Cazul Romatsa | Ludovic Orban Este o situație extrem de gravă. E pericol să nu mai efectueze servicii de navigație aeriană / Câți bani alocă Guvernul pentru plata către frații Micula

Cazul Romatsa | Ludovic Orban Este o situație extrem de gravă. E pericol să nu mai efectueze servicii de navigație aeriană / Câți bani alocă Guvernul pentru plata către frații Micula
Publicat: 13/12/2019, 11:38

„Am luat decizia de a convoca ședința de Guvern astăzi la ora 9.00 din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situația în care ne găsim datorită unui titlu executoriu în baza unei decizii luate de Curtea arbitrată în speța frații Micula împotriva statului român. Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea arbitrară a luat decizia să plătească 84 milioane de dolari în 2013. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent autoritățile statului au ignorat această obligație de plată Sigur invocând diferite pretexte. A existat și o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect. Au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert este că situația în care ne găsim e o situație extrem de gravă. La ora actuală Romatsa se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Premierul a precizat că nu au fost transferați către Romatsa sume importante de bani, din cauza deciziei instanței din Belgia în cazul fraților Micula.

„Condițiile de acordare a certificatului de serviciu de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiții foarte stricte, iar printre condițiile pentru a putea menține această certificare Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei, frații Micula au dechis un proces în Belgia iar instanța din Belgia a decis practic să nu permită Eurocotrol să finanțeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian. În momentul de față suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol și care practic e reținută, ca urmare a decizie instanței din Belgia și care ar trebui transferată către Romatsa este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăiește numai din niște rezerve și a fost lipsită de finanțarea curentă care reprezintă adevăratul suport pentru funcționarea Romatsa”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus că este termen de judecată pe 24 decembrie, iar dacă este menținută decizia instanței din Belgia atunci Romatsa riscă să rămână fără resurse financiare și nu mai poate păstra certificatul de furnizor de servicii.

„Pe 24 decembrie este termen de judecată și în cazul în care se menține decizia luată de instanța din Belgia există un risc major ca Romatsa sa rămână fără resurse financiare și să nu mai poată să își păstreze certificatul de furnizor de servicii. Trebuie să știți că Romatsa practic dirijează traficul aerian, acordând servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Mai ales după evenimente din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijate auspra spațiului aerian românesc, iar ieșirea din funcțiune a Romatsa, adică pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă nu numai națională, ci o problemă la nivel european”, a conchis șeful Executivului.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, nu mai primește contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene – Eurocontrol, iar fondurile mai ajung pentru circa o săptămână.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Câți bani alocă Guvernul pentru plata către frații Micula

Guvernul a luat decizia de a aloca, în ședința de vineri dimineață, 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care vor fi folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula, pentru a rezolva situația Romatsa.

Astfel, Guvernul a emis o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice pe anul 2019.

„Bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”, arată ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Citește contiuarea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului