23%, generată de eliminarea suprapunerilor salariale și a diferențelor pentru aceeași funcție. „În anul 2015, funcționarii publici la nivel local au beneficiat de majorări salariale de 12% (OUG 27/2015) și 10% (legea 294/2015). Modificarea salarială cumulată din 2015 și prin proiectul de lege va fi de 51%”, se arată în documentul supus spre analiză sindicatelor, de către guvern. 

În cazul personalului din unitățile sanitare modificarea medie a salariului de bază va fi de 11%. După 100 de lei în plus la salariu și o majorare de 25% în 2015, personalul din sistemul sanitar va avea, odată cu aplicarea noii legi, o modificare salarială cumulată de 46%.

Personalul didactic  va beneficia prin proiectul de lege de o modificare medie a salariului de bază de 13%, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferențelor salariale pe aceeași funcție, refacerea corelațiilor între funcțiile din acest domeniu care desfășoară aceeași activitate, cât și între domenii de activitate care au beneficiat de majorări salariale diferite în 2015, precum și reducerea numărului de tranșe de vechime astfel încât acestea vor fi cuprinse între funcția de debutant și funcția de vechime peste 25 de ani, păstrându-se nivelul de salarizare pentru vechimea de peste 40 de ani”, se arată în document.

Potrivit calculelor Guvernului, cu majorările de 25% aplicate anul trecut, prin proiectul de lege modificarea cumulată va fi de 43%, în acest domeniu.

În sectorul de apărare și ordine publică, modificarea medie a salariului de bază ar fi de 32%. După creșterile de anul trecut, modificarea salarială ar urma să fie în total, prin proiectul de lege, de 45%. 

În cazul funcțiilor de demnitate publică, Guvernul vorbește de modificări în medie ale salariului de bază de 30%. Luându-se în calcul creșterile aplicate anul trecut. modificarea cumulată cu proiectul de lege este în total de 43% până în 2020.

Aplicarea legii ar urma să fie făcută etapizat astfel încât impactul bugetar net pe următorii patru ani să fie de 1,124 miliarde de lei, în 2017, 1,905 miliarde, în 2018, 2,224 miliarde în 2019, și 1,700 de miliarde în 20120.

Modificarea salariului de bază pentru fiecare funcție, grad, traptă profesională va fi stabilită în fiecare an, prin aplicarea unui procent asupra salariului de bază.

Vești proaste pentru pensionarii de lux

Potrivit documentului Guvernului, în cazul în care salariile de bază avute în noiembrie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele legii, acestea se păstrează la nivelul lui noiembrie 2016.

Indemnizațiile de ședință pentru consilierii locali și județeni se părstrează la nivelul lui 2016, până la aplicarea integrală a legii. De asemenea, sumele forfetare ale senatorilor și deputaților rămân la același nivel pentru următorii patru ani.

De asemenea, până la aplicarea integrală a prevederilor legii se suspendă actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor funcționarilor publici parlamentari, a membrilor corpului diplomatic, ale judecătorilor, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Totodată, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi înghețate până la aplicarea integrală a legii, iar diurna de deplasare va fi de 1% din indemnizația brută lunară, față de 2% cât este în prezent.

 

 

 

 

 

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă. Liderii internaţionali cer eliberarea lui...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide