Chițoiu spune că Băsescu l-a rugat să nu-l schimbe pe Radu Ghețea de la conducerea CEC, banca de la care fiica președintelui a luat credit. Cum justifică Președinția telefonul

Chițoiu spune că Băsescu l-a rugat să nu-l schimbe pe Radu Ghețea de la conducerea CEC, banca de la care fiica președintelui a luat credit. Cum justifică Președinția telefonul
Publicat: 14/11/2013, 09:33
Actualizat: 26/03/2019, 10:56

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a afirmat că a fost sunat de către președintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Ghețea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenție.

Inițiativa lui Băsescu de a-i telefona lui Chițoiu, pentru a-i cere să nu-l schimbe din funcție pe Radu Grațian Ghețea, președintele CEC numit în timpul guvernării Tăriceanu, a fost confirmată în această seară prin purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, care a nuanțat însă solicitarea președintelui.

Declarația lui Chițoiu a fost făcută miercuri seara, la Guvern, în contextul în care Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din județul Călărași, împrumut garantat cu soldurile prezente și viitoare ale unui cont deschis la CEC și cu terenul agricol achiziționat.

El a răspuns astfel întrebat de un jurnalist, care a invocat „surse bancare”, dacă este adevărat că Băsescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghețea să nu fie schimbat de la CEC.

„M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci și cred că domnul președinte Ghețea a dat fuga la domnul președinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat….”, a spus Chițoiu.

El a adăugat că i-a răspuns președintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată și o evaluare a activității actualei conduceri a CEC.

„Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcție; nu a performat, nu rămâne pe funcție”, a conchis Chițoiu.

O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al Președinției a susținut că solictarea lui Băsescu a fost aceea ca Ghețea să nu fie schimbat înainte de încetarea manatului in 2014. Discuția a avut loc, potrivit lui Oprea, „în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30″. „În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal”, a nuanțat purtătorul de cuvânt al lui Băsescu.

Înițiativa este justificată de Oprea în baza articolului constituțional care vorbește de rolul de mediator al președintelui și motivată cu două argumente. Primul: „mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară”. Al doilea: „domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, a susținut Oprea.

Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuție și că președintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune „o pilă” pentru un șef de bancă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului