VIDEO | Ciolacu, despre criza prețurilor la energie și gaze: E o problemă de siguranță națională. Trebuie să luam măsuri rapide

Publicat: 12/01/2022, 22:42
Actualizat: 12/01/2022, 22:59

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-o intervenție telefonică la România TV, că problema creșterii necontrolate a prețurilor la energie electrică și gaze naturale reprezintă o problemă de siguranță națională și trebuie discutată la nivel de CSAT. El a precizat că Guvernul trebuie să adopte urgent măsuri care să vină în sprijinul românilor.

„Este evident că suntem într-o plină criză, cred că lumea nu mai aşteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea  la televizor, aşteaptă ca această coaliţie care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, aşteaptă soluţii. Nu pe 1 aprilie, le aşteaptă de îndată. În afară de persoanele vulnerabile, până la urmă sunt afectaţi toţi românii, noi vorbim aici şi de industria românească şi de producţie şi de cât de productivi mai suntem la aceste preţuri.

Liderul PSD susține că există un cadru legal susținut de legea 21/1996 care permite reglementarea marjei de profit la furnizori şi producători pentru şase luni.

Vă reamintesc că există legea 21/1996 unde avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit la furnizori şi producători pentru şase luni. În împrejurări excepţionale precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor. Numai trebuie ca şi miniştrii, indiferent ce funcţie în Guvern ocupă aceşti miniştri – apărem la televizor şi să găsim explicaţii sau că avem, dom-le, ştiţi că există ratingul de ţară – noi vorbim acum de România, trece printr-o perioadă foarte complicată, vorbim de toată industria românească, atât cât a rămas din ea după 30 de ani de la Revoluţie”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Ciolacu a criticat măsura liberalizării pieței la energie și gaze naturale adoptate de Guvernul Orban. Totodată, el este de părere că problema prețurilor la energie trebuie de îndată discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Părerea mea că deja lucrurile nu ţin de o simplă şedinţă de coaliţie, cred că se impune un CSAT, luate hotărâri rapide, nu să ne dăm cu părerea la televizor cum trebuie să facem”, a adăugat Marcel Ciolacu.
„Vă reamintesc că la toate societăţile şi firmele din energie statul român este acţionar. Nu se poate la Hidroelectrica să iasă pe piaţă cu 3300, pentru consumatorii non-casnici!”, a adăugat Ciolacu.
Întrebat dacă susţine opinia lui Mihai Tudose care e de părere că ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar trebui să demisioneze ori să fie demis, Marcel Ciolacu a răspuns: „Eu ţin cont de părerile domnului Mihai Tudose şi de experienţa domniei sale, cred că este o decizie care ar trebui luată în coaliţie, împreună cu primul ministru”.
Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase