Cine au fost vedetele dezbaterii de la bugetul pe 2015: „Nu mai dați indicații pentru toate tâmpeniile”

Publicat: 17/12/2014, 21:56
Actualizat: 18/12/2014, 08:56

Miercuri, 17 decembrie, a doua zi de dezbateri pe bugetul de stat pentru 2015. Tensiunile între membrii celor două comisii de specialitate au început încă de dimineață, însă prima chestiune concretă a fost realizată abia în jurul prânzului. Bugetul Ministerului de Externe a fost suplimentat, după adoptarea a două amendamente, cu 15 milioane de lei. Defalcat, este vorba despre o finanțare de 10 milioane de lei, dați în plus pentru organizarea Expoziției Mondiale de la Milano, din 2015.

Un al doilea amendament admis, depus de Ana Birchall, prevede faptul că bugetul destinat românilor din diaspora crește cu 5 milioane de lei, adică un buget dublu față de 2014. Potrivit textului aprobat, banii sunt destinați „sprijinirii activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora”.

În timpul dezbaterilor, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, le-a atras atenția colegilor de la putere că importanți sunt banii cetățenilor, nu bugetul unui minister. „Îmi scapă profunzimea cuvintelor dumneavoastră”, i-a răspuns Viorel Ștefan, președintele comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Când a venit rândul Avocatului Poporului să-și susțină bugetul, membrii PDL și PNL i-au reproșat lui Victor Ciorbea că „doarme în post” și că este inactiv pentru că nu a atacat la CCR ordonanța traseiștilor.

Și dacă bugetul Ministerului Justiției a fost adoptat cu sintagma „cu acest buget apărăm statul de drept”, dezbaterile mai intense au venit odată cu Ministerul Public, reprezentat de șeful Parchetului General, Tiberiu Nițu.

Mulțumit de câți bani a primit, procurorul-general n-ar refuza însă și o altă suplimentare. „Vă garantăm că știm cum să-i cheltuim”, le-a replicat el parlamentarilor.

Un schimb de replici acide a avut loc între el și deputata Andreea Paul. Deși pedelista a sugerat că procurorul-general s-ar putea să nu înțeleagă explicațiile tehnice, Nițu i-a transmis că, deși nu este economist de profesie, înțelege limbajul „tehnic”. „Vă rog să nu mă luați pe mine ca la comisiile dumneavoastră. Știu și eu să răspund tehnic”, i-a spus el, ironic.

La fel de ironic a fost și răspunsul Andreei Paul, care i-a atras atenția că stă așezat lângă un urmărit penal, și anume senatorul Marius Isăilă. Despre această situație, șeful Parchetului a precizat că nu-l cunoaște pentru că „nu se uită la televizor”.

Senatorul Marius Isăilă, în stânga, Tiberiu Nițu, în dreapta

Un singur amendament a fost dezbătut la Ministerul Public. Senatorul PDL Dincă Marinică a propus majorarea bugetului DNA cu 13,5 milioane de lei, însă a fost respins. Cu toate acestea Tiberiu Nițu a spus că speră ca acești bani să fie alocați la dezbaterea finală din plen.

„Așteptăm acești bani, sper ca la votul în plen să primim acești bani. Avem capacitatea să-I cheltuim. Dacă nu ești capabil să-i cheltuiești, sare în ochi execuția bugetului”, a declarat procurorul-general.

Bugetul MApN a stârnit cele mai multe pasiuni. Fără a se discuta ceva punctual, reprezentanții opoziției și cei ai puterii au strigat unii la ceilalți timp de aproape două ore. De altfel, Andreea Paul i-a cerut lui Viorel Ștefan „să nu-i mai jignească colegii”. „Nu mai dați indicații pentru toate tâmpeniile spuse de colegii dumneavoastră!”, i-a replicat pesedistul.

La final, deputații și senatorii au adoptat un amendament care prevede majorarea bugetului Ministerului Apărării cu 100 de milioane de lei pentru misiunea din Afganistan, însă au respins un alt amendament depus de PDL. „Câtă frunză, câtă iarbă, tot PSD e împotriva Armatei”, a spus Dincă Marinică.

Cu un program decalat, ministrul Agriculturii a așteptat aproape trei ore ca să obține 98 de milioane de lei. Concret, este vorba despre un amendament adoptat care prevede majorarea bugetului Ministerului Agriculturii, asta după ce a fost nevoit să aștepte aproximativ trei ore pe holul Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii