VIDEO | Ciolacu, despre majorarea pensiilor: Nu există o negociere pe acest pachet social. Se impunea o intervenție a statului

Publicat: 15/12/2021, 22:12
Actualizat: 15/12/2021, 23:37

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri la România TV, că pachetul social cu care a venit PSD la guvernare a fost una din condițiile principale și nu s-a impus o negociere, întrucât el consideră că statul avea datoria să intervină cu măsuri de protecție pentru populație în plină iarnă, mai ales în contextul creșterii prețurilor.

„Pachetul social a fost negociat de PSD și a fost un dintre condițiile de intrare la guvernare. Este prins foarte clar în programul de guvernare. Nu există o negociere pe acest pachet social, mai ales în această perioadă un pic grea pentru toți românii. Se impunea o intervenție a statului Român pentru a nu condamna niște oameni să nu aibă din ce plăti utilitățile și toate scumpirile în lanț care au loc”, a declarat Marcel Ciolacu

Liderul social-democraților nu poate preciza dacă vor mai exista majorări anul viitor, întrucât toate cheltuielile propuse trebuie să fie și sustenabile.

„Eu nu vreau să mint românii. Am intrat în guvernare din mers și în acest moment creionăm bugetul. Am plecat de la un pachet minim pe care îl putem asuma și venim cu o serie de măsuri fiscale pe anul viitor astfel încât toate lucrurile să fie sustenabile, după ce România a fost transformată în raiul evaziunii fiscale”, a precizat Ciolacu.

Ciolacu a afirmat că România trebuie să găsească soluții prin reforme bine implementate pentru a reduce nivelul evaziunii fiscale, despre care Comisia Europeană spune că se ridică la circa 12% din PIB.

„Comisia Europeană a venit cu un raport pe care l-a prezentat care spune foarte clar că nivelul evaziunii fiscale din România se ridică la aproape 12% din PIB, care înseamnă aproximativ 24 de miliarde de euro. Avem necolectare de TVA de aproape șase miliarde de euro”, a afirmat el.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat marți, la România TV graficul majorărilor de alocații, pensii și salarii care vor intra în plată din 01 ianuarie 2022. Totodată, el a explicat cum va fi acordat fondul de sprijin pentru pensionari care le va asigura trecerea mai ușoară prin iarnă.

Graficul majorărilor de venituri care intră în aplicare din ianuarie 2022

Alocații copii: 

  • 0 – 2 ani: 600 lei
  • 2 – 18 ani: 243 lei
  • 2 – 18 ( copii cu dizabilități): 600 lei

Am instituit tot în această OUG –  a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. Aceasta este prima OUG pe care am semnat-o și are toate avizele.

  • 350 lei – pentru persoanele cu grad de handicap grav
  • 265 lei – pentru persoanele cu grad de handicap accentuat
  • 60 lei – pentru persoanele cu grad de handicap mediu

Pensii:

  • pensia minimă: 1.000 lei
  • majorare valoare punct pensie la: 1586 lei
  • ajutor financiar pentru pensiile care sunt mai mici sau egale cu 1.600 de lei